Joulukinkun hinta 2020 heilahtelee hurjasti – kinkun suosio on ennallaan: Yli puolet ostaa pakastekinkun

Joulukinkun hinta 2020 kiinnostaa joulun alla vähintään yhtä paljon kuin lottorivi lauantai-iltana. Vertailimme joulukinkkujen hintoja ja huomasimme, että joulukinkun hintaan vaikuttaa eniten se, millaisen kinkun on ostamassa.

Joulukinkun hinta 2020 vaihtelee erityisesti kinkkutyypin mukaan. Hintaero edullisimman ja kalleimman kinkun välillä on moninkertainen.

Lue myös: Ethän sorru näihin 8 kinkkumokaan? Vältettävissä helposti

Kinkun suosio joulupöydän ykkösherkkuna on edelleen ylivoimainen. HK:n teettämän kyselyn mukaan 90 % kertoi hankkivansa kinkun joulupöytään. Suurin suosio kinkulla on miesten ja yli 60 vuotiaiden kuluttajien keskuudessa.

HK ennustaa tuoresuolattujen ja pienten joulukinkkujen kysynnän kasvavan ja vastaavasti kypsien joulukinkkujen suosion laskevan. Myydyistä kinkuista hieman yli puolet on kuitenkin pakastekinkkuja. Suosituimpia ovat luuttomat juhlakinkut, joiden kysynnän myös odotetaan kasvavan erityisesti pienet koot edellä.

Mieti, millaisen kinkun haluat

Joulukinkun hinta riippuu erityisesti siitä, millaisen kinkun on ostamassa. Oletko hankkimassa kinkkua suurelle juhlaseurueelle vai pienelle määrälle herkkusuita? Haluatko päästä helpolla vai paistaa kinkun perinteiseen tapaan aattoyönä uunissa? Arvostatko luomua tai kinkun maukasta aromia? Haluatko näyttävän kinkun potkalla vai sievän kinkkurullan eleganttiin joulupöytään?

Lue myös: Kuinka suuri joulukinkku? Laske Kotilieden kinkkulaskurilla!

Joulukinkun hinta 2020: edullisimmat kinkut noin 6 €/kg

Edullisimmat suomalaiset joulukinkut ovat viljaporsaan harmaasuolatut juhlakinkut sekä perinteiset harmaasuolatut joulukinkut, jotka maksavat noin 6 euroa kilolta. Vastaavanlaisista luuttomista kinkuista saa maksaa euron verran enemmän kilolta. Tanskalainen kinkku on hieman suomalaista edullisempi. 

Joulukinkun hinta 2020: keskihintaiset kinkut 8–10 €/kg

Pienten talouksien pikkukinkut ja kinkkurullat maksavat hieman suuria joulu- ja juhlakinkkuja enemmän. Harmaasuolatun pikkukinkun kilohinta on seitsemän tai kahdeksan euron paikkeilla ja tuoresuolatun pikkukinkun puolestaan noin 10 euroa.

Kypsiä kinkkuja on tarjolla monessa koossa palana ja valmiina viipaleina. Kypsä kokonainen pikkukinkku maksaa noin 8 euroa kilolta ja valmiiksi siivutetut kypsät kinkkuviipaleet noin 10 euroa kilolta.

Joulukinkun hinta 2020: kalleimmat kinkut jopa 20 €/kg

Luomukinkusta ja vapaasti kasvaneen porsaan kinkusta saa maksaa monikertaisesti muita kinkkuja enemmän. Esimerkiksi Tapolan luomu juhlakinkku potkalla maksaa S-ryhmän kaupoissa noin 20 euroa kilolta ja vapaan porsaan potkaton juhlakinkku noin 15 euroa kilolta. 

Varmista lähikaupastasi, millaisia kinkkuja heille on tulossa. Luomukinkkuja kannattaa kysyä erityisesti lihakaupoista ja kauppahalleista. Erikoiskinkut kannattaa tilata ajoissa.

Milloin kannattaa lähteä kinkkuostoksille?

Kinkun ostamisessa on monia vaihtoehtoja. Pakastekinkun voi käydä ostamassa hyvissä ajoin tai vasta ruuhkien hiljennyttyä. Pakastekinkun voi antaa sulaa rauhallisesti jääkaappilämpötilassa useita päiviä tai laittaa suoraan jäisenä uuniin. 

Tuoresuolattuja kinkkuja säilytetään jääkaapissa ja niiden kuumin myyntiaika alkaa kahta viikkoa ennen joulua.

Lue myös Anna.fi: 5 x joulukinkku – valitse suosikkisi tuoreesta valmiiseen

Keskustelu

Pakastetun kinkun voi laittaa suoraan uuniin?????
Ei voi!

En ensin itsekään uskonut, mutta testiin meni ja ei mitään ongelmaa. Uskomatonta mutta totta. Meni vuosikymmenten kinkun paistot ohjeineen uusiksi kertaheitolla.

Kommentoi juttua: Joulukinkun hinta 2020 heilahtelee hurjasti – kinkun suosio on ennallaan: Yli puolet ostaa pakastekinkun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X