Ruoka

1980-90-lukujen jouluherkut: Mikroruokaa ja leivontaa

1980-luvulla ruokakulttuurin valloittaa mikroaaltouuni: lipeäkala ja valkokastike valmistetaan mikroaaltouunissa.

Myös lanttulaatikko, rosolli, sekahedelmäkiisseli ja Katin suklaakakku tehdään mikroaaltouunissa.

Lehdissä on suuria joululeivonta ja -ruokaliitteitä täynnä tuttuja ja uusia herkkuja. Tehdään kotijuustoja, marinoidaan herkkusieniä ja syödään katkarapuja.

Ulkomaiden jouluherkkujakin esitellään, kuten jouluhalko Ranskasta, fiskfärs Ruotsista ja joulupulla Saksan liittotasavallasta.

1990-luvulla joululeivonta ja -ruokaliitteet paisuvat. Reseptejä voi olla yli 80!

Mikron rinnalla vilahtaa leipäkone, joka tosin katoaa nopeasti kuvasta. Joka vuosi paistetaan joulukinkku ja laatikot sekä taiteillaan piparkakkutalo, vuonna 1993 jopa Muumitalo.

Perinteisten ohjeiden rinnalle nousevat uudet salaattilajikkeet kuten rucola, kalaa aletaan graavata ja maailmalta rantautuu lisää ohjeita ja aineksia esimerkiksi feta. Samoin tutuksi tulevat sanat carpaccio, terriini ja filo (kirjoitettu fillo). Innostuksena lienevät julkkiskokit kuten Maija Silvennoinen ja Markus Maulavirta.

1980-luvulla laktoosi-intoleranssi tulee tutummaksi. Sokerittomien ja gluteenittomien ohjeiden rinnalle ilmestyy jokunen vähälaktoosinen tai kokonaan laktoositon resepti.

Muistatko näitä 1980-90-lukujen joulupöydästä?
Laktoositon omenakakku mikroaaltouunissa

6 omenaa 3 rkl rypsiöljyä &34;-1 dl fariinisokeria 1 kananmuna 1 tl kanelia 1 tl kardemummaa 1 tl leivinjauhetta 2 dlsämpyläjauhoja 1 dlappelsiini- tai omenamehua

1. Kuori omenat ja poista siemenkota. Halkaise yksi omenista ja vedä omenanpuolikkaan pintaan viiltoja. Aseta puolikas voidellun, mikroaaltouunin kestävän vuoan keskelle (vuoan halkaisija 22-24 cm). Viipaloi loput omenista ja levitä niistä puolet vuoan pohjalle.

2. Vatkaa kananmuna ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita mausteet, leivinjauhe ja sämpyläjauhot ja lisää taikinaan. Sekoita nopeasti joukkoon öljy ja mehu. Kaada löysä taikina omenaviipaleiden päälle ja aseta loput viipaleista kauniisti taikinan pinnalle.

3. Kypsennä täydellä teholla mikroaaltouunissa noin 6 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna lämmön tasaantua. Seulo pinnalle ennen tarjoamista tomusokeria.

Omenat maustuvat voimakkaammiksi, jos maustat ne erikseen sokerilla ja kanelilla ennen taikinaan lisäämistä.

Ohje: Kotiliesi 1989

Kommentoi

Kommentoi juttua: 1980-90-lukujen jouluherkut: Mikroruokaa ja leivontaa

Lukija

Vähän ovat ajan saatossa jouluruuat muuttuneet,mutta pääasiassa ovat samanlaisia kuin 20-ja 30 luvulta,nimet ovat kuitenkin muutuneet….Ja tottakai sota-aikojen jälkeen on ollut tiukempaa ja ruuasta pula.

metsis

no, eipä ole mikroo käytetty .. eikä käytetä

Vastaa käyttäjälle LukijaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.