Jouluvieraat muista kulttuureista

Kun joulupöytään kutsutaan vieraita muista kulttuureista, sopivat käytöstavat ja toisen kulttuurin huomioiminen pitää muistaa puolin ja toisin.

Tavalliset käytössäännöt ovat aina paikallaan, mutta kannattaa perehtyä myösvieraan kulttuurin tapoihin ja opetella esimerkiksi yleiset tervehdykset vieraan äidinkielellä.

Joulua vietetään muualla maailmassa hyvinkin eri tavalla kuin Suomessa, ja kaikkialla sitä ei vietetä ollenkaan.

Vaikka joulua ei perinteisesti vietetä esimerkiksi Aasiassa, siitä on tullut joissakin maissa trendikäs juhla, kuten ystävänpäivästäkin. Juutalaisten joulu on hanukka ja afroamerikkalaisessa perinteessä jouluna juhlitaan Kwanzaa.

Seuraavilla ohjeilla pääset ainakin alkuun monikulttuurisessa joulun juhlinnassa.

Isännälle/emännälle

Kättely on varmin tapa tervehtiä vierasta. Kohtelias small talk ja varovainen kiinnostus vieraan kulttuuria kohtaan kannattavat, mutta liikaa tungettelua tulee välttää. Vältä myös politiikkaa ja uskontoa puheenaiheina.

Mikäli mahdollista, tarkista vieraan ruokavalio etukäteen. Siihen voivat vaikuttaa yhtälailla uskonnolliset ja kulttuuriset seikat kuin vaikkapa ruoka-aineallergiatkin.

Ainakin seuraavat nyrkkisäännöt kannattaa painaa mieleen:

– Islamin lain mukaan sianlihaa tai suomutonta kalaa ei saa syödä, eikä alkoholia ainakaan perinteisesti juoda.

– Hinduille lehmä on pyhä eläin, eikä naudanlihaa siis sovi syödä.

– Monet buddhalaiset ovat kasvissyöjiä.

Ohjeita vieraalle

Pieni tuliainen on paikallaan kylään mentäessä. Valitse lahja varman päälle ja osta joulutähti tai hyasintti. Voit viedä myös pullon glögiä tai itse tehtyjä leivonnaisia.

Kannattaa olla kärsivällinen ja ystävällinen. Jos väärinkäsityksiä tulee esimerkiksi ruoan suhteen, ota asia esiin selvästi, mutta ystävällisesti, ja selitä, mikset halua syödä esimerkiksi perinteistä suomalaista joulukinkkua. Virheistä opitaan puolin ja toisin.

Teksti: Noora Jussila

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jouluvieraat muista kulttuureista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X