Hyasintti tuo joulun tuoksua kotiin

Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista, eikä ihme: edullinen ja helppohoitoinen hyasintti kukkii upeasti ja levittää ympärilleen hurmaavaa, perinteistä joulun tuoksua.

hyasintit

Harva tyytyykään vain yhteen hyasinttiin, vaan usein niitä tuodaan kotiin useampi kerrallaan. Hyasintti on myös helppo ja toivottu joulunajan tuliaislahja.

Hyasintit ovat koristaneet suomalaisia joulukoteja 1900-luvun alusta alkaen. Tarinan mukaan ensimmäinen kukkiva, vaaleanpunainen hyasintti nähtiin kukkakaupan ikkunassa Helsingissä jouluna 1879.

hyasintit

Vaaleanpunainen on edelleen hyasintin väreistä suosituin, mutta etenkin viime vuosina valkoisen hyasintin suosio on kasvanut. Lisäksi hyasintteja on olemassa violetteina, sinisinä, vaaleankeltaisina ja punaisina.

Nykyään hyasintti on myös melko yleinen leikkokukka joulunajan kukka-asetelmissa ja -kimpuissa.

Hyasintin hoito

Hyasintti on helppo joulukukka, jonka hoidosta selviää kokemattomampikin viherpeukalo.

hyasintit

Hyasintti ei hätkähdä viileyttä, joten kevyt kääre riittää suojaamaan sitä kotimatkalla. Kodin lämmössä tuoksuva kukka aukeaa itsekseen muutamassa päivässä. Kukinnasta saa iloita pidempään, jos hyasintin siirtää yöksi viileään.

Hyasintti viihtyy mainiosti myös hiukan pimeämmissä paikoissa, toisin kuin vaikkapa joulutähti. Etenkin valkoiset hyasintit sopivat tuomaan vaaleaa valoa kodin hämäriin nurkkauksiin.

Tyypillisin virhe hyasintin hoidossa on kukan liiallinen kastelu, jolloin kukan varsi kasvaa turhan pitkäksi ja saattaa napsahtaa poikki. Kastele hyasinttia siis varovasti!

hyasintti

Pitkäksi venähtänyttä varttakaan ei kannata säikähtää, sillä sen voi tukea tikulla tai kepillä, jonka voi huoletta työntää sipulista läpi. Pitkävartiset hyasintit voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi, joka onkin nyt varsin trendikästä. Kukat kannattaa leikata mahdollisimman läheltä sipuleita ja asetella niukkaan, kylmään veteen.

Hyasinttia kannattaa kokeilla myös ulkoistutuksissa. Kukka jäätyy kauniiksi pakkassäällä, ja sen väri muuttuu vain hieman. Huurteinen hyasintti sopii yhteen niin havujen, kanervien kuin ulkovalojenkin kanssa. Kun hyasintit sujauttaa jouluasetelmiin omissa viljelyruukuissaan, on ne helppo napata pois suojasään saapuessa.

Lue lisää joulukukista:
Joulutähti luo tunnelmaa
Tunnetko joulukukat?
Valkoisen joulukukan suosio kasvaa
Jouluiset kukka-asetelmat koristavat kodin

Lähteet: Kauppapuutarhaliitto ja Kauniisti kotimainen
Kuvat: Pekka Holmström, Suvi Laine, Norman Ojanen ja Tommi Tuomi

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hyasintti tuo joulun tuoksua kotiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X