Loppiainen
Joulu

Milloin loppiainen on ja miksi sitä vietetään? Lue ikivanhan juhlan tarina!

Tammikuun alussa vietettävä loppiainen on joulunajan viimeinen juhlapäivä. Milloin se tarkalleen ottaen on ja miksi sitä ylipäätään vietetään?

Vuonna 2021 loppiainen on keskiviikkona 6. päivä tammikuuta.

Lue myös: Loppiaisen menu kootaan rennolla ja värikkäällä otteella

Loppiaisen toinen, vanha nimi on epifania. Epifania on kreikkaa ja tarkoittaa ilmestymistä tai Herran ilmestymistä. Suomenkielinen nimi on peräisin 1600-luvulta, ja se tarkoittaa joulunpyhien loppumista.

Loppiainen kirjoitetaan pienellä kirjaimella, kuten useimmat muutkin joulunajan juhlapäivät.

Lue myös: Ethän toivota joulua väärin? Katso loppuvuoden juhlien oikeinkirjoitusvinkit

Milloin loppiainen on?

Loppiainen on kristittyjen vanhimpia juhlia. Se on jopa joulua vanhempi. Loppiaista vietettiin tammikuun kuudentena päivänä jo 200-luvulla. Silloin se oli Jeesuksen syntymä- ja kastejuhla.

300-luvulla Jeesuksen syntymäjuhlaa eli joulua alettiin viettää läntisessä perinteessä 25. joulukuuta, roomalaisen voittamattoman auringon juhlan paikalla.

Vuodesta 1992 lähtien loppiaista on vietetty Suomen luterilaisessa kirkossa tammikuun kuudentena päivänä. Sitä ennen 20 vuoden ajan loppiaista vietettiin perinteestä poiketen lauantaisin.

Lue myös: Milloin on pääsiäinen 2021? Ikivanha päätös sinetöi pääsiäisen ajankohdan

Miksi loppiaista vietetään?

Luterilaisessa kirkossa loppiaista vietetään itämaan tietäjien muistoksi. Loppiaisen evankeliumi kertoo idän tietäjistä, jotka tulivat osoittamaan kunnioitustaan juuri syntyneelle juutalaisten kuninkaalle. Loppiaista pidetään myös lähetystyön päivänä.

Lue myös Anna.fi:stä: ”Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki” – kuinka hyvin tunnet joulupukin historian? Testaa tietämyksesi!

Suomessa loppiainen on monelle vapaapäivä. Silloin tavataan kantaa kuusi viimeistään ulos ja laittaa joulukoristeet takaisin kaappiin. Osa pitää kuusen ja koristeet Nuutinpäivään 13. tammikuuta asti tai pidempään.

Lähde: Evl.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin loppiainen on ja miksi sitä vietetään? Lue ikivanhan juhlan tarina!

Sampssoni

Jos asiaan perehtyisi tarkkaan, voisi huomata, että Jeesuksen syntymä ajoittui syys-lokakuulle, Raamatunkin mukaan. Joulua ruvettiin pitämään Jeesuksen syntymäjuhlana, kun Rooman piispa määräsi 25. joulukuuta hänen syntymäpäiväkseen mm. persialaisten jumalan, sekä Rooman keisarin kanssa samaan aikaan vietettäväksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.