Joulu

Mälkiän perheen joulu vietetään satulinnan sylissä – lähes satavuotiaan huvilan remontin suuruus yllätti

Elina ja Jussi Mälkiän perheen joulu syntyy suvun vaalimista perinteistä ja mutkattomasta yhdessäolosta. Satulinnan joulunviettoon ovat tervetulleita myös lähisukulaiset.

Satulinnan tupakeittiöstä leijailee tuoreiden karjalanpiirakoiden lempeä ja rukiinen tuoksu. Elina Mälkiä on leiponut poikiensa Urhon ja Sisun kanssa ison kasan perinneherkkuja joulun kahvipöytään.

Perhepotretti rappusissa
Elina ja Jussi Mälkiä sekä lapset Urho ja Sisu rauhoittavat joulun tienoon kiireiltä perheen yhteiselle ajalle.

 

Kodin puolipyöreälle umpikuistille on katettu Jussi-isän isoäidiltä perityt kultareunaiset Arabian Irja-kupit.

Lue lisää: Löytyvätkö nämä arvokkaat muumimukit kaapistasi? Katso top 5 ja seuraava mahdollinen hitti

Mälkiän perheessä joulua vietetään perinteitä kunnioittaen. Molemmilla vanhemmilla on sukujuuret Karjalassa, ja niistä ollaan myös ylpeitä. Esimerkiksi karjalanpiirakoita leivotaan jouluksi samalla tavalla kuin Elinan nyt jo edesmennyt mummokin teki.

”Joulun alkuperäinen sanoma on meille tärkeämpää kuin tonttuhyppelyt. Juhlatunnelma tulee ennemmin jouluevankeliumista kuin valtavista lahjaröykkiöistä”, Elina kuvailee.

Jouluna rauhoitutaan lasten koulunkäynnin ja perheyrityksen tahdittamasta arjesta hyvän ruoan ja kiireettömän yhdessäolon tunnelmaan.

Oman perheen lisäksi seuraan liittyy usein lähisukulaisia, kuten Elinan vanhemmat ja sisko perheineen sekä Jussin isommat lapset.

Perusteellinen remontti

Mälkiät muuttivat Naantalin salmen rannalle, metsäiselle kalliotontille rakennettuun Satulinnaan kaksi ja puoli vuotta sitten. He ihastuivat kuvankauniiseen taloon ja sijaintiin ensisilmäyksellä, mutta miettivät ostopäätöstä pitkään. Huvilan saneeraaminen lapsiperheen kodiksi olisi mittava urakka.

Remontin suuruus pääsi silti yllättämään. Viktor Nybergin lähes sata vuotta sitten suunnittelema ja rakentama huvila oli vuosien ajan ollut vähäisessä käytössä ja päässyt huonoon kuntoon.

Ruokapöytä
Umpikuistin ruokailupöytä, samoin kuin keittiön kaapistot, ovat Elinan lankomiehen tekemät. Niissä on hyödynnetty huvilan tontilta kaadettuja puita.

”Talo rakennettiin käytännössä uudestaan, mutta alkuperäistä ilmettä mukaillen ja vanhoja rakenteita mahdollisuuksien mukaan hyödyntäen. Esimerkiksi vanhat lavuaarit löysivät paikkansa uusista vessoista ja seinähirret jätettiin näkyviin, tosin valkoiseksi maalattuina”, Elina kuvailee.

Ekologiset arvot ovat perheelle tärkeitä. Remontissa käytettiin kestäviä luonnonmateriaaleja ja tehtiin kulutusta vähentäviä taloteknisiä ratkaisuja. Vessat ovat vähällä vedellä toimivia kompostikäymälöitä.

Talviaikaan talon neljää tulipesää lämmitetään maalämmön tueksi aamuin illoin, ja niitä hyödynnetään myös ruoanlaitossa.

Kahvinkeitintä ei tarvita, kun vesi kuumenee käden käänteessä kamiinan tai puuhellan lämmöllä.

Viime keväänä vanhaan ulkohuussiin tuunattuun kanalaan muutti neljä maatiaiskanaa ja kukko. Niiden piti olla kesäkanoja, mutta nyt näyttää, että ne jäävät talveksikin.

Lue lisää: Paluu sukutilalle – näin rintamamiestalosta remontoitiin tunnelmallinen ja kaunis Tanhuan tila

Kotoutuneet huonekalut

Talon sisustusratkaisut ovat Elinan käsialaa, mutta hän on huomioinut ratkaisuissa myös Jussin mieltymykset.

”Esimerkiksi salin tapettiin päädyin, koska sininen on Jussin lempiväri.”

Joulukoti, olohuone/sali
Salia koristavat vanhat joulukoristeet. Nurkassa komeilee Jussin ja poikien omalta pihalta kaatama ja poikien koristelema kuusi.
Sininen tapetti ja korkea valkoinen kirjahylly
Salin kattoon saakka ulottuva kirjahylly on tehty omalta tontilta kaadetuista puista.

Kaikkien huoneiden tapetit henkivät mennyttä aikaa, ja kodintekstiileissä, huonekaluissa ja sisustusesineissä kohtaavat eri aikakaudet. Salin keinutuolilla lepää sisustustyyny, jonka pintaa koristaa nostalginen pitsiliina ja sohvapöytä on tuunattu eurolavoista.

Monet huonekaluista ovat vanhaa perua.

”Ne ovat löytäneet meille enemmän tai vähemmän sattumalta. Monet niistä ovat mummoni kodista ja tulleet ensin meille vain säilytykseen. Lopulta ne ovat kuitenkin kotoutuneet tänne yhdessä meidän kanssa”, Elina kuvailee.

Kodin mustavalkoinen keittiö
Talossa ollut keittiö ja ruokasali yhdistettiin suureksi tupakeittiöksi purkamalla väliseinä niiden välistä.

Yhteinen pukkileikki

Mälkiän perheessä joulunvietto aloitetaan jo aatonaattoiltana. Silloin rannassa olevan saunan padan ja kiukaan alle viritetään valkea, ja perhe käy nauttimassa yhdessä joulusaunan lämmöstä.

Aattona riisipuuron ja joulurauhan julistuksen jälkeen vieraat saapuvat. Koko juhlaväki kokoontuu vanhan huvilan umpikuistille pyöreän ruokapöydän ääreen nauttimaan jouluateriasta, seurasta ja talvisesta meri-näköalasta.

Valurautainen tulisija
Pieni valurautainen tulisija lämmittää kuistin talven juhlatilaisuuksissa.

Joulupöytä muodostuu perinteisistä saaristolaisherkuista ja itse tehdyistä laatikoista. Kinkun korvaa peurapaisti. Kun ateria on syöty, saa pukki tulla.

Viime jouluna pukkiperinne muuttui, kun Elina paljasti lapsilleen totuuden parrakkaasta ukosta. Ensin pojat katsoivat äitiään silmät suurina, mutta pian järkytys vaihtui yhteiseksi leikiksi, jossa isoveli Urho sai heti pääroolin.

”Hän oli innokas ja hauska joulupukki. Esimerkiksi pappa sai kuulla, että hän ei ollut vuoden aikana ollut niin kiltti lastenlapsilleen kuin olisi pitänyt olla”, Elina muistelee nauraen.

Myös Jussi kertoo kiertäneensä lapsuudessaan kymmenen vuotta joulupukkina hankkiakseen taskurahoja. Ensimmäinen keikka oli 12-vuotiaana.

”Työnteko on minulla aina ollut verissä, ja minun on vaikea olla aloillani. Nykyään en enää lähde joulupukin hommiin, mutta saatan hyvinkin napata aattona kajakin ja käydä melomassa – veden päällä saan purettua energiaani ja mieleni tyyntyy joulunviettoon.”

Aamu lumihangessa
Jouluaatto aloitetaan kävelemällä Naantalin vanhaan kaupunkiin kuuntelemaan joulurauhan julistusta.

Juttu on julkaistu Kotiliesi 23/2016 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mälkiän perheen joulu vietetään satulinnan sylissä – lähes satavuotiaan huvilan remontin suuruus yllätti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.