Kuinka hyvin tunnet joululaulujen sanat? Tee 10 kysymyksen hauska testi!

Joulu on taas, ja niin ovat myös joululaulut! Virittäydy loppuvuoden kohokohdan tunnelmaan Kotilieden joululaulutestillä, joka paljastaa, kuinka hyvin tunnet tutut kipaleet pelkkien sanojen perusteella.

Me käymme joulun viettohon taas kuusin, kynttilöin… Joululaulut kuuluvat jouluun kuin porkkana lumiukon päähän tai lahjapaketti kuusen alle.

Lue myös: Nämä joululaulut kannattaa kuunnella – Kotilieden soittolista tuo taatusti joulutunnelman

Olit sitten hartaiden klassikoiden tai modernimpien rallatusten ystävä, voit laittaa joululaulutaitosi testiin tällä Kotilieden testillä. Testi paljastaa, kuinka hyvin tunnistat tutut jouluisat kappaleet. Kerro kommenteissa, miten pärjäsit!

Joululaulut: Tiesitkö nämä joululauluista?

Uusia joululauluja syntyy joka vuosi, mutta monen sydämessä tärkeimmässä osassa ovat vanhemmat klassikkolaulut. Kokosimme yhteen tuttujen joululaulujen syntytarinoita ja historian havinaa.

Lue myös: Jouluyö, juhlayö ja muut rakkaat joululaulut – näin suosituimmat joulukappaleet syntyivät

  • Vanhimmat joululaulut ovat lähes yhtä vanhoja kuin joulu itse. Yksi vanhimpia yhä laulettavia joululauluja on Kuului laulu enkelten (Gloria in excelsis Deo), joka Suomalaisen kirjallisuuden seuran mukaan määrättiin laulettavaksi jouluyönä vuonna 129.
  • Martti Luther oli tuottelias virrentekijä. Hän muun muassa runoili tunnetun jouluvirren Enkeli taivaan, joka ilmestyi suomalaiseen virsikirjaan vuonna 1605.
  • Sotien jälkeen angloamerikkalaiset ja suomalaiset jouluiskelmät alkoivat kasvattaa suosiotaan. Tänä päivänä monet modernimmatkin jouluhitit ovat nousseet jo klassikoiden asemaan – kuten Juice Leskisen Sika tai Vexi Salmen ja Kassu Halosen Näin sydämeeni joulun teen.
  • Monet supisuomalaisiksi luulemamme joululaulut ovat todellisuudessa peräisin jostain aivan muualta, esimerkiksi Euroopasta.
  • Juhanin ja Liisin joulukirkkomatkasta kertova laulu vuodelta 1898 on kirjoitettu Helsingissä, vaikka sen kielikuvat kulkevat maalaismaisemassa.
  • Joululauluja on painettu suomeksi arviolta 2 300 kappaletta.

Lue myös Seura.fi: Tunnetko joulun salat ja perinteiden taustat? Tee nyt Seuran joulutesti ja näet, oletko itämaan tietäjä vai sittenkin täysi tonttu!

Lähteet: Reijo Pajamo: Taas kaikki kauniit muistot – Joululaulujen taustat ja tarinat ja Joululaulujen kertomaa. Markus Similä: Rakkaimmat joululaulut ja niiden tekijät.

Avainsanat

Keskustelu

Sain kaikki testissä oikein ja silti antoi 9/10. Mikä loukkaus joululaulujen suurkuluttajalle!:)

Loululaulu testissä on jokin vika, ku vaikka vastaa kaikki oikein saa 9/10 pisteet🤔🤔🤔

Kaikki oikein. Kysely ei oikein toimi kun joutui kokeilemaan 3 kertaa ennenkuin antoi vastata kaikkiin kysymyksiin.
Hyppäsi 1 suoraan 10 aluksi ,mutta 3 kerralla antoi vastata kaikkiin.

Kaikki oikein, totta kai, vaikka ainakin yhden laulun sanoissa on virhe! Toimitus hoi: ”Kansa kartanon hiljaisen” on oikein, testissä säe on kirjoitettu väärin ”Kansaa…”

Kommentoi juttua: Kuinka hyvin tunnet joululaulujen sanat? Tee 10 kysymyksen hauska testi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X