Paina itse joulukankaat

Käsinpainetut lumitähdet tekevät pellavakankaasta ommelluista verhoista ja pöytäliinasta joulukodin kaunistuksen. Tyylikkäät tekstiilit sopivat myös lahjaksi.

Tarvikkeet:

 • Pellavakangasta (Eurokangas),
 • Painopastaa (Seriväri A 3001)
 • Mustaa kankaanpainopigmenttiä (Seriväri)
 • Kankaanpainoseula (esim. Seriväri, koko S40)
 • Raakeli
 • Litoposteri-paperia (saatavilla kaikista askartelu- ja taidetarvikeliikkeistä)
 • Kirurginveitsi
 • Maalarinteippiä
 • Pehmeä ja tasainen painoalusta
  (hiustenkuivaaja)

Ohje: Kuviointi on toteutettu paperikaaviolla painamalla. Piirrä kuvio litoposterille ja leikkaa se kirurginveitsellä. Jos suunnittelet kuvion itse, katso, että kuviossa ei ole monia irrallisia osia. Kuvion tulee pysyä ehjänä, kun nostat paperin pöydältä. Teippaa paperikaavio maalarinteipillä seulan alapuolelle siten, ettei seulan reunoista pääse vuotamaan painettaessa väriä. Sekoita mustaa pigmenttiä painopastaan sen verran, että saat haluamasi harmaan sävyn. Valmistele painoalusta. Voit levittää pöydälle esimerkiksi huovan ja sen päälle vanhan lakanakankaan. On tärkeää, ettei alusta liiku tai tartu painokaavioon painettaessa. Myös retkipatja soveltuu alustaksi. Leikkaa painettavat kankaat valmiiksi oikean kokoisiksi, jotta niitä on helppo käsitellä.

Verhot ja pöytäliina

Suunnittele, kuinka tiheästi kuvio painetaan. Levitä kangas painoalustalle. Tee kankaaseen apumerkit nuppineuloilla tasaisin välein. Verhoissa kuvio toistuu aina 30 cm:n välein niin vaakakuin pystysuunnassa. Kaitaliinassa kuvio toistuu 16 cm:n välein. Kohdista seulan kulma nuppineulan merkkien avulla aina oikealle kohdalle. Levitä painopastaa seulan toiseen reunaan. Vedä painoväri raakelilla seulan yli kahteen kertaan. Mitä epätasaisempi kankaan pinta on, sitä voimakkaammin raakelia tulee painaa. Myös ikkunalasta toimii mainiosti raakelina. Tee muutama koepaino ennen varsinaista työtä. Toistuvassa kuosissa paina ensin joka toinen kuvio, jotta edellinen kuvio ehtii kuivahtaa, ennen kuin sen viereen painetaan. Painoseula ei saa osua märän kuvion päälle, ettei se sotkisi seulan alapintaa. Kosteaa painojälkeä voi kuivatella hiustenkuivaajalla tai sen päälle voi asettaa suojaksi tavallisen paperin. Painaessa pitää toimia ripeästi, ettei painoseulassa oleva pasta kuivu ja tuki seulaa. Kiinnitä kuviot pesunkestäviksi silittämällä. Lopuksi päärmää liina ja verhot.

Vinkki: Ennen varsinaisen työn tekemistä kannattaa aina painaa muutama koepainallus. Näistä koepainoista ja kirjontatöiden ylimääräisistä hukkapaloista saa ompelemalla helposti pieniä lahjapusseja, jotka voi täyttää teellä, makeisilla tai muilla pienillä aarteilla.

Lisää jouluisia käsityöideoita:
Koristele lautasliinat ja pannumyssy ristipistoilla
Kangastähdet tilkuista
Tilkkuhelistin vauvalle
Neulo piparkakku-ukko ja piparkakkuakka
Joulukoristeeksi timanttisydän-koristenauha

Kuvat: Pekka Holmström

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Paina itse joulukankaat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X