Joulu on juhlista jaloin

Joulun odotus alkaa adventista. Varsinaiset juhlapäivät ovat jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä.

Juhlatunnelma jatkuu yli uudenvuoden. Joulua juhlistetaan eri uskonnoissa ja kulttuureissa monin tavoin. Hyvä niin. Kukin valitkoon itselleen sopivimman tavan viettää juhlaa talven pimeimpänä aikana.

Kuusijuhlat ja joulukortit 

Yritykset, urheiluseurat, yhdistykset ja kerhot järjestävät pikkujoulujuhliaan loka-marraskuussa. Pikkujoulu on hauska perinne, jota turhaan haukutaan. Mennyttä vuotta on mukava juhlistaa yhdessä glögihetkellä, lounaalla, teatteriesityksellä, illallisella tai pikkujouluristeilyllä.

Joulukortin lähettäminen on kaunis tapa toivottaa hyvää mieltä. Kyseessä ei ole mainoskirje, vaan henkilökohtainen viesti. Lähetä kortti siis ihmisille, jotka todella tunnet. Voit myös kirjoittaa joulukirjeen. Kaunis kirje on arvokas lahja.

Joulutervehdyksen voi lähettää myös sähköpostitse tai tekstiviestitse. Persoonattomat, yrityksen leimalla ja tunnistamattomalla nimikirjoituksella varustetut joulukortit tai joukkosähkö-postitukset ovat turhia.

Ei ole epäkohteliasta jättää joulutervehdystä lähettämättä. Lehteen ei myöskään tarvitse laittaa ilmoitusta, mikäli päätät antaa yrityksen joulutervehdysrahat hyväntekeväisyyteen. Kerro halutessasi lahjoituksesta niille asiakkaille, joita tapaat henkilökohtaisesti.

Rauhoittumisen hetki 

Toteuta jouluvalmistelut ja -koristelut sinulle sopivimmalla tavalla. Jos et ehdi käydä haudoilla, voit sytyttää kynttilän ikkunalaudalle vainajien muistoksi. Jouluruokia voit valmistaa viikkokausia etukäteen tai ostaa kaiken valmiina.

Lahjojen antaminen on osa joulun viettoa. Lahja on jotain henkilökohtaista ja yllättävää. Siksi se paketoidaan ja säilytetään piilossa. Kutsu joulupukki taloon, mikäli hän on sopivasti lähistöllä. Laulakaa pukille joululaulu ja tarjotkaa piparia.

Joulupäivinä ollaan vaan ja nautitaan yksinäisyydestä tai toisten seurasta. Joulunvietto päättyy viimeistään loppiaisena. Silloin imuroidaan viimeiset havunneulaset nurkista ja pakataan joulutähti yläkaappiin odottamaan ensi joulua.

Omat perinteet 

Joulun yhteydessä kuulee turhan usein mainittavan sanan ”täytyy”. Ei täydy. Jos joulunviettotavoista kinastellaan joka vuosi, on aika pysähtyä miettimään, miten kukin haluaisi joulunsa viettää. Mikäli toiveet ovat erilaisia, sopikaa vuorottelusta. Tänä vuonna äidin mukaan, ensi vuonna isovanhempien mukaan.

Myös uusperheiden joulunviettoon pätee vuorottelu. Yhtenä vuonna aattoa vietetään isän kanssa, toisena äidin seurassa. Yhdessäolo ei ole tärkeää vain jouluaattona. Voit hyvin juhlistaa joulua lasten kanssa teille kaikille sopivana päivänä.

Teksti: Johanna Catani. Lähteet: Johanna Catani & Kirsi Piha (2005) Naisen Opas. Otava. Tuomi Elmgren-Heinonen (1956) Käytöksen kultainen kirja. WSOY.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulu on juhlista jaloin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X