Askartelu

Himmeli ei olekaan suomalainen perinnekoriste – tiesitkö tämän himmelistä?

Koolla oli väliä jo vuosisatoja sitten eikä himmeli suinkaan ollut pelkkä koriste.

Himmeli mielletään suomalaiseksi perinnekoristeeksi, mutta himmelin historia on itse asiassa pitkä. Perinteinen joulukoriste on alun perin kulkeutunut meille Länsi-Euroopasta Ruotsin kautta. Talonpoikien omaksumaa koristetta tehtiin vuosisatojen ajan erityisesti Lounais-Suomessa, josta se levisi Karjalaan ja Pohjanmaalle saakka.

Lue lisää: Valmista diy-himmelinauha kuuseen tai seinälle – ei pelkkä joulukoriste!

Himmelin historia: Juhannuksena himmeli poltettiin

Kaunis ja herkkä koriste yhdistetään nykyisin vahvasti jouluperinteeseen. Sadonkorjuun jälkeen tehdyt himmelit ripustettiin aikoinaan tuvan kattoon joulun aikaan, mutta ne saivat olla siellä seuraavaan juhannukseen saakka. Silloin himmeli poltettiin, ja uusi valmistettiin taas seuraavan joulun aikaan.

Himmeli ei suinkaan ollut pelkkä koriste: Sen uskottiin takaavan viljan riittävyyden seuraavaan satokauteen saakka ja lupaavan hyvää satoa seuraavalle kaudelle. Mitä isompi himmeli oli, sen suurempaa satoa toivottiin.

himmeli kotona
Kuva: OM-Arkisto

Himmelin esikuvana ovat saattaneet olla kirkkojen kynttiläkruunut. Kirkossa kävijät alkoivat ehkä niiden innoittamina sommitella oljista samantyylisiä koristeita. Himmelit oli ennen tapana koristella tähkillä, peilinpalasilla, paperisuikaleilla tai jopa kynttilöillä. Näitä koristeltuja himmeleitä käytettiin usein jääjuhlissa.

Miten valmistaa oikeaoppinen himmeli?

Oikeaoppinen himmeli valmistetaan rukiin oljista. Himmelin tekotapa kulki ennen suullisena perimätietona sukupolvelta toiselle. Himmeleitä tekivät usein nuoret, erityisesti tytöt, jotka askaroivat niitä esimerkiksi saunomisen jälkeen saunassa, jonka kosteus ja lämpö mahdollistivat hauraiden olkien käsittelyn.

Joulukuusi syrjäytti himmelin 1800-luvun lopulla. Himmeliperinteen katoamisesta huolestuneet naisjärjestöt yrittivät 1930- ja 40-luvuilla puhaltaa uutta tuulta vanhaan perinteeseen julkaisemalla himmelien teko-ohjeita. Näissä ohjeissa ei käytetty lisäkoristeita, ja siksi meille tutuin ja rakkain himmeli onkin pelkästään oljista tehty.

Lähde: Eija Koski: Himmeli (Maahenki)

Juttu julkaistu Dekossa 12/12.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himmeli ei olekaan suomalainen perinnekoriste – tiesitkö tämän himmelistä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.