Kotilieden parhaat glögit vaaleasta tummaan

Glögi lämmittää – katso parhaat glögireseptit

Glögi lämmittää mausteisilla aromeillaan. Nappaa Kotilieden vinkit vaalean ja tumman, perinteisen glögin valmistukseen.

Glögi on saksalaisesta Glühweinista kehittynyt pohjoismainen makea ja mausteinen joulujuoma. Tuoksuvasti lämpimänä höyryävä lasillinen glögiä toivottaa vieraat tervetulleiksi ja vie ajatukset lämpimiin maihin.

Jokaisella on mieltä nostattavaan juomaan oma ohjeensa ja maustesekoituksensa. Joku tekee glögin omena- tai päärynämehuun, toinen viinimarja-, viinirypäle- tai puolukkamehuun. Osa nauttii höyryävän juoman alkoholittomana, osa lisää joukkoon viiniä ja teräviä. Osa ostaa juoman valmiina lähikaupasta, osa Alkosta. Osalle oikea glögi on Hehkuviiniä, osa kokeilee joka vuosi uutta makua.

Glögin mausteet

Glögin mausteeksi sopivat hyvin jouluiset maut inkivääri, kaneli, neilikka ja kardemumma. Kiehauta mehu, sokeri ja mausteet. Anna maustua puolisen tuntia. Siivilöi mausteet glögistä ja terästä, jos tarpeen. Glögilasiin voi lisätä kuorittuja manteleita tai mantelilastuja ja rusinoita tai muita kuivahedelmäpaloja.

Parhaimmillaan glögi on sopivan makea, mausteinen, lämmittävä, mutta ei liiaksi terästetty talvijuoma. Kokosimme tähän tarjolle Kotilieden parhaat glögit, näistä löydät omasi.

Lue myös: Pikkujoulun herkut

Vaaleaa glögiä

Perinteinen vaalea glögi syntyy valkoviinistä ja omenamehusta, jotka maustetaan kanelilla, kardemummalla, tähtianiksella ja appelsiinilla.  Vaaleat glögit voi tarpeen mukaan terästää valkoviinillä, manteliliköörillä, punssilla, calvadosilla tai konjakilla.

Omenatäysmehusta ja omenasiideristä syntyy aromikas omenainen glögi, jonka voi maustaa vaniljalla, kanelilla ja kardemummalla.

Tämä juoma lämmittää taatusti. Omena-kanelishotti on siideripohjainen, appelsiinilla, inkiväärillä ja kanelilla maustettu kuuma juoma, johon tujaus konjakkia, tuo lisää ryhtiä. Myös omenainen calvados sopii hyvin juomaan konjakin tilalle.

Punaista glögiä

Punainen glögi on perinteinen, punaviinipohjainen glögi, joka maustetaan kanelilla, neilikalla, kardemummalla ja inkiväärillä. Glögin voi halutessaan terästää esimerkiksi kirsikkaliköörillä.

Tumman glögin pohjaksi voi valita esimeriksi herukka-, puolukka- tai karpalomehun tai valmiin glögitiivisteen, jota laimennetaan hieman vedellä. Glögiä voidaan haluttaessa terästää oman maun mukaan punaviinillä, portviinillä, konjakilla, rommilla, marjalikööreillä tai kirkkaalla viinalla. Sokeria glögiin voi lisätä maun mukaan, paahdetun sokerin aromia antavat tummat sokerit.

Tämä mausteinen tumma glögi tehdään mustaviinimarjamehusta. Aromikas maku syntyy inkivääristä, kardemummasta ja kanelista. Glögin voi lisätä punaviiniä ja se voi terästää kirkkaalla viinalla, portviinillä tai konjakilla.

Marjaisia glögejä

Eksoottiset kuumat juomat

Sangria saattaa äkkiseltään siivittää ajatukset Espanjan aurinkoon, mutta lämmitettynä ja oikein maustettuna siitä syntyykin jouluinen juoma. Lämmin joulusangria on punaviinipohjainen, sitrushedelmien raikastama juoma, joka tarjotaan  höyryävän kuumana, brandylla terästettynä sekä kanelilla, neilikalla ja tähtianiksella maustettuna.

Hedelmäinen ja lämpimän mausteinen appelsiinisiideri maistuu erityisen hyvältä viileänä iltana. Se tehdään kuumentamalla kattilassa appelsiinimehua sekä pari pulloa hyvää omenasiideriä ja lisäämällä joukkoon kanelitankoja sekä kokonaisia neilikoita. Juoma saa hautua tovin kannen alla, jotta maut ehtivät rauhassa tekeytyä. Siivilöi sitten mausteet ja lisää lopuksi joukkoon sokeria sekä tujaus appelsiinilikööriä. Viimeistele appelsiinilohkoilla.

 

Psssst! Jos glögi kuitenkin on mielestäsi se ainoa oikea joulun juoma, vaihda punaviini vaihteeksi valkoviiniin, lorauta joukkoon pirteää tyrnimehua tai säväytä sahramilla, inkiväärillä ja appelsiinilla, niin saat perinteiseen hetkessä uutta jujua.

Katso lisää Kotilieden glögireseptejä:

 

Mustaherukkaglögi
Punssiglögi
Hedelmätoti
Lapintytön tyrniglögi
Tumma karpaloglögi

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Meidän perinneglögimme syntyy seuraavasti. Laitetaan kattilaan tai pannuun pari desiä laimennettua kotitekoista puolukkamehua, kanelitanko vähän neilikoita ja kardemummansiemeniä. Keitetään n. 10 min. Lisätään pullo punaviiniä. 1 dl punssia ja vajaa desi sokeria ja annetaan lämmetä, ei keitetä enää. Glögi siivilöidään termospulloon ja nautitaan. Siitä se joulunodotus alkaa.

Parasta glögiä on tosiaan itse tehty glögi.

2 dl marjamehua
6 dl konjakkia tai vaihtoehtoisesti koskenkorvaa
1tl kanelia
1tl kardemummaa
1tl piparkakku- tai glögimaustetta
hyppysellinen inkivääriä

En ole ihan varma muistinko kaikki ainekset oikein, mutta ainekset laitetaan laitetaan isoon mikronkestävään kulhoon ja mikroon täydelle teholle n. kolmeksi minuutiksi. Ja ei kun pullottamaan!

Glögi on kyllä todella hyvää, en vain osaa itse valmistaa sitä. Ostan kaupasta. Mikä olisi hyvä glögin tekemis resepti? En oikein luota ”konjakkimummun” reseptiin. terkuin. Rousku<3

Glögi on hyvää ja onneksi sitä saa kohta juoda mutt voihan sitä juodatalvellakin

EI glögiä aina tarvitse terästää alkoholilla,voi huoletta nautiskella jouluaskareiden lomassa vaikka koko päivän, ja fiilis on jouluinen.

Voi terästettyäkin glögiä nauttia koko päivän. Erittäin Jouluinen ja rapea olo, varsinkin illasta.

Kommentoi juttua: Glögi lämmittää – katso parhaat glögireseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X