Kakkukoulussa jouluinen juustokakku
Joulu

Kakkukoulussa joulutähdillä koristeltu juustokakku

Juhlavan juustokakun täytteessä maistuvat pirteä puolukka ja lempeä likööri. Juustokakkua koristavat joulutähdet ja muhkea rusetti. Katso kakkukoulun vinkit joulun upeimman juustokakun tekoon.

Kermavaahtokranssin päällä hehkuvat joulutähdet koristavat kahvipöydän kruunaavaa juustokakkua. Näyttävän kakun täytteinä ovat sulassa sovussa puolukka ja likööri.

Katso myös:  puolukka-liköörikakun resepti täältä.

Valmista puolukkalikööri-juustokakun koristeet ensin

Jouluisen puolukkalikööri-juustokakun koristeet
Muotoile joulutähdille kuivatuskupit alumiinifoliosta. Kun teet pyöreäpohjaisia kuppeja, käytä muottina kastikekauhaa, kahvimittaa tai muuta pyöreää esinettä. Kuva: Seppo Saarentola

1. Muotoile joulutähdille kuivatuskupit alumiinifoliosta. Kun teet pyöreäpohjaisia kuppeja, käytä muottina kastikekauhaa, kahvimittaa tai muuta pyöreää esinettä. Revi foliosta sopivan kokoinen pala ja taittele se ympyräksi. Paina folio tiiviisti muotin ympärille. Jätä kupille hieman reunoja. Se on sopivan kokoinen, kun joulutähden uloimmat lehdet taipuvat hieman sen reunojen yli. Säästä kupit käytön jälkeen tuleviin kukka-askarteluihin.

2. Värjää sokerimassa tummanpunaiseksi. Tässä kakussa käytettiin joulunpunaista ja aavistus mustaa pastaväriä. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla 1-2 mm:n levyksi. Hiero levyn pintaan kevyesti tomusokeria, jotta kaulin ei tartu. Ota levystä kuvioita lehtimuotilla.

Joulutähdillä koristeltu juustokakku - koristeiden teko
Juustokakussa käytettiin joulunpunaista ja aavistus mustaa pastaväriä. Kuva: Seppo Saarentola

Tässä käytettiin kolmen ruusunlehtimuotin sarjaa, joista isoin on 4 cm ja pienin 2,5 cm pitkä. Lado kuivatuskuppiin viisi isoa terälehteä ja niiden päälle lomittain viisi keskikokoista. Keskelle tulee 4-5 pientä lehteä. Lehdet tarttuvat toisiinsa painamalla, mutta tarvittaessa liimaksi käy sokerikuorrute.

3. Paina terälehtien keskelle pieni pala sokerimassaa. Pursota päälle sokerikuorrutetta. Ripottele kukan keskiosaan sokerihelmiä. Anna koristeiden kovettua pari päivää, ennen kuin irrotat ne foliokupeista. Vihreät lehdet voit tehdä samoilla muoteilla vihreäksi värjätystä sokerimassasta.

Jouluisen puolukkalikööri-juustokakun koristeiden teko

 

4. Tee rusetti valkoisesta sokerimassasta. Kauli massa 2 mm:n levyksi tomusokeroidulla alustalla. Leikkaa levystä 2,5 cm leveitä nauhoja. Kierrä kahdesta nauhasta lenkit ja nipistä päät yhteen. Laita lenkin sisään foliosta muotoiltu tuki kuivatuksen ajaksi. Rusetin keskiosaa varten paina muutama rypytetty nauha toisiinsa ja kiedo ne lenkkien päiden ympärille. Rusetin alta tulevat nauhat voit kuivattaa hieman aaltoileviksi. Anna osien kovettua pari päivää. Poista sitten foliotuet ja suihkuta pinnalle kultaista kimallesprayta.

Kakkukoulun puolukkalikööri-juustokakku
Reunakalvon avulla kakun saa irrotettua vuoasta siististi ja reunat jäävät tasaisiksi. Reunakalvon on hyvä olla noin 10 cm korkea. Kuva: Seppo Saarentola

5. Poista irtopohjavuoan reunarengas. Vedä reunakalvo varovasti irti juustokakun pinnasta.

6. Vaahdota kevytvispi ja siivilöi vatkatessasi joukkoon vaniljakreemijauhe. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin. Pursota aaltoilevaa kuviota renkaaksi kakun pinnalle niin, että kuvio on leveämpi ”kranssin” takaosassa. Jätä eteen tilaa rusetille. Sommittele koristeet kermavaahtokranssin päälle.

Kermavaahtopursotus jouluiseen puolukkalikööri-juustokakkuun
Vaahtoutuva kevytvispi, kuten on ihanteellinen pursotuskerma. Myös täyteläiseltä maistuva vispikerma on hyvä vaihtoehto. Kuva: Seppo Saarentola

Hyvä tietää

Joulutähdillä koristeltu puolukkalikööri-juustokakku
Joulutähdillä ja muhkealla rusetilla koristeltu puolukkalikööri-juustokakku. Kuva: Seppo Saarentola

Vaniljakreemijauhe tekee pursotuskermasta jämäkkää, ja kerma pysyy paremmin muodossaan eikä ”sula” pursotuspussissa. Vaniljakreemijauhetta myyvät isot marketit ja netti. Myös tuorejuuston tai rahkan lisääminen tekee kermavaahdosta tukevaa.

Vaahtoutuva kevytvispi, kuten Flora Vispi, on ihanteellinen pursotuskerma. Täyteläiseltä maistuva vispikerma on toiseksi paras vaihtoehto.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kakkukoulussa joulutähdillä koristeltu juustokakku

leipuri

Upeait nämä kakkukoulun kakut! Vaikeilta vaan näyttävät.

pk.

hieno ja näytävä

pk.

hieno ja näytävä

floristi

hei! mistähän noita pieniä marsipaanimuotteja ja muita vastaavia koristelu/leivontatarvikkeita saa tai löytää? ja tietääkö kukaan onko marsipaanikoristelusta olemassa ”oppikirjaa”/ohjekirjaa?

päde

Ei kun kokeilemaan niin ens jouluna yllätän kaikki. Ja voihan ihanat kukat joskus jättää poiskin eli joulukiireissä ei välttämättä aina ehdi ja hyväksyn senkin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.