Tarinat

Onko jouluaatto täynnä kaaosta ja roskavuoria? Näillä vinkeillä rauhoitat joululahjojen jakamisen lapsiperheessä

Jos jouluaaton hulabaloo ja roskavuoret ahdistavat, rauhoita lahjojen jakamishetki näiden ihanien perinteiden avulla!

Mistä syntyy hyvä jouluaaton tunnelma? Sellainen, jota lapsi voi muistella vielä aikuisena, ja se lämmittää mieltä. Kiireestä, stressistä ja tavarajuhlasta? Tuskin.

Lue myös: Aineeton joululahja lapselle – Poimi talteen yli 40 hauskaa ideaa!

Monessa hyvin toimeentulevassa lapsiperheessä tunnelma muuttuu viimeistään lahjojen jakovaiheessa, kun malttamattomat veitikkaiset kahmivat paketteja, ja ilman täyttää repeävä joulupaperin ääni. Mutta hehän ovat niin innoissaan! Kyllä, mutta ahnas vire voi myös ahdistaa.

Toisin oli ennen. Kun kysyimme Kotilieden lukijoilta joululahjoihin liittyvistä muistoista ja tunnelmista, eräs kuului näin:

”Isä leikkaa isoja lumihiutaleita silkkipaperista ja laulaa Kun joulu on -laulua. Äiti touhuaa keittiössä. Minä seison ikkunassa katselemassa, kun ulkona sataa lunta. Veli näppäilee kitaraa. On hämärää, kynttilät palavat.”

Eikö samanlaista leppoisaa tunnelmaa ole mahdollista enää saada? Onko peli menetetty?

Ei välttämättä. Listasimme lukijoiden ihanimpia joululahjaperinteitä. Lue, sopisiko jokin näistä tavoista perinteeksi juuri teille!

1. Kirjoittakaa lahjoihin runot

”Jokaiseen lahjaan oli antaja kirjoittanut runon, ja se luettiin ennen lahjan avaamista.”

Runon voi kirjoittaa myös perheen aikuinen. Sen voi liittää teipillä kortin joka lahjaan tai runo voidaan nostaa vaikka kulhosta, kukin vuorollaan esimerkiksi jokaisen lahjakierroksen jälkeen.

Lue myös: Joulurunot korttiin ja pakettiin – valitse runokoosteesta oma suosikkisi

2. Laulakaa jokaisen lahjan välissä

”Lauloimme joululauluja lahjojen jaon välillä. Tunnelma oli lapsesta jännittävä mutta sydämellinen.”

Jos laulu ei innosta ihan joka lahjan välillä, niin voisiko sitä kokeilla vaikka joka kierroksen välissä?

Lue myös: Nämä joululaulut kannattaa kuunnella – Kotilieden soittolista tuo taatusti joulutunnelman

3. Jakakaa yksi lahja kerrallaan

”Avaaminen piti tapahtua yksi paketti kultakin kerrallaan ja kaikki seurasivat, mitä kukakin sai. Avaaminen kesti pitkälle iltaan, mutta aattona ei ollut kiire minnekään.”

Vanhempi voisi kysyä lapselta, että mitä saitkaan tädiltäsi tai mummilta ja muistuttaa lasta kiittämään ja esimerkiksi kertomaan vaatteesta, mahtuiko. Lahjakaaokseen ajautuneessa perheessä lapset eivät enää muista, mitä keltäkin saivat ja kortit ovat roskakasassa.

Tässä metodissa lapsi tai vanhempi ehtii painaa mieleensä tai kirjata ylös, mitä keneltäkin tuli.

4. Antakaa vähemmän lahjoja

”Siihen aikaan ei usein saanut mitään, joten kaikki paketit olivat ihania. Sain jotain käytännöllistä, sukat tai jonkin vaatteen. Erityisesti muistan joulun, jolloin sain värikynät ja pienen helmitaulun, joka on tallella vieläkin.”

Pakettien määrän karsiminen tietysti ratkaisee kaaosongelman kertaheitolla. Kun lahjoja on vähän, jokainen paketti tuntuu erityiseltä.

joululahjojen jakaminen
Lahjakaaokseen ajautuneessa perheessä pakettikortit ovat roskakasassa, eikä kukaan muista, keneltä mikin paketti tuli. Ota silloin käyttöön kohta 3!

5. Viikkaa lahjapaperit ja käytä uudelleen

”Lahjojen jako kesti aika kauan, vaikka ei niitä kauheasti ollutkaan. Haluttiin nähdä, mitä itse kunkin paketista ilmestyi ja mitä saaja näytti lahjastaan tuumivan. Paperit taiteltiin huolellisesti ja pantiin talteen seuraavaa vuotta varten. Samoin kauniit narut.”

Miksi joulupaperista on tullut kertakäyttötavaraa? Mitäpä jos viikkaisimme paperit kauniisti ja käyttäisimme ne uudelleen? Omatkin paketit voisi paketoida laadukkaampaan ja aidosti kauniiseen paperiin.

Lue myös: Kääri joululahjat saajansa näköisiin paketteihin – ihanat ideat paketointiin

6. Sano kiitokset saman tien

”Kaikesta piti olla kiitollinen. Kai toiveita yritettiin toteuttaa vaikka alakanttiinkin.”

Jos kaikki lahjat eivät ole Joulupukilta, lahjoista kiittämiseen on hyvä ratkaisu tehdä se heti paketin avaamisen jälkeen. Joko paikalla olijalle tai esimerkiksi tekstiviestillä muualla olevalle lahjoittajalle.

7. Kuunnelkaa joulun sanomaa

”Taatan, siis Sillanpään joulusaarna kuunneltiin, vaikkei se lapsesta kovin kaksiselta kuulunutkaan, Noita Nokinenän joulu oli paljon kiinnostavampi.”

Frans Emil Sillanpään eli Taatan joulusaarnat olivat talvi- ja jatkosodan jälkeen tunnettu perinne melkein parikymmentä vuotta. Niinpä runojen sijaan lahjoen jaon välissä voi lukea pätkän jouluista tarinaa, historiallisia anekdootteja tai vaikka jouluevankeliumia tai -saarnaa.

8. Tai sitten: hyväksy kaaos ja suhtaudu huumorilla

Jos perhe ei rauhallisiin perinteisiin taivu, niin tuulimyllyjä vastaan on turha taistella, varsinkaan jouluna. Ota siis käteesi glögimuki, löydä rentouttava asento, sulje silmäsi ja korvasi ja rentoudu!

Vinkit kerättiin Kotilieden lukijapaneelista.

Tiesitkö, että yleinen joululahja tavallisissa perheissä oli pitkään hyvä ruoka ja ryyppy? Muinoin lahjoja viskeltiin sisälle tupaan, ja lahjat joulukuusen alla on melko nuori tapa. Joululahjojen historiasta kerrotaan tarkemmin Kotilieden numerossa 27/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko jouluaatto täynnä kaaosta ja roskavuoria? Näillä vinkeillä rauhoitat joululahjojen jakamisen lapsiperheessä

Tonttu Tohelo

Joulupukki tuo lahjat, hyvin harvassa paketissa on, keneltä se on.

Roskavuorelta vältytään sillä, että lahjoja jakaessa on useammat sakset käytössä (saa nauhat katkottua) ja pari tyhjää pussia, mihin tungetaan yhteen paperit ja nauhat samantien, toiseen paperiseen pahvit pahvinkeräykseen vietäväksi. Ei tarvitse etsiä pieniä lahjoja jostain paperiroskien joukosta, kun roskat ja lahjat ovat avaamisen jälkeen erillään. Tämä on ollut käytössä yksistä vuosien takaisista synttäreistä, missä saatua lahjaa ei saatu sammutettua ilman ohjeita ja niitä joutui etsimään. Löytyivät lopulta roskiksesta, mihin joku avulias vieras oli ne laittanut.

Joulupapereita ei säilytellä, harvoin niillä saa uuden paketin pakattua kauniisti taitteiden ja teipinrepeämien takia. Joskus voin uusiokäyttää jotain yksittäistä paperia kuvioleikkurin kanssa. Pahviset lahjarasiat, kassit ja kangaspussit menevät uusiokäyttöön niin kauan, kun ne näyttävät siisteiltä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.