Joulu tulossa ja rahat vähissä? Näin loihdit edullisesti tunnelmallisen joulun

Joulutunnelmasta ei tarvitse tinkiä, vaikka talous olisi tiukoilla. Lue, miten loihdit joulupöytään ja pukinkonttiin elämyksiä, jotka eivät rasita kukkaroa.

Unohtumaton joulu syntyy vähällä rahalla. Säästät pitkän pennin, kun satsaat lahjojen määrän sijaan persoonallisuuteen ja teet pakettien avaamisesta seuraleikin. Perinteiset jouluherkut syntyvät edullisista aineksista, ja eniten tunnelmaa luovat läsnäolo ja rauhoittuminen.

Nämä vinkit auttavat luomaan ikimuistoisen joulun edullisesti:

1. Aikuisten joulu voi olla lahjaton

Lahjakasa ei ole onnistuneen joulun mittari. Jos rahat ovat vähissä, voitte sopia ainakin aikuisten kesken, että lahjoja ei osteta. Lahjoja voi myös hankkia pitkin vuotta alennuksista ja kirpputoreilta.

Pieni joulukuusi sangossa

2. Hae lahja- tai raha-avustusta

Lahjat ovat monelle lapselle joulun kohokohta, vaikka aikuiset eivät kaipaisi paketteja. Jos taloutenne on tiukoilla, voitte saada raha- tai lahja-avustusta seurakunnilta tai hyväntekeväisyysjärjestöiltä.

Esimerkiksi Pelastusarmeijan Joulupata-keräys ja nuorkauppakamarien Joulupuu-keräys keräävät raha- ja tavaralahjoituksia vähävaraisille.

Hae rohkeasti apua, sillä se on tehty käytettäväksi. Huonoin vaihtoehto on ostaa lahjat luotolla, joka vain kiristää rahatilannetta.

3. Panosta persoonallisuuteen ja paketointiin

Yksi mietitty, hauskasti paketoitu lahja on mieleenpainuvampi kuin suuri tavarakasa. Monet kekseliäät lahjat voi tehdä itse halvoista materiaaleista.

Anna mökki-ihmiselle kauniita sytykeruusuja, jotka syntyvät kananmunapaketeista. Pikkuväkeä voi ilahduttaa keppihevosilla, ja kotikokki nauttii tuunattuun purkkiin säilötyistä pähkinöistä tai hillosta.

4. Tee lahjojen avaamisesta leikki

Lahjojen avaaminen on jännittävää, vaikka paketteja olisi vähän. Etsintäleikki tekee avaamisesta elämyksen kaikenikäisille.

Piilota lahjat ja tee kartta, jonka avulla tonttujen kätkemät paketit etsitään. Reitin varrella voi olla hämäyspaketteja, joissa on vihjeitä lahjojen sijainnista. Kun lahjat löytyvät, arvailkaa ensin, mitä paketeissa on ja avatkaa ne hitaasti yksi kerrallaan.

virkkaa tuubihuivi alpakkalanka

5. Kokkaa itse ja osta vain tarpeeseen

Perunalaatikko

Suomalainen jouluruoka ei ole kallista, sillä juurekset, riisi ja ryynit eivät maksa paljon. Maukas ateria syntyy pikkurahalla, kun suosit kasvisruokia ja kokkaat itse.

Perinteiset joululaatikot vaativat vain pari edullista raaka-ainetta. Laiskurin rosolli ei edellytä urakointia, eivätkä raaka-aineet ole kalliita.

Kinkku ja kalat ovat joulupöydän hintavimpia ruokia. Tee hintavertailua ja osta maltillinen määrä laadukasta tuotetta. Pieni rullakinkku tai muutama siivu graavilohta riittää, etkä ole joulun jälkeen lihaähkyssä.

6. Anna lahjaksi aikaa ja läsnäoloa

Lahjaksi voi antaa myös palveluksia, kuten niskahieronnan tai lastenhoitoapua. Joulun ohjelmakin voi koostua helposti toteutettavista, ilmaisista elämyksistä.

Käykää yhdessä kävelyllä, ihastelkaa tähtitaivasta, tehkää toisillenne hemmotteluhoitoja ja käpertykää sohvalle katselemaan elokuvia. Läheisyys ja kiireettömyys lataavat akkuja tavalla, johon yksikään tavara ei pysty.

paperitähdet joulukoriste

7. Tee joulusta erityinen rituaaleilla

Juhlarituaalit jäävät paremmin mieleen kuin paketit. Perinteet ja yksityiskohdat vaativat vain hieman vaivannäköä, mutta ne luovat muistoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Aloittakaa aatto puurolla, laulakaa joululauluja tai viekää haudoille kynttilöitä. Kokoontukaa katsomaan jouluohjelma, joka pitää nähdä joka vuosi. Saunokaa kynttilän valossa ja heittäkää kiukaalle jouluista saunatuoksua.

Vaikka joulupöytä ei olisi ylenpalttinen, kaunis kattaus ja kynttilät tekevät siitä juhlavan. Istumapaikat voi plaseerata piparkakuilla, joissa on jokaisen aterioitsijan nimi.

piparitaikinaa ja pipareita

8. Hemmottele aisteja tuoksuilla ja väreillä

Joulun tuoksu ei maksa juuri mitään. Loihdit sen koristelemalla kodin havuilla tai kiehauttamalla kanelilla ja neilikalla maustettua glögiä.

Ilmaista joulutunnelmaa voi luoda myös äänillä, väreillä ja valoilla. Tee somisteita luonnonmateriaaleista, himmennä valot, polta kynttilöitä ja soita mieluisaa musiikkia.

Tee itse näyttävä havuköynnös

9. Keskity kiitollisuudenaiheisiin

Mitä enemmän murehdit sitä, mistä jäät jouluna paitsi, sitä vähemmän huomioit asioita, joista voit olla kiitollinen. Pitäkää aattoiltana kiitollisuusrinki, jossa jokainen kertoo vuotensa kohokohdista.

Voit tehdä kiitollisuus- ja muistelurituaalin myös omassa mielessäsi.

Lähteet: Martat, Mumsnet, Suomalainen joulu

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulu tulossa ja rahat vähissä? Näin loihdit edullisesti tunnelmallisen joulun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X