Joulutorttujen makeimmat täytteet – katso vaihtoehtoja perinteiselle luumuhillolle

Lakritsia, kastanjaa, viikunaa ja mantelia - joulutorttujen täyte taipuu moneen makuun ja mielitekoon.

Luumumarmeladilla lastattu voitaikinasakarainen on ehdottomasti yksi joulun rakastetuimmista leivonnaisista. Perinteisillä luumuhillolla täytetyillä joulutortuilla on herkuteltu Suomessa jo 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto tortun täytteeksi. Täytteitä vaihtelemalla uudistat tortut tarjoilukerta toisensa jälkeen. 

Lue myös: Voisiko tämä olla joulun paras torttutäyte? Unohda nyt luumuhillo

joulutortun täytteet

Joulutorttujen täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Kuva: Niclas Mäkelä

Täytteeksi hilloa ja marmeladia

Klassista luumumarmeladia voi pienellä vaivalla muunnella mieleisekseen. Marmeladin joukkoon voi sekoittaa erilaisia hienonnettuja kuivahedelmiä, pähkinöitä, rouhittua valkosuklaata tai vaikkapa murustettuja piparkakkuja. 

Marmeladin mausteeksi sopii kaneli, piparkakkumauste tai kardemumma. Lisäksi marmeladin joukkoon voi sekoittaa pienen tilkan portviiniä, mantelilikööriä tai vaikkapa konjakkia.

Luumu-portviinihillo on helppo tehdä.

Perinteistä luumumarmeladia voi pienellä vaivalla tuunata omaan makuun sopivaksi. Kuva: OM-arkisto

Perinteisen luumumarmeladin sijaan tortun täytteeksi kannattaa kokeilla myös muita hilloja ja marmeladeja.  Kun haluat päästä helpolla, käytä kaupan valmismarmeladia.  Jos aikaa on,  voit tehdä hillon myös itse. Kuivatuista karpaloista, viikunoista tai vaikkapa rusinoista keität hetkessä makoisan hillon, jonka voi maustaa maun ja mieliteon mukaan. Kokeile karpalon kaveriksi tähtianista ja kanelia tai viikunoiden kanssa amarettolikööriä sekä mantelimassaa. Takaamme, että jäät koukkuun!

Jouluun sopivia hillo- ja marmeladimakuja ovat esimerkiksi omena, viikuna, aprikoosi, appelsiini ja karpalo. Myös vadelma, kirsikka ja mustaherukka koukuttavat torttujen täytteenä. Mausta omenahillo tai muu lempihillosi kinuskikastikkeella. Hillon ja marmeladin voi höystää myös valkosuklaalla.

Luumu ja lakritsi sopivat yhteen. Lakritsinystävän joulutorttu täytetään lakritsipipareilla ja lakritsijauheella maustetulla luumumarmeladilla.

Kokeile torttutäytteeseen vadelmahillon ja valkosuklaan seosta.

Kokeile perinteisen luumumarmeladin sijaan muitakin hilloja. Vadelma ja valkosuklaa ovat toimiva makupari, joka ihastuttaa myös joulutortun täytteenä. Kuva: OM-arkisto

Viikuna-mantelitäyte tehdään viikunahillosta ja mantelimassasta. Täyte maustetaan tilkalla amarettoa.

Täyteläisyyttä tuorejuustosta tai maitorahkasta

Todellinen makusinfonia syntyy yhdistämällä samaan torttuun kahta täytettä. Makea marmeladi ja täyteläinen tuorejuusto ovat huikean hyviä yhdessä. Kokeile vaikkapa tuorejuustoa ja kirsikkahilloa tortun täytteenä. Sekoita keskenään ruokalusikallinen kaakaojauhetta, 100 grammaa kirsikkahilloa ja 100 grammaa tuorejuustoa.

Myös maitorahka toimii tortun täytteenä. Rahkan voit maustaa oman maun mukaan esimeriksi  valmiilla marmeladilla tai vadelmilla, sitruunan raastetulla kuorella ja lakritsijauheella. Lisää mausteita vähitellen ja maistele ahkerasti. Sekoita ainekset ja lusikoi torttujen täytteeksi. Huomaa, että osa täytteistä kannattaa lisätä vasta paiston jälkeen!

Luumumarmeladi-vaniljarahkatortut.

Makea marmeladi ja pehmeä maitorahka ovat huikean hyviä yhdessä. Kuva: OM-arkisto

Kastanjaa tai paahdettuja pähkinöitä

Ranskalaiset laittavat joululeivonnaisiin kastanjaa ja se toimii täydellisesti myös torttujen täytteenä. Kastanjatahnaa myydään pienessä tuubissa tai hillopurkissa eri merkeillä. Tee kastanja-suklaatahna tummasta suklaasta ja kastanjalevitteestä.

Kokeile myös paahdettujen pähkinöiden sekä kinuskin koukuttavaa yhdistelmää. Rouhi 40 grammaa manteli-maapähkinäsekoitusta ja paahda rouhetta hetki kuivalla, kuumalla paistinpannulla. Jäähdytä. Sekoita joukkoon 200 grammaa paksua kinuskikastiketta sekä pieni ripaus sormisuolaa. Täytä tortut vasta paistamisen jälkeen. Tarjoa heti.

Suolaisen makeat joulutortut täytetään manteli-pähkinäkinuskilla.

Kokeile torttujen täytteenä myös paahdettujen pähkinöiden sekä kinuskin koukuttavaa yhdistelmää. Kuva: OM-arkisto

Täyte selvillä, mitä valita taikinaksi?

Parhaat joulutortut syntyvät voitaikinasta, mutta myös lehti- ja torttutaikina soveltuvat torttujen leipomiseen. Voitaikinassa rasva on nimensä mukaisesti voita, lehtitaikina puolestaan valmistetaan kasvimargariinista. Voitaikinan maku on täyteläinen, mutta myös monikerroksisesta lehtitaikinasta valmistetuista tortuista tulee todella muhkeita. Torttutaikina on paksuudeltaan voitaikinan luokkaa, mutta margariinin ansiosta se kohoaa uunissa voitaikinaa enemmän.

Lue myös: Voi-, lehti- vai torttutaikina – näin valitset oikean valmistaikinan leivonnaisiin

Kaupan pakastealtaasta taikinaa saa valmiina, jopa valmiiksi leikattuina levyinä, joten kiire ei ole este maukkaiden torttujen leivonnalle.

Torttutaikina myös taipuu moneen muotoon. Kokeile enkeleitä, kukkia tai sydämiä. Pakastelehti­taikinasta loihdit mitä moninaisim­pia joulutorttuja. Katso täältä video torttujen taitte­lusta. 

joulutorttujen taittelu

Enkeleitä, kukkia ja sydämiä. Torttutaikina taipuu moneen muotoon. Kuva: Niclas Mäkelä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulutorttujen makeimmat täytteet – katso vaihtoehtoja perinteiselle luumuhillolle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X