Mitä joulu 2020 on suomalaiskodeissa? Kotilieden lukijat kertovat: ”Yhdessäolon merkitys korostuu”

Joulu 2020 vietetään tavallista pienemmissä porukoissa ja vähemmin menoin, kertoo Kotilieden joulukyselyn tulokset. Silti monet pitävät tätä joulua aikaisempia jouluja merkityksellisempänä.

Tänä vuonna joulu saattaa herättää hämmentyneitä ja ristiriitaisiakin tunteita. Suomalaisten tavanomainen jouluohjelma, kuten suvun kokoontumiset ja kirkkokäynnit, on isolta osalta peruttu. Tämä joulu näyttääkin monella tavalla erilaiselta.

Kotilieden suureen joulukyselyyn vastasi lähes 270 henkilöä, jotka kertoivat suunnitelmistaan tänä poikkeuksellisena jouluna. Hieman yllättäen joulua 2020 pidettiin muuttuneista suunnitelmista huolimatta vähintään yhtä tärkeänä tai jopa tärkeämpänä juhlana kuin yleensä.

Lue myös: Tarja, 61, viettää joulunsa tyytyväisenä yksin: ”Nautin hiljaisuudesta ja siitä, että voin tehdä mitä haluan”

Joulua vietetään nyt pienemmällä porukalla

Suurin osa kyselyn vastaajista kertoi viettävänsä joulunsa entiseen tapaan, perheensä kanssa. Jouluperinteisiin kuuluu televisio-ohjelmien katselu, saunan lämmitys, puuro ja muut jouluruoat, joulukuusi sekä lahjat.

Joidenkin vastaajien joulusuunnitelmat ovat kuitenkin kokeneet kolauksia. Niitä ei kuitenkaan pidetty suurina vastoinkäymisinä. Esimerkiksi ulkomaanmatkat tai sukulaisten reissut ulkomailta Suomeen ovat peruttu. Monet myös kertoivat jättävänsä iäkkäiden isovanhempiensa tai vanhempiensa tapaamisen tänä vuonna väliin tai tervehtivänsä heitä ulkona etäältä.

Mummilaan ei ole aikomusta mennä aiemmista vuosista poiketen, mutta tapaamme ulkona makkaranpaiston merkeissä tapaninpäivänä.” Nainen, 41

Jotkut kertoivat menevänsä poikkeuksellisesti mökille tai eristäytyvänsä karanteeniin ennen joulua tai peräti koko joulun ajaksi.

Yleisin muutos tavanomaisiin jouluihin on se, että joulua vietetään pienemmällä porukalla. Monet kertoivat jättävänsä kokonaan sukulaisilla kyläilyn väliin ja pysyttelevänsä lähimmän perhepiirin kesken. Sisarukset ja serkut saavat monessa perheessä jäädä omiin koteihinsa joulunviettoon.

Vietän joulua mieheni kanssa, asumme yhdessä. Yleensä vietämme joulua perheidemme luona toisella puolella Suomea, mutta tänä jouluna emme koe järkeväksi lähteä matkustamaan.” Nainen, 27

Korona on voinut myös aiheuttaa muunlaisia huolia, jotka vaikuttavat joulunviettoon. Yksi vastaajista kertoi heikentyneen rahatilanteen varjostavan joulun suunnitelmia.

Rahaa ei ole joulun järjestämiseen niin kuin normaalisti. Joulumarkkinat ja Kauneimmat joululaulut on jätettävä väliin.” Vastaaja, 34

Lue myös: Somessa yhdessä laulavat Lotta ja pappa kutsuvat joulua yksin viettävät kanssaan etäjouluaterialle

Joulu 2020 on monelle tärkeä henkireikä rankan koronavuoden jälkeen.

Moni Kotilieden suuren joulukyselyn vastaajista pitää joulua erityisen tärkeänä tänä vuonna. Eniten odotettiin rauhoittumista ja ajanviettoa kaikista läheisimpien ihmisten kanssa. Kuva: Camilla Hynynen

Suurelle osalle joulu 2020 on yhtä tärkeä tai tärkeämpi kuin ennen

Suurelle osalle kyselyn vastaajista joulu on erittäin tärkeä juhla ja tuleva joulu ei ole poikkeus. Joulua vietetään tänäkin vuonna laajalti perheen kesken, ja sitä pidetään entiseen tapaan hyvin perinteikkäänä ja merkityksellisenä rauhoittumisen ja yhdessä olemisen aikana.

Vain harva koki, että joulu 2020 on aikaisempia jouluja vähemmän tärkeä. Tällaiset tunteet liittyivät lähinnä koronan vaikutuksiin, kuten koronakaranteeniin ja perinteisten menojen puuttumiseen.

”Tämä joulu on vähemmän tärkeä koronapandemian takia koska ei voida viettää joulua läheisten perheystävien kanssa.” Nainen, 21

Monelle tuleva joulu on tärkeä henkireikä rankan koronavuoden päätteeksi. Vaikka joulua vietetään pienemmällä joukolla, sitäkin vähäistä yhteisoloa odotetaan innolla. Sukulaisilla kyläilyn puuttumista on myös pidetty helpotuksena ja mahdollisuutena rauhoittua lähimpien kesken.

”Tämä joulu on tärkeämpi kuin aikaisemmat. Saa rauhoittua perheen kesken ilman kyläilypaineita ja antaa lapsille kaiken huomion.” Nainen, 41

Läheisyyden ja yhdessäolon merkityksen kerrottiin korostuneen eristäytyneen vuoden jälkeen. Vastauksissa korostuivat myös joulunajan tuoma toivo paremmasta uudesta vuodesta ja kiitollisuuden tunne läheisistä ja terveydestä.

”Tänä vuonna joulun odotus on tuntunut erilaiselta. On erityisen tärkeää kokoontua yhteen juhlistamaan sitä, että ollaan terveitä ja selviydytty rankasta vuodesta.” Nainen, 21

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä joulu 2020 on suomalaiskodeissa? Kotilieden lukijat kertovat: ”Yhdessäolon merkitys korostuu”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X