Joulu

Jouluruokaa perinteisillä ja uusilla mauilla

Jouluruoka tuo muistot lapsuuden jouluista mummolassa. Jouluaterialla vaalitaan perinteitä, mutta nautitaan myös uusista tuulahduksista. Sopivassa suhteessa. Poimi tästä mielesesi vinkit jouluaterialle.

Jouluruoka nautitaan kaikessa rauhassa läheisten kesken. Joulun tutut tuoksut ja maut saavat mielen herkistymään. Vaikka joulupöydän antimissa ja esillepanossa olisi ripaus uutta, löytyvät ainoan suuren ruokajuhlamme perinteiset ainekset  näistä resepteistä. Katso tästä mitä jouluruokia on tarjolla.

Jouluruoka – alkupalat

Graavilohi kuuluu monen suomalaisen joulukaloihin. Jos haluat perinteiseen graaviloheen vaihtelua, kokeile tervagraavattua lohta . Se saa upean arominsa tervasnapsista. Jos kaipaat vielä eksoottisempaa lohta tee  tuoreesta kalasta leikattusuolaton sashimilohi , joka tarjotaan soijakastikkeen kanssa.

Siika maistuu herkulliselta joulupöydässä paitsi graavattuna myös katkarapujen kanssa siikatartarina. Tarjoa tuorejuustolla pyöristetty siikatartar saaristolaisleivän kanssa. Korista leipäset silputulla puna- tai ruohosipulilla, tillin oksalla ja katkaravuilla.

Herkullisen kala-alkupalan tehdä myös graavatusta, kylmäsavustetusta tai sitrusmarinoidusta lohesta. Koriste rullataan piparjuurijuustolla sipaistusta kurkkuviipaleesta.

Lohen kanssa tarjottu mätimalja on joulun helmeilevä herkku. Miedosti suolattu lohi leikataan ohuiksi viipaleiksi ja tarjotaan carpacciona mädin, punasipulin ja smetanan kanssa.

Jouluruoka – rosollit, sillit ja terriinit

Rosollin voi rakentaa annokseksi kauniiseen lasiin. Tarjoa kastikkeena sillillä maustettua ranskankermaa. Kateleipä muovataan joulupaketin muotoon makeasta glögileipätaikinasta.

Miedonmakuinen kalaterriini saa makua pikaisesti paistetusta kampasimpukasta, basilikaöljystä ja mätikastikkeesta.

Lempeän makuisen punajuuriterriinin voi tehdä pikkuisiin annosvuokiin tai pitkän omaiseen leipävuokaan. Tarjoa sen kanssa tulisella wasabi-tahnalla tai kirpakalla piparjuuritahnalla maustettua ranskankermaa.

Jouluisen maksapateen voi tehdä naudan- tai broilerinmaksasta. Sian maksakin käy, sen maku vain on voimakkaampi. Vuoassa tarjottavan pateen pinnan voi koristaa mustaherukoista tai kirpakasta mehusta valmistetulla hyytelöllä.

Joulun muhkeat pääruoat

Jouluhauki on saaristolaisten jouluherkku. Mausta kala espanjalaisittain sitruunan kuorella ja mehulla, valkosipulilla ja timjamilla. Miedossa lämmössä pitkään hautunut peto kypsyy meheväksi. Uunilohi muuntuu jouluruoaksi ihanin itämaisin sävyin. Lipeäkalan ystävä nauttii herkkunsa perinteisesti norjalais-ruotsalaisittain tai vaihteeksi punajuuririsoton kanssa.

Jouluruoka on monelle yhtä kuin kinkku. Jos kaipaat kinkkuun uusia tuulia, vaihtele vaikkapa lisukkeita. Salvialla ja Dijon-sinapilla maustettu kinkku saa vierelleen  viikunakastiketta, imelää juuresvuokaa ja karamellisoituja lanttuviipaleita. Mehevä ja maukas kinkku muhii miedossa lämmössä tuntikausia.

Kalkkuna hurmaa taatusti joulupöydässä. Isommalle joukolle kannattaa tehdä täytetty kokonainen kalkkuna ja pienemmälle piirille  kalkkunarulla.

Lihapullat  ja Janssonin kiusaus luuluvat skandinaaviseen juhlapöytään myös jouluna. Lisää lihapullataikinaan joulun kunniaksi pekonia, piparkakkumaustetta ja suppilovahveroita. Uunissa pyörykät kypsyvät vaivatta ja rasvatta. Tarjoile pyöryköiden kanssa etikkasäilykkeitä, kuten jouluista punakaalisalaattia.

Jouluruoka päättyy makeasti

Jäädyke on helppo ja juhlava jälkiruoka, jonka voi valmistaa pakastimeen hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Piparkakkujäädyke maustetaan piparkakkumausteella ja tarjotaan kirpakan karpalokastikkeen kera.

Luumukiisseli ja sekahedelmäsoppa kuuluvat joulun perinnejälkiruokiin.

Runsaan joulupöydän suosittu jälkiruoka on raikas hedelmäsalaatti. Kokoa salaatti tuoreista, talvisista erikoishedelmistä. Lisää joukkoon vaaleaa siirappia ja punssia, mantelilikööriä tai limettimehua.

Suklaamousse ja muut erilaiset suklaaherkut, pannacotat ja juustokakut ovat vuodesta toiseen  joulun suosikkijälkiruokia. Kettukarkkikakku on juustokakkujen uusin hitti.  Siinä on ripaus nostalgiaa ja rutkasti mehevää makua. Kakun päälle tehdään kettukarkeista upea joulunpunainen kiille.

Katso myös: Kahvikakku – makumuisto mummolasta

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Joulumenu – makuja maailmalta

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty reseptilinkkejä 29.9.2020

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jouluruokaa perinteisillä ja uusilla mauilla

Makuasia

Juupelis juu, tosi hyviltä resepteiltä vaikuttaa! Terkuin: Rousku<3

Sinun täytyy kommentoidaksesi.