1960-70-lukujen jouluherkut: Taatelikakkua ja glögiä

Näillä vuosikymmenillä Kotilieden jouluruoat pysyivät hyvin perinteisissä resepteissä: kinkku, kalkkuna ja laatikot, piparit, tortut ja kakut.

Ruokalajeilla konstailun sijaan kehotetaan antamaan aikaa perheelle, ystäville ja viettämään rauhallisia hetkiä.

Eksoottisista resepteistä käynevät arabialainen maustekakku tai Kassler a la Mode du Quebec. Englannin- ja ranskankielisiä nimiä käytetään suomenkielisten rinnalla.

Glögiä tarjotaan ja taatelikakkuja leivotaan. Broileri ja savipata ilmestyvät pöytään.

Erilaisia ruokavalioita varten, kuten sokeritonta tai gluteenitonta, annetaan vinkkejä. Ja rahkaa riittää joka lähtöön.

Muistatko nämä?

  • hämäläinen perunatuuvinki
  • omenasosekastike kinkulle
  • hollantilainen riisivanukas
  • appelsiinibroileri
  • mamsellin piparkakut
  • savariini
  • meidän mökin maksapasteija
  • kefiirikakku
  • poronsatula
  • luumutorttu

Lipeäkalalaatikko

1 &12; dl puuroriisiä
3 dlvettä
1 tl suolaa
6-7 dl maitoa
2 munaa
kypsää, paloiteltua lipeäkalaa
(herneitä)
suolaa, maustepippuria
muutama voinokare

Riisiryynejä keitetään suolalla maustetussa vedessä kunnes neste on melkein imeytynyt jyviin. Maito lisätään ja keittämistä jatketaan hyvin miedolla lämmöllä, kunnes riisit ovat pehmeitä (yht. n. 40 min.). Puuron annetaan jäähtyä. Munat sekoitetaan joukkoon.

Puuro kaadetaan voideltuun, uuninkestävään vuokaan kerroksittain pienityn lipeäkalan (ja herneiden kanssa). Kalakerrokset maustetaan suolalla ja pippurilla. Päällimmäiseksi levitetään riisipuuroa ja muutama voinokare, jos pintaan halutaan kaunis väri. Laatikon voi peittää myös ohuella juustoraastekerroksella.

Ruuan annetaan kypsyä 225 asteen uuninlämmössä, kunnes sen pinta on saanut vähän väriä. Tarjotaan raastesalaatin, esim. punajuuri-omenasalaatin kanssa.

Ohje: Kotiliesi 24/1975

Lue myös, mitä 20- ja 30-luvuilla syötiin joulupöydässä ja mitkä olivat tyypillisiä 40- ja 50-lukujen jouluherkkuja.

Avainsanat

Keskustelu

Olin 60-luvun lopulla Muenchenissä ja siellä oli meillä suomalais- saksalais seuran pikku joulu Regina Palast Hotellissa, Juhla unohtumaton ja kohokohtana oli ruistaikina kuorrutettu joulukinkku. Sen valmistusohjeen kun saisi, olisi taas mieleenjäävä joulu.

Äiti teki vielä 70-luvulla possumakkaraa itse, kun oli aina ne kaksi jouluporsasta. Kai hän oli tehnyt sitä jo ennenkin, minä vaan en jaksa muistaa vanhempia aikoja riittämättömän ikäni tähden. Suolet käännettiin itse, pestiin ja liotettiin karjakeittiössä. Makkarapuuroon käytettiin kokonaisia ohraryynejä, porsaiden sydämet, kielet, maksaa ja keuhkoja, sipulia, suolaa ja maustepippuria. Minusta oli aina kurja lähteä kouluun sinä aamuna, kun tiesin äidin laittavan makkaraa. Minusta makkarantekopäivä kuului adventtiin samallailla kuin itsenäisyyspäivä, Lucianpäivä ja adventtisunnuntait.

Tässä listalla on jo tuttuja jouluruokia,vaikka olen ollut tosi pieni.Kyllä niitä on mukava muistella.Taatelikakku on kuulunut minun jouluuni pienestä pitäen.

Olen ollut jo aikuinen 1970-luvulla. Joulun vietimme vanhempieni kotona, vaikka avioiduin ja sain lapsen tuolla vuosikymmenellä. Englantilainen hedelmäkakku tuli joulun kahvipöytäämme myös tuolla vuosikymmenellä. Olen jatkanut kakuntekoa aina vain joka jouluksi.Muistaakseni ensimmäisetkin hedelmäkakkumme tehtiin Kotilieden ohjeen mukaan. Kun Kotilieden leivontakirja ilmestyi, se sisälsi runsaan ja monin tavoin maustetun hedelmäkakkuohjeen.Työelämässä ,ollessani opettajana, saimme luokkani kanssa muutaman kerran koulun opetuskeittiön käyttöömme ennen joulua. Siellä teimme luokkaretkirahastoamme varten juuri noita erilaisin kuivahedelmin ja maustein ryyditettyjä englantilaisia hedelmäkakkuja. Joku pojista sanoi, kun kakku alkoi olla valmiiksi kypsä:” Onpa monimutkainen kakku.” Saimme monta kakkua valmiiksi myyjäisiä varten. Muistan, että jonkun kerran olimme vanhan ajan joulumarkkinoilla niitä myymässä ulkoilmassa, ja oli kova pakkanen adventinaikaan.
Tuntuu, että joulutunnelma vaatii noita kakkuja .Joskus joku mauste puuttuuu, joskus olen varautunut huolellisesti, joskus toinen mauste korvaa toisen. Tuula

Kommentoi juttua: 1960-70-lukujen jouluherkut: Taatelikakkua ja glögiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X