Lemmikinomistaja, ole huolellinen jouluherkkujen ja joulukoristeiden kanssa – muista nämä eläinlääkärin 12 neuvoa!

Monet harmittomilta tuntuvat joulun ajan herkut tai koristeet voivat olla lemmikille äärimmäisen vaarallisia. Eläinlääkäri Erica Lindell kertoo, mistä asioista kannattaa pitää koirat ja kissat kaukana.

Joulunpyhien aikaan eläinlääkärit saavat yhteydenottoja huolestuneilta lemmikinomistajilta, joita askarruttavat koiran tai kissan yhtäkkiä alkaneet epämääräiset oireet.

”Usein juhlapyhien aikaan vastaanotolleni tuodaan eläimiä, jotka oksentelevat, ripuloivat tai niillä on iho-oireita, kertoo eläinlääkäri Erica Lindell Pieneläinklinikka Vetericasta.

Jos epäilee eläimensä olevan pulassa, asiaa ei kannata jäädä vatvomaan yksin.

”Kaikissa tilanteissa on aina turvallisinta soittaa heti eläinlääkärille eikä miettiä, että mitähän pitäisi tehdä. Vakavissa tilanteissa nopea toiminta voi pelastaa lemmikin hengen”, Lindell huomauttaa.

Mutta mitä sitten pitäisi vältellä? Pyysimme Erica Lindelliä listaaman asiat, joista hurtat ja mirrit olisi syytä pitää kaukana.

Vaaleanpunainen hyasintti.

1. Joulukukat voivat olla myrkyllisiä

Monet joulukukat ovat myrkyllisiä: jouluruusu, hyasintti ja joulutähti ovat vaaraksi eläimille, jos ne sattuvat syömään niitä – erityisesti kissoille tämä on ongelma, koska ne syövät kukkia useammin kuin koirat.  Myrkyllisen kukan syöminen voi aiheuttaa kuolaamista ja pahoinvointia.

2. Suklaa ei ole koiran herkkua

Suklaassa on teobromiinia, mikä on eläimelle myrkyllistä ja sitä on erityisen paljon tummassa suklaassa. Maitosuklaassa määrä on vähäisempi, mutta silti silläkään ei pitäisi haukkua hemmotella.

3. Rusinat ja jouluiset mausteet

Rusinat voivat aiheuttaa suurina määrinä eläimelle munuaisvaivoja. Myös jouluiset mausteet, kuten vaikkapa inkivääri ja neilikka voivat aiheuttaa allergisia oireita eläimelle.

Useimmiten eläimen allergia ilmenee esimerkiksi naaman turpoamisena ja iho-oireina.

4. Pipareista kerääntyy ilmaa vatsaan

Piparkakkutaikina sisältää soodaa, joka voi aiheuttaa eläimelle kaasun kerääntymistä vatsaan ja ilmavaivoja. Joillekin koirille runsas kaasun kerääntyminen voi aiheuttaa vatsalaukunkiertymän, mikä vaatii leikkaushoitoa.

5. Ksylitoli voi aiheuttaa hengenvaaran

Ksylitolia käytetään nykyään paljon leivonnaisissa ja makeisissa, mutta se on äärimmäisen vaarallista ja myrkyllistä eläimelle. Se rasittaa maksaa ja kuusinkertaistaa eläimen insuliinintuotannon. Jo pienikin määrä aiheuttaa hengenvaaran.

6. Kinkun rasvasta voi tulla ripuli

Kinkkurasva voi aiheuttaa eläimelle massiivisen ja samalla vaarallisen ripulin.

Kissa ja lahjapaketti

7. Kinkun verkosta voi syntyä suolitukos

Kun kinkku on paistettu, sen ympärillä oleva verkko kannattaa pakata roskakoriin niin, ettei lihanhimoinen eläin pääse ahmimaan sitä.  Kinkun paistoverkot ovat aiheuttaneet monelle koiralle suolitukoksen.

8. Joulukuusi ja havut

Joulukuusi voi aiheuttaa allergiaa paitsi ihmiselle myös eläimelle vaikka se onkin harvinaista. Esimerkiksi koiran iho voi oirehtia kutisemalla voimakkaasti.

Joulukuusen havut voivat myös aiheuttaa tukoksen, jos eläin syö niitä paljon.

9. Lahjanaru sopii leikkimiseen, mutta suolistossa se on vaarallinen

Kissat leikkivät mielellään lahjanaruilla, mutta jos sellainen päätyy vatsaan, tilanne on hyvin vaarallinen. Lahjanaru voi jäädä kiinni suolistoon ja ruokatorveen tai kissan kieleen.

10. Joulukoristeet eivät ole puruleluja

Etenkin joulukuusen kanssa olisi hyvä huomioida riskit vierasesineongelmiin: koirat ja kissat saattavat syödä koristeita ja ne voivat aiheuttaa tukoksia suolistossa.

11. Ole tarkkana kynttilöiden kanssa

Kynttilät kiinnostavat usein erityisesti kissoja ja ne päätyvät naamansa kanssa joskus liian lähelle niitä nuuhkimaan. Vältät palovammat, kun pidät kynttilät paikoissa, jonne kissa ei pääse.

Kynttilät sisältävät parafiinia, joka voi aiheuttaa lemmikille ripulia. Palamattomatkin kynttilätkin kannattaa siis pitää piilossa.

12. Herkuttele vain itse jouluruoilla

Älä anna omia jouluruokiasi eläimelle. Niissä on paljon rasvaa, suolaa ja mausteita ja ne aiheuttavat koirille ja kissoille vatsavaivoja ja ripulia.

Koira voi syödä myös itsensä ähkyyn. Jos vatsalaukku täyttyy liikaa, eläin voi mennä sokkiin ja tila voi olla hengenvaaralinen.

Pipareita, leivonnaisia ja joulukarkkeja

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lemmikinomistaja, ole huolellinen jouluherkkujen ja joulukoristeiden kanssa – muista nämä eläinlääkärin 12 neuvoa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X