Kinkun rasva: Näin kierrätät joulukinkun paistorasvan oikein – 5 vaihtoehtoa

Tiedätkö, miten kinkun rasva kierrätetään? Yhteen paikkaan sitä ei ainakaan saa kaataa.

Tilastokeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomen kotitalouksista ostaa joulukinkun. Kinkkua myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Keittiöissä syntyy siis paljon kinkun paistorasvaa, joka pitää käsitellä oikein.

Lue myös: Kuinka suuri joulukinkku? Laske Kotilieden kinkkulaskurilla!

Onneksi kinkun rasvan voi kierrättää useammalla tavalla, kunhan unohtaa yhden keinon: kinkun rasvaa ei saa kaataa viemäriin.

Jähmettyvä rasva voi aiheuttaa pahoja tukoksia viemäreissä. Sen sijaan joulukinkun paistorasvan voi kierrättää joko ruoanlaitossa, jätteenä tai kompostissa.

Joulukinkun rasvan voi hyödyntää ruoanlaitossa

Kinkun paistorasvasta voi tehdä esimerkiksi kinkulle herkullisen kastikkeen. Helppo ja maukas kinkun kastike syntyy alle kymmenessä minuutissa, kun säväytät sen omena-luumusoseella ja tilkalla kermaa.

Lue myös: Tee kinkun paistoliemestä maukas kastike

Kinkun rasvasta voi tehdä helpon ja maukkaan kastikkeen.

Kinkun rasvan voi laittaa joko sekajätteeseen tai biojätteeseen

  • Jos laitat kinkun paistorasvan sekajätteeseen, valuta juokseva rasva esimerkiksi maitopurkkiin tai muovirasiaan. Sulje pakkaus tiiviisti ja laita pakkaus sekajätteeseen.
  • Jähmettyneen kinkun rasvan voi laittaa biojätteeseen.

Lue myös: Kinkun paistaminen paistopussissa – katso 7 vinkkiä ja onnistut!

Kierrätä kinkun rasva Kinkkutempussa

Joulun aikaan on mahdollista osallistua valtakunnalliseen Kinkkutemppuun, jossa kinkkurasvat kerätään ja kierrätetään polttoaineeksi. Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti.

Kinkkutempun keräyspisteitä löytyy eri puolilta Suomea. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä Kinkkutemppu.fi-sivuston hakupalvelusta. Kierrätykseen kelpaavat myös kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Rasvan keräysaika on 20.12.2018–7.1.2019.

Lue myös: Paista kinkku helposti – laita joulukinkku jäisenä uuniin

Kinkun rasvan voi kaataa kompostoriin

Kinkun rasvan voi kaataa kompostoriin. Muilla hävitystavoilla rasva pitää ensin jäähdyttää, kompostorin kanssa toimitaan päinvastoin eli rasva kaadetaan kompostoriin lämpimänä.

Kun joulukinkun paistorasva on kaadettu kompostoriin, kannattaa sen päälle laittaa uutta kuiviketta. Se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa. Kompostin pitää olla kostea, mutta ei liian märkä. Mitä märempi komposti, sitä herkemmin se jäähtyy ja jäätyy. Siksi riittävä kuivikkeen lisääminen on tärkeää.

Talvella kompostoriin kannattaa viedä uutta jätettä 3–4 kertaa viikossa.

Lue myös: Ethän sorru näihin 8 kinkkumokaan? Vältettävissä helposti

Lähteet: HSY ja Biolan

Keskustelu

Kinkun paistorasva kannattaa syödä. Herkullista ja ravinteikasta. Osan voi pakastaa tulevien keittojen ja laatikoiden pohjaksi.

Kommentoi juttua: Kinkun rasva: Näin kierrätät joulukinkun paistorasvan oikein – 5 vaihtoehtoa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X