Juhlat

Joulu Hollannissa

Alankomaissa keskitytään juhlimaan joulukuun viidentenä päivänä Sinterklaasin syntymäpäiviä. Silloin jaetaan kilteille lapsille lahjoja, tuhmat saavat vain vitsakimpun.

Sinterklaasin (myös Sint Nikolaas) esikuva on Turkissa Myranin kaupungissa 300-luvulla elänyt tunnettu hyväntekijä, piispa Pyhä Nikolaus.

Tarina hänen hurskaudestaan levisi maailmalle hollantilaisten merimiesten mukana. Hahmo on pohjana myös amerikkalaiselle Santa Clausille, jolle on periytynyt myös Sinterklaasin valkoinen parta ja punainen piispankaapu.

Sinterklaas ja Zwarte Piet tarkkailevat lapsia

Nykyisin Sinterklaas saapuu Hollannin kaupunkeihin marraskuun lopulla laivalla tai veneellä, minkä jälkeen hän ratsastaa valkoisella hevosella kaduilla. Monet saapuvat katsomaan kulkuetta ja laulamaan. Tapahtuma esitetään myös televisiossa.  

Sinterklaasin saapumisen ja joulukuun viidennen päivän välillä lapset jättävät kenkänsä takan tai ulko-oven eteen ja laittavat sinne porkkanaa tai heinää Sinterklaasin hevoselle. Aamulla he löytävät kengästä karkkia.

Tuhmien lasten kenkiin ei ilmesty karkkeja, vaan Sinterklaasinapulaisen Zwarte Pietin, Musta Pekan, jättämä risukimppu. Ennen lahjojen jakoa molemmat ovat yhdessä tarkkailleet lasten käytöstä ja merkinneet havainnot Sinterklaasin suureen kirjaan.

Zwarte Piet koetaan joskus rasistiseksi, mutta hahmo periytyy keskiajan paholaisuskosta. Nykyisin lapsille kerrotaan Zwarte Pietin olevan musta, sillä se on liannut itsensä savupiipussa lahjoja tuodessaan. Ennen Pietin uhkailtiin vievän kaikista tuhmimmat lapset mukanaan Espanjaan.

Jouluaatto ei ole suuri juhlapäivä

Alankomaissa lahjat jaetaan joulukuun viidennen päivän iltana. Perinteisesti lahjan mukana on pieni runo, joka liittyy saajaan tai paketin sisältöön. Jouluaattona lahjoja ei joissakin perheissä anneta ollenkaan, toiset taas kokoontuvat suvun kanssa syömään ja antavat pieniä lahjoja.

Hollantilaisen joulun perinteiset herkut eivät juuri eroa suomalaisista. Lapset saavat suklaasta tehtyjä kolikoita, Sinterklaas-hahmoja tai oman nimensä etukirjaimen suklaasta tehtynä. Myös piparkakkua maultaan muistuttavia pieniä keksejä (kruidnoten tai pepernoten) syödään. Näitä Zwarte Pietit jakavat lapsille Sinterklaasin saapuessa.

Teksti: Jenni Marsio

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulu Hollannissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.