jouluruusu

Jouluruusu on joulun klassikkokukka – näin hoidat herkkää kaunokaista oikein

Hurmaavat ja hienostuneet jouluruusut ovat suosittuja talven ajan ruukkukukkia. Keväällä perennantaimi voi jatkaa elämäänsä puutarhassa. Näillä hoito-ohjeilla saat jouluruususta pitkäaikaisen ilon!

Jouluruusu tuo sydäntalven juhliin ripauksen kevään odotusta. Valkovihreissä kukinnoissa yhdistyvät lumenvalkeus ja keväänvihreys.

Lue myös: Joulukukkien hoito: Katso vinkit ja nauti joulukukista pitkään!

Jouluruusua kannattaa hoitaa huolella. Näillä ohjeilla saat kaunokaisen kukkimaan pitkään!

Jouluruusun hoito vaatii huolellisuutta

Koska jouluruusun taimet ovat kalliimpia kuin monet muut joulukukat, niitä kannattaa hoitaa huolella. Parhaimmillaan jouluruususta saa monivuotisen ilon, ensin ruukkukukkana ja sitten puutarhassa.

Muista nämä asiat jouluruusun hoidossa:

  • Jouluruusu viihtyy tasaisen kosteassa mullassa. Jos taimiruukku on pieni, se kannattaa upottaa kosteutta pidättävään sammalen joukkoon – tai istuttaa isompaan ruukkuun.
  • Jouluksi kotiintuotua tainta kastellaan 2–3 kertaa viikossa. Seisovasta vedestä kasvi ei pidä, mutta kasteluveden voi imeyttää multaan myös aluslautasen kautta. Lautaselle seisomaan jäänyt vesi kaadetaan pois.
  • Viileällä lasikuistilla kasvit kuluttavat vettä vähemmän. Valoisa paikka ja 10–15 asteen lämpötila olisivat ihanteellinen yhdistelmä, mutta harvalla on kotonaan viherhuone tai viileä sali, jossa viherasvitkin mieluiten talvehtisivat.
  • Jouluruusu hankitaan nuppuisena. Tarjolla on yhä suuri- ja runsaskukkaisempia lajikkeita ja värivivahteita. Jos kasvualusta ei pääse kuivumaan, nuput avautuvat pikkuhiljaa.

Aluksi taimessa pääosassa ovat hurmaavat kukat. Lehdistö voimistuu kukinnan jälkeen.

Jouluruusu on suosittu perenna puolivarjon puutarhassa

Kukinnan jälkeen taimesta tulee huolehtia koko lopputalvi. Tainta kastellaan kevääseen saakka, ja maan sulettua taimi istutetaan puutarhaan.

Lehdet voivat istuttaessa olla jo huonot, mutta perennoille tärkeintä on, että juuristo on elossa. Kun kasvi on juurtunut, se kukkii ja siementää kasvupaikkansa ympäristöön.

Jouluruusu viihtyy puolivarjoisassa paikassa puiden tai pensaiden alla. Kasvualustan on hyvä olla humuspitoista ja ravinteikasta.

Vähälumisilla kasvupaikoilla jouluruusu kannattaa peitellä talveksi havuilla. Joskus lauhan sääjakson jälkeen jouluruusut kukkivat ulkonakin talven keskellä.

Lue myös: Kauneimmat joulukukat – kekseliäs joulukukka-asetelma x 6

Avainsanat

Keskustelu

Kiitos ohjeista! Juuri sain ystävällisiltä naapureieiltani joulu-asetelman jossa tämä kukka.

Kiitos, kastele asetelmaa riittävästi. Vie se kasteltavaksi vaikka tiskipöydälle, ettei tarvitse varoa valuvaa vettä. Juuri kotona pääsi jouluruusu hieman kuivahtamaan, kun vettä ei saanut kunnolla ujutettua havun kanssa olevaan jouluruusuun.

”Kestokastelussa” villalangat alarei’istä lasipurkkiin jossa vettä ja murskattuja kananmunankuoria, kastelee itse itsensä kun vaan muistaa lisätä purkkiin vettä.

Hyvä vinkki! Kosteus tasoittaa jouluruusun tietä puutarhakasviksi. Noin ei tule liikamärkyyden vaaraa.

Minä olen istuttanut jouluruusun omenapuun alle jo 7 vuotta sitten. Kukka on siementänyt uusia taimia ja levinnyt sillä tavalla. Todella nätti kukkiessaan. Viihtyy hyvin, ei ole saanut erityis hoitoa tai toimenpiteitä.

Kiva kuulla! Istutin viime joulun taimet luumupuun alle. Kaikki näyttää olevan kunnossa, kukkineet eivät vielä ole.

Jouluruusuako ei saa pidettyä hengissä sisällä seuraavaan jouluun tai pidemmälle?

Siinä on Haasteita, muttei se ole mahdotonta. Varmimmin onnistuu viileässä mutta olen kuullut, että joku sai pidettyä voimissaan kerrostalon ikkunallakin. Kyse on perennasta niin siksi tykkää olla huonekasvi.

Hei,
jos kukinnan jälkeen kasvi siirretään viileään, vaikka kellariin, tuleeko sitä käydä kastelemassa ajoin kunnes tulee kevät ja ulos istuttamisen aika.
Esim. amaryllistähän ei tarvitse kastella, vaan siirretään taas ennen seuraavaa joulua sisälle ja aloitetaan kastelu?

Mitä viileämpi säilytyspaikka, sitä vähemmän kastelua tarvitaan. Kasvualustaa ei saa päästä kuivumaan, joten tilannetta täytyy käydä katsomassa ja työntää sormi multaan.

Amaryllistä hoidetaan kukinnan jälkeen huoneenlämmössä, kastellaan ja jopa lannoitetaan kevätkausi. Vasta kesän lopulla se saa vetäytyä lepoon ja silloin on se kuiva kausi ennen kuin kukitetaan uudelleen.

Kasvata ritarinkukkia
Hanki ritarinkukkien sipulit, ja liota niiden juuria ennen istuttamista.
Istuta sipulit kukkaruukkuun hiekkapitoiseen multaan ja kastele.
Pidä istutus lämpimässä, valoisassa paikassa. Jos kukkanuppu uhkaa venähtää, siirrä ruukku viileämpään.
Kun amaryllis kukkii, tue korkeaksi kasvanut kukkavarsi kepillä. Leikkaa kukkavarsi maljakkoon, jos tarpeen.
Hoida ritarinkukkaa kukinnan jälkeen viherkasvin tapaan, ja vie ruukku kesäksi ulos puolivarjoisaan paikkaan.
Loppukesällä vähennä kastelua ja anna sipulin kuivahtaa. Aikaisintaan parin kuukauden lepoajan jälkeen istututa sipuli uuteen multaan ja aloita kasvatus alusta.

Kommentoi juttua: Jouluruusu on joulun klassikkokukka – näin hoidat herkkää kaunokaista oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X