gluteeniton torttutaikina: gluteenittomat joulutortut

Gluteenittomat joulutortut: näin syntyvät parhaat joulutortut, jotka maistuvat kaikille

Leivo joulutortut gluteenittomina. Gluteenittomasta rahka-voitaikinasta valmistuvat niin tähtitortut, perinteiset joulutortut kuin somen villinneet lumihiutaletortutkin.

Gluteenittomat joulutortut sopivat joulunajan glögikutsuille. Mehevät, luumuiset joulutortut maistuvat mainiolta mausteisen glögin kanssa.

Jos vieraiden joukossa on gluteenitonta ruokavaliota noudattavia, kannattaa tehdä hyvä taikina ja leipoa kaikki joulutortut gluteenittomiksi. Nämä Kotilieden  suussa sulavat joulutortut maistuvat takuulla myös niille, jotka eivät gluteenia välttele.

Lue myös: Gluteenittomat herkulliset leivonnaiset x 8: poimi parhaat reseptit ja vinkit

Gluteenittomat joulutortut kevenevät rahkalla

Gluteenittomien joulutorttujen taikina tehdään voista, gluteenittomasta jauhoseosesta ja rahkasta. Maitorahka tuo taikinaan mukavaa keveyttä ja mehevyyttä.

Gluteeniton joulutorttutaikina tehdään samaan tapaan kuin torttutaikina yleensäkin. Jauhoksi valitaan gluteeniton jauhoseos ja taikinaa sekä kaulinta käsitellään samalla gluteenittomalla jauholla.

Pehmenneen rasvan joukkoon nypitään jauhot, ja taikinaan sekoitetaan lopuksi rahka. Taikinan annetaan jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan, mutta sen voi tehdä valmiiksi jo leipomista edeltävänä päivänä.

Leivinpöydälle sirotellaan runsaasti gluteenitonta jauhoseosta ja taikina muovatan jauhotetuin käsin litteäksi.  Gluteeniton taikina tarttuu helposti kaulimeen ja leivinalustaan, joten taikina kannattaa kaulita levyksi käyttämällä leivinpaperiarkkia.

Marmorinen laatta toimii leivonta-alustana.

Lue myös: Kotilieden vinkit, miten käsittelet gluteenitonta taikinaa helpoiten

Gluteeniton torttutaikina kaulitaan noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja siitä otetaan  pyöreitä tai neliömäisiä kuvioita torttumuotilla. Voit muotoilla taikinaa myös veitsellä tai pizzaleikkurilla. Gluteeniton taikinalevy kannattaa jättää aavistuksen tavallista taikinalevyä paksummaksi, jotta sen käsittely onnistuu helposti.

Katso ohje: Gluteeniton torttutaikina

Täytteeksi luumuhilloa tai jotain ihan muuta

Joulutortut täytetään perinteisesti luumumarmeladilla. Mutta jos kaipaat hieman vaihtelua, voit maustaa luumuhillon monella tavalla. Kokeile esimerkiksi suklaalla maustettua luumuhilloa, tai viikunahilloa.

Jos haluat tortuntäytteestä makean suolaisen, sujauta tortun taitteisiin vaikkapa vuohenjuustoa. Viikunahillo ja vuohenjuusto on lyömätön yhdistelmä ja maistuvat mainiolta glögin kanssa.

Kun täytät perinteisiä tähtitorttuja, annostele tortuille täytettä maltillisesti: noin 2 tl torttutäytettä riittää. Sulje täytteen lisäämisen jälkeen saumakohdat hyvin.

Lue myös: Voisiko tämä olla joulun paras torttutäyte? Unohda nyt luumuhillo

Gluteenittomat joulutortut viileään ennen paistoa

Kylmä tekee hyvää gluteenittomille joulutortuille. Nosta ne täyttämisen jälkeen kylmälle pellille leivinpaperille. Saat tortuista rapeampia, kun laitat ne vielä hetkeksi viileään ennen paistamista.

Voitele joulutortut vielä kananmunalla ja paista 225 asteessa kullankeltaisiksi ja kypsiksi. Viimeistele joulutortut tomusokerihunnulla.

Lue myös: 4 tapaa taitella joulutorttu – katso hulvaton video!

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Gluteenittomat korvapuustit

Keskustelu

Ikävää kun leivontaohjeista ei koskaan löydy gluteenitonta JA maidotonta. Aina on joko-tai.

Mummu, oletko kokeillut koskaan kasvipohjaisia vaihtoehtoja rahkalle? Kannattaa kysäistä kaupasta, vaihtoehtoja löytyy. Hauskaa joulua!

Kommentoi juttua: Gluteenittomat joulutortut: näin syntyvät parhaat joulutortut, jotka maistuvat kaikille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X