Maustekakku maistuu aina – ota talteen parhaat klassikko-ohjeet!
Maustekakku tuo mieleen lämpimän tuulahduksen mummolan kahvikekkereistä. Muuntautumiskykyisen maustekakun voi maustaa monin tavoin ja kuorruttaa unelmaksi. Kokosimme yhteen Kotilieden parhaat maustekakkureseptit, helpoista kakuista eksoottisiin ja vähän enemmän vaivaa vaativiin maustekakkuihin.
Maustekakku on mainio tarjottava kuumien juomien, kuten glögin, teen tai kahvin kanssa. Maustekakut säilyvät hyvin, ja siksi niitä voi leipoa ajoissa ennen vieraiden tuloa tai lahjaksi. Kakut voi myös pakastaa.
Lue myös: Jouluiset hedelmäkakut hurmaavat kahvipöydässä – katso ohjeet meheviin kakkuihin
Maustekakut helposti
Maustekakku on helppo ja melko nopea leivottava. Mausteeksi sopivat jauhettu inkivääri, kaneli, muskotti tai piparkakkumausteet.
Taikinan voi höystää oman maun mukaan sitrusten kuoriraasteella, rusinoilla ja muilla kuivatuilla hedelmillä.
Tule, tule kypsä maustekakku
Paras paistolämpötila kahvikakuille on 175 astetta. Paistoaika riippuu kakun koosta. Ison kahvikakun paistoaika on usein noin 60 minuuttia ja pienten kakkujen 30–45 minuuttia.
Kakusta voi tulla liian matala, jos käytät liian isoa kakkuvuokaa. Vuoka on sopivan kokoinen, kun taikina täyttää siitä kaksi kolmasosaa.
Oikea paistokorkeus kakuilla on yleensä uunin alatasolla. Uunin luukkua ei kannata avata paistamisen aikana jatkuvasti etenkään paistamisen alkuaikana. Jos paistoaikaa on vielä jäljellä ja kakun pinta alkaa uhkaavasti tummua, laita kakun päälle varovasti folio tai leivinpaperipala ja jatka kypsennystä.
Kakun kypsyyttä voi kokeilla puisella tikulla, esimerkiksi cocktail- tai tulitikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Kypsän kakun reunat alkavat hieman irrota reunoista.
Miten kakun saa irtoamaan vuoasta?
Anna kypsän kahvikakun jäähtyä noin 10 minuuttia vuoassa ennen tarjoilulautselle kumoamista.
Ennen kuin kaadat taikinan vuokaan, voitele se huolellisesti ja tasaisesti, mieluiten huoneenlämpöisellä kuin sulatetulla rasvalla.
Voit yrittää irrottaa kakkua jäähdyttämällä vuoan ulkopintaa kostealla pyyhkeellä. Maltti on valttia, sillä tovin kuluttua kakku yleensä irtoaa vuoasta.
Perinteiset maustekakut maistuvat aina
Perinteinen maustekakku on myyjäisten takuuvarma suosikki ja kahvipöytien luottoleivonnainen. Smetana tai piimä tuovat kakkuun mehevyyttä ja taikinaan sopivan hapokasta makua, joka yhdistyy makeaan mausteilla viriteltyyn taikinaan.
Lue myös Anna.fi: Vegaaninen porkkanakakku yllättää mehevyydellään
Terästetyt maustekakut ovat klassikkoja
Alkoholilla terästetyt maustekakut ovat klassikkoja. Maustekakun säväytykseen sopivat esimerkiksi punssi, viski, portviiniini, glögi, konjakki tai brandy.
Lorauta pullon jämät kakkutaikinaan ja vaihda rusinat alkoholijuoman makuun sopiviksi hedelmiksi. Alkoholilla maustettu kuivakakku säilyy hyvin.
Kuorrutteella syntyvät trendikkäät maustekakut
Tuttu mausteinen ja perinteinen piimäkakku voidaan tarjoilla uudella tavalla. Mehevät maustekakut ovat ihania sellaisinaan, mutta kuorrutuksella niistä saa näyttäviä juhlapöydän tarjottavia. Peitä kuivatuilla karpaloilla maustettu piimäkakku tuorejuustokuorrutuksella.
Arabialaisessa maustekakussa tuoksuvat silkkitien mausteet. Kaakao antaa kakulle runsautta ja täyteläisyyttä, jonka kruunaa vielä mokkainen kuorrutus.
Palsternakka tekee maustekakusta vastustamattoman mehevän. Palsternakkakakku kuorrutetaan porkkanakakku tapaan tuorejuustolla. Mausta tuorejuustokuorrute appelsiinin kuorella ja mehulla.
Artikkelia on muokattu 4.12.2023 klo 12:15
Lue myös Anna.fi: Taateli on maultaan hunajainen herkku – näin valmistat siitä hurmaavat kakut ja välipalat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maustekakku maistuu aina – ota talteen parhaat klassikko-ohjeet!