Sisustus

Kuusi tupaan jo marraskuussa! 5 joulufania esittelee joulukuusensa ja kertoo, miksi juhlapuu koristaa heidän kotiaan jo hyvissä ajoin ennen aattoa

Joissain kodeissa joulu on enemmän kuin juhlapyhä: kotiin tehdään joulu heti ilmojen viiletessä, ja kuusi tuodaan sisään viimeistään marraskuussa. Katso kuvat joulun ensimmäisistä kuusista!

Joulu alkaa monessa kodissa viimeistään silloin, kun kuusi kannetaan sisälle. Se, milloin on sopiva hetki tuoda joulukuusi sisälle, tosin jakaa ihmisiä kahteen eri koulukuntaan. Onko oikea hetki heti ilmojen viiletessä vai vasta juuri ennen aattoa?

Yhä useampi jouluttaja on innostunut tuomaan kuusen sisälle jo marraskuun puolella. Joulukuusi on mitä mainioin keino virittäytyä tunnelmaan jo varhain, ja tuohan kauniisti valaistu kuusi valoa pimeyden keskelle.

Pyysimme todellisia jouluttajia kertomaan, miksi joulukuusi on saatava sisälle jo marraskuussa, ja esittelemään sesongin tunnelmaa hehkuvat kuusensa.

Lue myös: Joulukuusen historia liittyy tiiviisti uskontoon: Tiedätkö, miten joulukuusiperinne rantautui Pohjolaan?

1. Lauralle kuusi luo kiireettämän tunnelmointikauden

joulukuusi marraskuussa
Laura Tirkkosen kotona kuusi koristellaan ajattomalla värimaailmalla: valkoisella, kullalla, hopealla ja erilaisilla hiekan ja sampanjan sävyillä.  Kuva: Laura Tirkkonen

Homevialaura -bloggaaja Laura Tirkkonen kertoo, että heidän perheessään pidetään pitkästä ja kiireettömästä tunnelmointikaudesta. Siksi kuusi pystytetään jo marraskuussa. Perheessä on panostettu aidonnäköiseen kestokuuseen juuri siksi, että se on huoleton pitää pidempään esillä.

”Usein alussa pidämme kuusta esillä pelkillä valoilla, sekin on yksinkertaisen kaunista”, Laura kertoo.

Myöhemmin kuusi koristellaan lasten kanssa ajattomalla, vuodesta toiseen samanlaisena toistuvalla värimaailmalla: valkoisella, kullalla, hopealla ja erilaisilla hiekan ja samppanjan sävyillä.

2. Saaran kuusenkoristeet täydentävät sisustusta

koristeltu kuusi
Saaran tavoitteena on löytää kuuseen vielä koristejääpuikot ennen joulua. Kuva: Saara Pulkkinen

Porvoolaisen Saara Pulkkisen mielestä joulussa parasta on sen odotus. Siihen perhe ryhtyy aina varhain marraskuussa. Kuusi koristellaan sisustukseen sopivaksi, ja tänä vuonna sävyjä ovat kulta, hopea ja valkoinen.

”Kuuseen tulee joka vuosi vanhempia koristeita, mutta tulee sitä hankittua aina jotain uuttakin. Hakusessa on vielä jääpuikkoja muistuttavat koristeet, ne on tarkoitus löytää ennen joulua”, Saara kertoo.

3. Satun ikikuusta ei erota aidosta

joulukuusi marraskuussa
Vielä vuosikymmen sitten koristeissa Satua miellytti kimallus ja glitter, mutta ei enää. Pikkuhiljaa kuuseen on päätynyt hillitympiä koristeita. Kuva: Satu Järvinen

Kokkolalaisen Satu Järvisen mielestä joulua on ihana laittaa kotiin rauhassa ajan kanssa, eikä hätäillen viimeisinä päivinä ennen aattoa. Joulu riisutaan vuodenvaihteen tienoilla, eli joulusta nautitaan mieluiten etu- kuin jälkikäteen.

”Uusi vuosi on mukava aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä”, Satu kertoo.

Yleensä kuusi on koristeltu itsenäisyyspäivän illaksi, mutta nyt uuden kuusen hankinnan myötä perheessä ei maltettu odottaa joulukuuhun.

”Aidosta kuusesta usein haaveilen, mutta kissan ja pienten lasten vuoksi olen kokenut ikikuusen vaivattomimmaksi vaihtoehdoksi. Nyt löysimmekin pitkän etsinnän jälkeen hyvin aidolta kuuselta näyttävän ikikuusen.”

Vielä vuosikymmen sitten koristeissa Satua miellytti kimallus ja glitter, mutta ei enää. Pikkuhiljaa kuuseen on päätynyt hillitympiä koristeita. Tuiketta saa valoilla!

4. Ninan koristeet kulkevat sukupolvelta toiselle

koristeltu kuusi
Rovaniemeläinen Nina koristelee kuusin joka vuosi eri sävyin. Tänä jouluna Ninan kuusessa on vaaleanpunaista, joulunpunaista sekä hieman hopeaa. Kuva: Nina Pitkäaho

Rovaniemeläisen Nina Pitkäahon kotona on luovuttu oikeasta kuusesta tilan puutteen vuoksi, mutta tilalle on löytynyt lähes aidon näköinen tekokuusi.

”Meillä kuusi on tuotu viime vuosina jo marraskuun loppupuolella heti isänpäivän jälkeen tupaan, koska se tuo iloa, valoa ja muistuttaa tulevasta juhlasta”, Nina kertoo.

Tänä jouluna Ninan kuusessa on vaaleanpunaista, joulunpunaista sekä hieman hopeaa. Yhtenä vuonna kuusi on koristeltu ainoastaan hopea palloilla, toisena vain valkoisilla.

”Osa palloista on Weisten käsinmaalattuja Lappi-aiheisia, ja joukossa on myös Weisten saumapalloja. Enkelit ovat lapsuudenkodista, jostain 70-80 luvun vaihteessa.”

5. Emmin huurrekuusi kääntää katseet

joulukuusi marraskuussa
Emmi raivaa kuusen pois heti joulun jälkeen, joten valmistelut on hyvä aloittaa rauhassa jo marraskuussa. Kuva: Emmi Honkanen

Joensuulaisen Emmi Honkasen jouluperinteeseen kuuluu se, että kuusi tuodaan sisään jo marraskuussa, mutta se koristellaan lasten kanssa vasta joulukuun ensimmäinen päivä.

”Pelkillä valoilla kuusi on myös todella kaunis. Satsasimme muutama vuosi sitten upeaan huurrekuuseen, joka jaksaa ihastuttaa meitä edelleen! Tänä vuonna kuusi sai ylleen uudet kauniit ledvalot”, Emmi kertoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuusi tupaan jo marraskuussa! 5 joulufania esittelee joulukuusensa ja kertoo, miksi juhlapuu koristaa heidän kotiaan jo hyvissä ajoin ennen aattoa

Joulumuori

Kyllä nelonen on paras ja kaunein, oikea joulukuusi. Vaikka latvatähti puuttuukin.
Nuo muut ovat sitä muka-trendikästä, jossa ei ole mitään jouluista tai lämpöä, jota joulu edustaa.

Huurrekuuset kuuluvat ulos pihalle, eivät sisälle tekemään kylmää vaikutelmaa. Olipa trendi mikä tahansa, väritön ja pliisu.

Mikseivät nykyihmiset halua siirtää perinteisen joulun tapoja eteenpäin? Joulukuuseen kuuluu latvatähti, punaisia ja kultaisia palloja, värikkäitä koristeita, lamee-nauhoja ja lippurivistöjä. Lapsille katseltavaa.
Ei sen pidä olla joku sisustusesine, joka sopii muutoinkin tylsään nyky-ympäristöön vaisunvärisissä kodeissa, joissa lapsetkin siivotaan sivuun, että kaikki olisi trendikästä ja someen kuvattavaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.