joulukukat 2019

Hempeys hiipii joulukukkiin: trendikkäin valitsee joulukoristeeksi persikanvärisen kimpun

Kokeile tänä jouluna jotain uutta, vaikkapa persikanväristä joulutähteä tai joulukuusta ruukussa. Perinnekasvejakin on tarjolla.

Joulukukkien kestosuosikkien joulutähden, ritarinkukan ja hyasintin rinnalle ovat kipumassa uudet lajit, ja perinteisen punaisen haastavat nyt valkoiset kukat ja persikan sävyt. Trendikkäimmät joulukukat 2019 ovat herkkiä leikkokukkia.

Lue myös: Jouluruusu on joulun klassikkokukka

joulukukat 2019

”Joulutähti on nyt yhä useammin valkoinen, vaaleanpunainen tai jopa aprikoosin sävyinen. Isokukkaiset lajikkeet haastavat nyt sirokukkaiset princettiat”, esittelee kukkakauppias ja floristimestari Saija Sitolahti joulukukkavalikoimia Järvenpään Kukkatalossa.

Pienikukkaisesta perhoskämmekästä on iloa pyhien jälkeenkin.

Joulukukat 2019: Valkoinen on kestosuosikki

Valkoinen väri tekee joulukukan vaikkapa perhoskämmeköistä, tulilatvoista ja atsaleoista – jouluruususta puhumattakaan. Leikkotulppaanikimput ovat tähän aikaan enimmäkseen joulunpunaisia, mutta valkoinen on toinen suosikkiväri.

joulukukat 2019

Mehiruusukkeista ja tulilatvoista saa kestävän istutuksen.

Kesän talven keskelle tuovia vihreitä mehiruusukkeitakin hankitaan jouluksi, etenkin kukkakoreissa. Järvenpään kukkatalossa niitä ei suihtuteta kimalteella, sillä asiakkaat haluavat kukkien näyttävän luonnollisilta. Kukkien koristeissa arvostetaan luonnonmateriaaleja: oksia, versoja, käpyjä ja sammalta.

Joulutähdistä sekä luonnon ja puutarhan aineksista kimpun sitoi floristimestari Saija Sitolahti.

Joulukukat 2019: Leikkokimppu viimeistelee juhlan

Ruukkukasveja ostetaan jo pitkän aikaa ennen joulunpyhiä, mutta talven juhlan viimeistelevät leikkokukat. Joulupöytään hankitaan sidottu leikkokukkakimppu.

”Tarjolla on värivaihtoehtoja joulunpunaisen ja lumenvalkoisen lisäksi. Persikanvärinen tai roosa kimppu syntyy krysanteemeista, neilikoista ja marjaoksista.  Kun kukat ovat esillä väreittäin, se innostaa myös ostajaa käyttämään mielikuvitusta.”

Isoista sipuleista versovat isot hyastintikukat.

Kun tuoksut ahdistavat hengitystä

Jouluun kuuluvat myös mausteiset tuoksut. Hengitysoireita kukkien tuoksuista saavalle hyasintin ja tasettinarsissin kukinta saattaa olla liikaa. Joillekin sopii pitää kukkaa kotona siihen saakka, kunnes nuput alkavat avautua. Kukkivana kasvi viedään vaikkapa parvekkeelle tai lisätään koristeeksi jäälyhtyyn.

joulukukat 2019

Ritarinkukkavalikoiman ovat joulun aikoihin runsaimmillaan.

”Allergiat ovat tosi yksilöllisiä, joten aukotonta ohjetta, mikä ei varmasti allergisoi, ei voi antaa. Sipulikukista kokeilun arvoinen vaihtoehto lienee ritarinkukka. Pieni- ja sirokukkaiset lajikkeet lisäävät nyt suosiotaan. Jos varsi venähtää, sen voi leikata maljakkoon.”

Vantaalla on luvassa lauhaa, joten ruukkukuusi viihtyy lasiterassilla.

Joulukuusi loistaa myös ruukussa

Hittikasviksi on kohoamassa joulukuusi, joka hankitaan ruukkuun istutettuna terassille jo ennen pyhiä. Kuusi tuodaan lämpöön juhlapäiviksi ja palautetaan sitten takaisin viileään.

On vaikea ennustaa, häiriintyykö havupuu lämpimästä jaksosta, vaikka se olisi lyhyt. Etelä-Suomessa ruukun saa näillä näkymin istutettua vielä maahan, mutta jos se ei onnistu, puulle pitää järjestää valoisa ja viileä paikka lopputalveksi.

”Varmin vaihtoehto on perinteinen joulukuusi tai havuista tehdyt koristeet. Myös sypressejä myydään paljon joulupuuksi, kun koti on pieni tai halutaan jotain erilaista.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hempeys hiipii joulukukkiin: trendikkäin valitsee joulukoristeeksi persikanvärisen kimpun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X