Jouluiset hedelmäkakut hurmaavat kahvipöydässä – katso maukkaat ohjeet!

Joulun aikaan kahvikakut maustetaan kuivahedelmillä ja pähkinöillä. Hedelmäkakkuja nautitaan eri puolilla maailmaa, joten reseptien kirjo on laaja ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa.

Rakkaimmatkin joululeivonnaiset kaipaavat joskus pientä tuunausta. Kokosimme yhteen herkullisimmat hedelmäkakut, joista taatusti löytyy tämän joulun suosikkileivonnainen. Tänä vuonna joulun maaginen taika syntyy uunista leijuvasta hedelmäkakun tuoksusta.

Joulun perinteisiä hedelmäkakkuja

Perinteinen hedelmäkakku on monen kodin vakioherkku, jota nautitaan joka joulu. Kakusta tulee ihanan mehevä, kun taikinan joukkoon sekoitetaan hedelmäpaloja. Lopuksi taikinaan lisätään varsinaiset makuaineet eli punaiset ja vihreät kirsikat sekä korintit, jotka tulevat upealla tavalla näkyviin kakkua leikatessa.

Ihastuttavan joulukakun ulkonäkö ei kerro koko totuutta, sillä vaatimaton ulkokuori kätkee sisäänsä makujen sinfonian. Kuivatut ananaksen- ja papaijanpalat tuovat kokonaisuuteen hienostunutta hedelmäisyyttä. Reilu loraus madeiraa erottaa kakun muista jouluisista kahvipöydän tarjottavista. Herkku kannattaa leipoa muutamaa päivää etukäteen, jotta ihanat aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Hedelmäkakkuja maailmalta

Britit osaavat kuivakakkujen teon, mistä englantilainen hedelmäkakku on oiva osoitus. Tomusokerikerroksen alta paljastuu upea luomus, johon leipuri on lorauttanut oman makunsa mukaan joko konjakkia tai mantelilikööriä. Nimensä mukaisesti kakussa on runsaasti hedelmäpaloja, kuten aprikoosia, viikunaa, omenaa ja hillottua appelsiininkuorta.

Christmas pudding eli englantilainen joulukakku tai -vanukas on klassikko. Se on täyttävä jälkiruoka, jossa on muun muassa rusinoita tai korintteja,  hunajaa tai siirappia. Hedelmäisen joulukakun voi maustaa raastetulla sitruunankuorella. Kakku keitetään kypsäksi vesihauteessa ja nostetaan tarjolle liekityksen siivittämänä.

Katso myös: Miten englantilainen hedelmäkakku liekitetään? Ota suola avuksi näyttävän liekin teossa

Jouluiset kuivakakut maistuvat myös Atlantin toisella puolella, jossa kahvipöytää koristaa amerikkalainen hedelmäkakku. Taikina saa potkua ripauksesta maustepippuria, jonka annostelussa tulee olla tarkkana. Intensiivistä makua tuovat lisäksi sukaatit, kirsikat, rusinat ja pekaanipähkinät. Näyttävä kakku kuorrutetaan appelsiinimarmeladilla ja viimeistellään hedelmä- ja pähkinäkoristuksilla.

Kahvipöydän keskipiste, irlantilainen viskikakku  saa makua kuivatuista viikunoista ja tietysti viskistä. Jouluinen viskikakku on mainio vaihtoehto perinteiselle taatelikakulle.

Trendimauilla höystetyt kakut

Nämä tutu kuivakakut on nostettu trendimauilla uudestaan niiden ansaitsemaan arvoon.

Täydellisen mehukas kahvikakku banoffee syntyy banaanista ja toffeesta.

Mehukas tropiikin hedelmäkakku syntyy trendikkäästä kookosmaidosta ja limetistä.

Marenkipäällysteinen hedelmäkakku on kuivakakkujen kuningas, jonka näyttävä ulkonäkö hurmaa vieraat takuuvarmasti. Mantelit ja pähkinät rouskuvat, kun herkuttelijat upottavat hampaansa kakunpalaan. Ainutlaatuisen maun takaa paljastuvat myös rusinat, hillotut appelsiininkuoripalat ja tilkka brandya. Kuvankaunis lopputulos saadaan aikaan kuohkean marengin ja sokeroitujen hedelmien avulla.

 

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jouluiset hedelmäkakut hurmaavat kahvipöydässä – katso maukkaat ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X