Joulu

Huonoja uutisia valkoisen joulun odottajille – lunta tuskin tulee Helsinkiin, matkusta mieluummin tänne

Musta joulu näyttää Helsingissä yhä todennäköisemmältä uuden tutkimuksen mukaan. Valkoisen joulun odottajien kannattaakin suunnata muualle – vaikkapa Pietariin!

Tuleeko Helsingissä vuonna 2019 lunta jouluksi? Todennäköisemmin ei – ainakin jos uskotaan Nestpickin uusinta tutkimusta eri kaupunkien lumitilanteista.

Lue lisää: 3 + 1 toimivaa vinkkiä: hyödynnä lumi ja pakkanen siivouksessa

Tutkimuksen mukaan vuosina 2014–2018 lunta satoi Helsingissä keskimäärin enää vain kuutena päivänä, kun vielä muutama vuosi aiemmin keskiarvo oli jopa 13 päivää.

Ennusteen mukaan pääkaupunkimme joulut näyttävät tulevaisuudessa vain synkemmiltä ja synkemmiltä – vuonna 2050 lunta saattaa sataa joulukuussa keskimäärin vain parina päivänä.

Lunta jouluksi Helsinkiin?

Saksalaisen kiinteistöalan toimijan Nestpickin tutkimuksessa tutkittiin 40 pohjoisella pallonpuoliskolla sijaitsevan kaupungin säätietoja vuosien 2008–2018 välillä ja selvitettiin, miten joulukuun lumisateisten päivien lukumäärä on muuttunut.

Tämän jälkeen lukuja verrattiin aiemmin julkaistuun ilmastonmuutosta tutkivaan tutkimukseen ja määriteltiin ennuste siitä, kuinka monta lumisateista päivää vuoden 2050 joulukuussa olisi.

Kaikista tutkituista kaupungeista Helsingin lumisateisten päivien määrän lasku on dramaattisin.

”Helsinki on suosittu joululomakohde turisteille. Ennusteen mukaan joulukuussa vuonna 2050 kaupungissa sataa lunta vain kahtena päivänä. Tämä on merkittävä ero verrattuna aiempaan 13 päivän keskimäärään. Vasta myöhemmin näkee, miten muuttuva lumitilanne vaikuttaa turismiin ja paikallisiin ihmisiin, jotka työskentelevät matkailualalla”,Omer Kucukdere Nestpickiltä kommentoi.

Lue lisää: Ilmasto lämpenee jo, mutta nämä asiat ehdit vielä korjata

Nestpickin tutkimus ei ole ainoa, joka ennustaa lumen määrän vähentyvän tulevaisuuden Suomessa. Myös muut tutkimukset ennustavat lumipeitteen ohentumista, lumen rakenteen muuttumista ja lumisten päivien vähentymistä.

Vaikka lumipeite jää tulevaisuudessa keskimääräisesti ohuemmaksi, runsaslumisia talvia saattaa esiintyä myös jatkossakin. Tällä hetkellä joulukuun lumipeitteen syvyysennätystä pitää Suomessa hallussaan Kilpisjärvi vuoden 1975 luvuillaan. Silloin lunta kertyi maahan 124 cm.

Missä on lunta jouluna? Suuntaa rajan yli itään

Jos joulu ei ole joulu ilman lunta, helsinkiläisten kannattaa suosiolla hylätä kotimaa ja suunnata ulkomaille.

Vaikka Nestpickin tutkimuksen mukaan lähes jokaisen tutkitun kaupungin lumisateiden määrä on laskussa, tänä jouluna lunta löytyy todennäköisimmin itärajan tuolta puolen. Pietarissa lunta on nimittäin satanut vuosien 2014–2018 välillä joulukuussa keskimäärin kymmenenä päivänä – eniten kaikista tutkituista kaupungeista.

Jos itänaapurimme kaupungit on kuitenkin jo koluttu läpi, lunta saattaa tänä jouluna löytyä myös Kanadan Montrealista ja Ottawasta. Eurooppalaisena vahvistuksena lunta tarjoilee todennäköisimmin Ukrainan pääkaupunki Kiev.

Lue lisää: Kolin kansallismaisema palkitsee turistin jokaisena vuodenaikana – lue Kolin tarina

Vielä kolmenkymmenenkin vuoden päästä Pietarin ennustetaan olevan tutkituista kaupungeista lumisin. Hyvänä kakkosena tulee vielä silloinkin Kanadan Ottawa ja kolmantena saksalainen yllätys München.

Nestpickin tutkimus ei kuitenkaan lupaa hyvää Helsingin tuleville lumisille jouluille. Sen mukaan jopa Varsovaan ja Etelä-Korean Seouliin sataa lunta jouluksi vuonna 2050 enemmän kuin pääkaupunkiimme.

Lähteet: Nestpick, Ilmasto-opas, Ilmatieteen laitos

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huonoja uutisia valkoisen joulun odottajille – lunta tuskin tulee Helsinkiin, matkusta mieluummin tänne

Sinun täytyy kommentoidaksesi.