Ompele isoäidin essu

Ompele helppo essu vaikka lahjaksi isoäidille. Essun pallot muistuttavat läsnäolollaan jälkikasvusta isoäitiä arjen puuhissa.

Moni isoäiti leipoo lastenlasten kanssa joulupipareita. Tämä essu muistuttaa lapsista ympäri vuoden, yhdessä pallossa on yhden perheen jälkikasvu. Nimet voi kirjailla myös jokaisen omaan palloonsa tai kaikki samaan palloon.

essu

Malli ja toteutus: Hanna Tamminen
Tarvikkeet: 100 senttiä Marimekon Muija-kangasta ja noin 50 senttiä Lappuliisa-kangasta, kaksipuoleista liimakangasta jossa on paperi toisella puolella, pesussa lähtevä kynä ja helmilankoja. Ruudullista kaavapaperia, vinokaitaleita, ompelulankoja, nappi tai neppi.

Tee näin: Suurenna kaavat oikeaan kokoon ja leikkaa essut Muija-kankaasta. Kankaan sivuista leikkaa haluamasi levyiset alavarat takaosan pitkiin suoriin reunoihin. Ompele saumat ja alavarat, päärmää pääntie, kädentiet ja helma vinokaitaleella nurjalle.

Pyörylät: Valitse haluamasi väriset kuviot kankaasta ja leikkaa ne runsain reunoin irti. Kirjoita haluamasi nimet paloihin pesussa pois lähtevällä kynällä ja kirjaile ne eri värisin helmilangoin. Silitä pala kaksipuoleista liimakangasta joka kangaspalan nurjalle puolelle. Leikkaa ympyrät haluamasi kokoisiksi, poista paperit, sommittele ympyrät essun etumukselle (halutessasi neuloita kiinni, sovita essua ja tarkista oikeat kohdat peilistä) ja silitä paikoilleen. Tikkaa koneella läheltä reunaa suoralla ompeleella.

essun kaava

Kolme vinkkiä essun ompeluun

1. Kankaiden kutistaminen kannattaa aina kun tehdään tilkkutöitä. Kastele kaikki kankaat, kuivata mahdollisimman suorina ja silitä, näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ensimmäisen pesun jälkeen.

2. Voit kirjomisen sijasta tehdä isoäidin essuunkin nimet sabloonan ja tekstiilivärin avulla.

3. Jyrkästi kaarevien reunojen (kuten pääntie ja kädentiet) päärmääminen sujuu kauniimmin kavennetulla vinokaitaleella. Leikkaa 1⁄4 kaitaleesta pois ja ompele kaitaleen leikattu
reuna oikealta puolelta kaarevaan reunaan. Käännä kaksinkertaisena kapeasti nurjalle.

Lisää jouluisia käsityöideoita:
Tee itse keittiöpyyhkeet
Paina itse joulukankaat
Kangastähdet tilkuista
Koristele lautasliinat ja pannumyssy ristipistoilla

Kuva: Kristiina Kurronen

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ompele isoäidin essu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X