Leivo lahjaksi leipä!

Rakkaudella itse leivottu leipä on joulun ruokalahjojen klassikko. Aina ei tarvitse tehdä samanlaista joululimppua, vaan voit yllättää välillä vaikkapa suklaa- tai lanttuleivällä!

Joululeivissä leikitellään suolaisella ja makealla. Kun leipä on makeaa, muodostaa se oivan makuparin esimerkiksi suolaisen kinkun kanssa. Omena tekee leivästä mehevän makean. Leipätaikinaan voi käyttää niin omenasosetta kuin -mehuakin. Omenaisessa mallasleivässä on runsaasti omenan makua ja se maustetaan jouluisesti.

Lue myös: Ruokalahja ilahduttaa – katso vinkit ja ideat!

kastanja_viikunaleipä

 

Omena ja pähkinä sopivat loistavasti yhteen omena-pähkinäsekaleivässä. Leipä on täynnä rouskuvia hasselpähkinäsattumia.

Makoisa viikuna antaa makeutta ja hedelmäisyyttä kastanja-viikunaleivälle. Leivässä ei kuitenkaan käytetä kokonaisia kastanjoita, vaan hieman erikoisempaa kastanjajauhoa, jota saa muun muassa luomutuotteisiin erikoistuneista liikkeistä.

lanttuleipä

Juurekset ovat kuin luotuja leivonnaisten mehevöittämiseen. Porkkana on monelle tuttu leipätaikinan joukossa, mutta lanttu ehkä harvemmalle. Porkkanaleipä on pirteä paketti, joka saa lisämakeutta kuivatuista aprikooseista. Lanttuleipä maustetaan puolestaan pomeranssinkuorella, neilikalla ja inkiväärillä.

Jouluinen leipä voi sisältää myös suklaata. Kirsikat ja raastettu appelsiininkuori tukevat tumman suklaan makua suklaaleivässä.

keliaakikon joululeipä

Jos haluat pitäytyä klassikoissa, on saaristolaisleipä mitä parhain lahja. Leipä on kunnolla siirappinen ja maltainen. Appelsiinimehu antaa hedelmäisen säväyksen.

Erikoisruokavaliota noudattava ilahtuu myös itse tehdystä leivästä. Keliaakikon joululeivässä käytetään muun muassa tattari- ja soijajauhoja . Vegaani tai maitoallergikko nauttivat puolestaan maidotonta ja hiivatonta joululeipää, jossa lehmän maito korvataan kauramaidolla.

Lisää ideoita joululeivontaan:

Karpalo ja puolukka maustavat joulun leivonnaiset
Tee pieniä herkkupaloja lahjaksi
Appelsiinikakku ja yhdeksän muuta gluteenitonta jouluherkkua
Pähkinä kuuluu joulun leivonnaisiin
Ruoka.fi: Ihanimmat joulukarkit – tee itselle tai anna lahjaksi!

Keskustelu

Kommentoi juttua: Leivo lahjaksi leipä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X