Ruoka

Piparkakkukaupunki – tee ihana piparikaupunki kotikulmiltasi

Kotilieden monivuotinen piparkakkutaituri Kristiina Aaltonen vie meidät tällä kertaa seikkailulle piparkakkukaupunkiin.

Piparkakkukaupunkiin voit ottaa mallia omasta elinympäristöstäsi. Mene ulos ja katso miltä sinun kotitalosi mielenkiintoisin seinä näyttää. Piirrä se paperille ja suunnittele oman kotisi julkisivu.

Jos haluat, voit tehdä myös naapuritalot tai muun itsellesi mieluisan rakennuksen.

Jos piparkakkuleipureita on useampia, voi jokainen tehdä oman seinänsä tai rakennuksensa. Näin syntyy isoja ja pikkuruisia rakennuksia yhdistämällä hauska piparkakkukaupunki.

Piparkakkutalon taikina

300 g leivontamargariinia 1 1/2 dl siirappia 4 dl sokeria 1 rkl kanelia 2 tl kardemummaa 2 tl neilikkaa 2 tl inkivääriä (tai 2 rkl piparkakkumaustetta) 3 kananmunaa 2 tl ruokasoodaa 1,3–1,4 l vehnäjauhoja (750–800 g)

koristelu: 1 munanvalkuainen noin paketti (225 g) tomusokeria (karamelliväriä) ranskanpastilleja, suklaarusinoita, kakkukoristeita, koristerakeita (ja ikkunaksi liivatelehtiä)

liimaus: noin 2–3 dl sokeria

1. Valmista taikina päivää ennen osien paistamista. Yhdestä taikina-annoksesta (1,750 kg valmista taikinaa) tulee 2-3 talon julkisivua (noin 15 x 20 cm), tukikolmiot (6 kpl, suoran kulman viereiset sivut noin 15 x 15 cm), alustat ( 3 kpl, neliöitä noin 15 x 15 cm) ja tai yksi vastaavan kokoinen piparkakkutalo ja muutama ihminen, kuusi, kotieläin, auto yms.

Jos haluat julkisivuille piparkakkutaikinasta isomman alustan ja julkisivuista kookkaammat, tee taikinaa kaksinkertainen määrä.

2. Paloittele margariini tilavaan kattilaan. Lisää siirappi, sokeri ja mausteeksi jauhettua kanelia, kardemummaa, inkivääriä ja neilikkaa tai pelkästään valmista piparkakkumaustetta. Kuumenna seosta koko ajan puuhaarukalla sekoittaen. Anna seoksen kiehahtaa ja sekoita hyvin, kunnes sokeri liukenee. Siirrä kattila levyltä ja anna jäähtyä haaleaksi.

3. Riko kananmunat kulhoon, vatkaa kevyesti ja sekoita haaleaan siirappi-mausteseokseen. Mittaa sooda osaan vehnäjauhoista ja seulo taikinaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita hyvin, kunnes taikina on kiinteää.

Voit jättää jauhoista 1 dl:n leipomista varten, jos viimeistä jauhoerää on vaikeaa sekoittaa taikinaan. Peitä taikina. Pidä jääkaapissa seuraavaan päivään, niin taikina kiinteytyy, maustuu ja tulee helpommin kaulittavaksi.

4. Suunnittele toiveittesi mukainen julkisivu ja piirrä se paperille tai ohuelle pahville. Leikkaa seinät irti. Jos teet useita talon seiniä, kokeile, miltä ne näyttävät vierekkäin ja tee niiden taakse seinää tukevat tukikolmiot.

5. Ota taikinaa sopiva pala kerrallaan ja pehmitä sitä ensin käsillä painellen. Heitä leivinpöydälle kevyesti vehnäjauhoja ja kauli taikinasta ohut, noin 3–5 millimetrin paksuinen levy.

Älä paina kaulinta liian voimakkaasti, muuten taikina tarttuu alustaansa kiinni. Jos näin käy, kauli taikina kokonaan uudelleen kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ja loppuvaiheessa leivinpaperilla.

6. Siirrä taikinalevy leivinpaperille, nosta julkisivu taikinalevylle ja leikkaa kuvio terävällä veitsellä tai pizzaleikkurilla. Poista ylimääräiset taikinat. Leikkaa ikkunat ja ovet. Ota muotilla tarvittavia ihmisiä, kuusia, eläimiä, autoja yms. ja muotoile tai yhdistele niitä oman makusi mukaan. Tee myös niille omat suorakulmaiset kolmiot tueksi, niin kuuset ja ihmiset pysyvät pystyssä.

7. Paista samalla pellillä mieluiten samankokoisia ja -paksuisia osia, jotka kypsyvät yhtäaikaa. Paista osat 160–175 asteessa, niin ne ehtivät kypsyä hitaasti ja saada väriä. Isommat osat kypsyvät 15–18 minuutissa, pienet 6–12 minuutissa. Paistamisen aikana kannattaa olla tarkkana, sillä paistoaika riippuu myös uunista ja leivonnaisten paksuudesta.

8. Anna osien jäähtyä leivinpaperin päällä tasaisella alustalla. Heti uunista otettua voit tasoittaa seinän tai ikkunoiden reunat ja tukikolmioiden sivut veitsellä painaen suoriksi. Säilytä osia kuivassa paikassa.

9. Paista jokaisen seinän tueksi vähintään kaksi suurta, suorakulmaista kolmiota. Tee julkisivun ja kolmioiden alle taikinasta seinän levyinen alusta, jonka varaan seinä tukikolmioineen kiinnitetään.

Piparkakkukaupungin koristelu

Piparkakkukaupungin osaset

1. Vatkaa kuorrutusta varten valkuainen kevyeksi vaahdoksi. Seulo joukkoon tomusokeria, kunnes seos on sopivan paksua pursotettavaksi. Näppärästi vatkaaminen käy sähkövatkaimella. Yhtä valkuaista varten kannattaa varata yksi paketti tomusokeria (225 g).

2. Osan kuorrutuksesta voit värjätä. Jos haluat useita värejä, tarvitset kuorrutusta enemmän. Ruskean värin saat kaakaojauheesta tai kahvista. Sinertävänharmaata mustikkamehusta. Punertavaa karpalo- tai punajuurimehusta. Jos käytät apteekista saatavia karamellivärejä, sekoita väriä ensin pieneen vesitilkkaan ja värjää sillä kuorrutus. Lisää tarvittaessa tomusokeria.

3. Taita pursotusta varten voipaperineliö kahtia ja pyörittele siitä teräväkärkinen tötterö. Kiinnitä se nuppineulalla tai pienellä hakaneulalla. Laita sisälle kuorrutusta, sulje tötterö ja leikkaa kärjestä pieni pala pois.

4. Jos liimaat ikkunoihin liivatelehteä ”ikkunalasiksi”, pursota seinän sisäpuolelle kuorrutusta ja paina sopiva liivatelehden kappale ikkunaan kiinni. Käännä seinä oikein päin. Pursota kuorrutuksesta haluamasi koristeet ikkunoihin, oviin, seiniin ja pipareihin. Voimakkaasti karamellivärillä värjätyt piparit ovat koristeita, tee syötäväksi samoja pipareita ilman kuorrutusta.

5. Kiinnitä ranskanpastillit kattoon, suklaarusinat kivijalkaan tai muut koristeet, esimerkiksi koristerakeet, siten, että pursotat kuorrutusta pienen nokareen ja painat saman tien kiinnitettävän makeisen paikalleen. Kuorrutus kuivuu nopeasti. Anna koristettujen osien kuivua seuraavaan päivään.

Kristiina käytti talojen koristeluun Santa Marian Deli koristerakeita, kuten vihreitä, keltaisia ja vaaleanpunaisia kesäkukkia, pallomaisia tuttifrutti rakeita ja punertavia pikkusydämiä.

Osien kiinnitys

1. Laita puhtaaseen, laakeaan paistinpannuun 2–3 dl sokeria. Kuumenna pannua, kunnes sokeri sulaa. Sekoita ja varo polttavan kuumaa sokeria. Pienennä lämpöä kun sokeri on siirappimaisen vaaleanruskeaa.

2. Kasta kuumaan sokeriin liimattava osa, esimerkiksi tukikolmion sivu ja kiinnitä se saman tien paikoilleen julkisivun taakse. Tue osia, kunnes ne ovat liimautuneet tukevasti ja sokeri on jähmettynyt.

3. Kiinnitä julkisivu alustaansa. Liimaa pikkukolmiot kuusien, ihmisten ja muiden pystyssä pidettävien osien taakse tueksi.

4. Levitä sopivalle alustalle, esimerkiksi suurelle tarjottimelle tai seinän viereiselle pöydälle foliota. Nosta talojen seinät folion päälle vieri viereen kaupungiksi. Jos talojen takana on pieni lamppu, syttyy ikkunoihin valot. Sirottele lumeksi kevyt huntu tomusokerista.

Piparkakkukaupunki, autot, talot

 

 

Katso myös muita piparkakkutalojen ohjeita: Bengtskärin majakka, Mummolan piparkakkutalo, Muumitalo, Seimiasetelma piparkakuista ja Kiekun ja Kaikun piparkakkutalo.

Teksti: Inga Aaltonen Kuvat: Norman Ojanen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparkakkukaupunki – tee ihana piparikaupunki kotikulmiltasi

Anonyymi

olisivat selkeämmät kaavat

joulu mussukka

tosi hienoja, haluun itsekkin kokeilla.. muuten samoilla linjoilla kuin Anonyymi:(

hiirulainen

Joo olis kiva jos näkis kaavat et voisin tehä tollasen.

poxrox

wauuuu

Anonyymi

Cool.

heliiih

Mist noita karamellivärejä voi ostaa ? 😮

heliiih

Mist noita karamellivärejä voi ostaa ? 😮

heliiih

Tai siis mist muualt ku apteekista ?

Lukija

Tämä on liian isotöinen.

sarah

ei oo mitään kaavoja sun ite pitää suunnitella ne!!!!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.