Piparkakkutalon ohje: Seimiasetelma

Leivo joulun tapahtumat pöytäkoristeeksi: lapsi nukkuu heinien päällä ja paimenet saapuvat lampaineen, kun tietäjät tulevat itäisiltä mailta lahjoineen.

Kotiin seimiasetelman voi rakentaa paperista tai pahvista leikatuista hahmoista, muovailla savesta tai veistää puusta. Kristiina Aaltonen rakensi tällä kertaa jouluseimen piparkakkutaikinasta.

Piparkakkutaikina

Tee taikinaa kaksinkertainen määrä, jos haluat rakennelman alle kookkaan alustan ja enemmän ihmisiä, eläimiä ja puita.

300 g margariinia
1 1/2 dl tummaa siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta tai 2 tl neilikkaa2 tl inkivääriä2–3 tl kardemummaa
3 kananmunaa
2 tl soodaa
noin 1,4 l vehnäjauhoja (750–800 g)

liimaukseen:
noin 2 dl sokeria
koristeluun:
1–2 munanvalkuaista
noin 3–6 dl tomusokeria
makeisia, nonparelleja, koristerakeita
(karamelliväriä)

  1. Mittaa kattilaan margariini, siirappi, sokeri ja mausteet, esimerkiksi kanelia, neilikkaa, inkivääriä, kardemummaa ja valmista piparkakkumaustesekoitusta. Kuumenna seosta, anna sen kiehahtaa ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä haaleaksi. Jäähtymistä nopeuttaa, jos nostat kattilan astiaan, jossa on kylmää vettä.
  2. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää haaleaksi jäähtyneeseen siirappimausteseokseen kananmunat koko ajan hyvin sekoittaen. Sekoita sooda osaan jauhoista ja lisää joukkoon. Lisää loput jauhoista hyvin puuhaarukalla tai sähkövatkaimen taikinakoukulla sekoittaen. Sekoita vain sen verran, että jauhot ovat tasaisesti taikinassa. Siirrä taikina kattilasta kulhoon, tasoita taikinan pinta ja peitä se kelmulla.
  3. Anna taikinan olla jääkaapissa seuraavaan päivään, niin se kiinteytyy ja mausteiden maku voimistuu.
  4.  Suunnittele, mitä teet taikinasta. Piirrä kuviot, esimerkiksi talon osat ja muut ilman muottia tehtävät osat, voipaperille ja leikkaa ne irti.
  5. Vuoraa leivinpellit leivinpaperilla. Sirottele leivinpöydälle kevyesti vehnäjauhoja. Ota taikinaa osa kerrallaan ja pehmennä taikinaa ensin kämmenillä ja taputtele taikina vasta sitten leivinpöydälle. Kauli taikina ohueksi levyksi kaulimella kevyesti rullaten. Varmista koko ajan, ettei taikina pääse tarttumaan leivinalustaan.
  6. Sirottele tarvittaessa lisää jauhoja taikinan alle ja vain niukasti taikinan päälle. Kauli, kunnes taikina on 3–5 mm:n paksuinen levy. Siirrä taikinalevy kaulimen avulla leivinpaperille ja leikkaa vasta sitten suuret osat, kuten katot, seinät ja päädyt, jotta talon osien reunat pysyvät suorina. Nosta taikinalevylle paperiset mallit ja leikkaa kuviot terävällä veitsellä tai pizzaleikkurilla. Tee osiin tarvittavat ikkunat ja oviaukot. Muotoile puut, ihmiset, eläimet tai muut tarvittavat osat. Kauli lopusta taikinasta rakennuksen alle alustalevy.
  7. Paista lähes samankokoiset osat samalla pellillä. Pienet osat kypsyvät nopeasti 170–175 asteen lämpöisessä uunissa 5–12 minuutissa. Kypsennä suuret osat miedommassa 150–170 asteen lämmössä, niin ne ehtivät kuivahtaa kypsyessään.
  8. Leikkaa taikinalevystä kolmioita hahmojen tueksi. Tee muutama päätyseinän mittainen, parin sentin levyinen kattopalkki, jos haluat tukea kattoa rakennuksen sisäpuolelta kuumalla sokerilla liimatessasi.
  9.  Jäähdytä piparit tasaisella alustalla.
  10. Vatkaa kuorrutusta varten valkuainen kevyesti ja seulo joukkoon tomusokeria, kunnes seos on sopivan kiinteää pursotettavaksi. Repäise voipaperista neliön muotoinen pala, taita se kaksinkerroin ja muotoile teräväkärkinen tötterö. Kiinnitä se nuppineulalla tai pienille pursottajille hakaneulalla. Annostele kuorrutusta tötteröön, sulje tötterö ja leikkaa kärjestä pieni pala pois. Pursota sokerikuorrutusta koristeeksi ja anna koristeiden kuivua mieluiten seuraavaan päivään.

Piparkakkutalo: jouluseimi

Seimen kokoaminen ja osien yhdistäminen

Sulata hienoa sokeria kuivassa paistinpannussa. Pienennä ajoissa lämpöä, ettei sokeri kärähdä. Varo polttavan kuumaa sokeria.

Suunnittele, missä järjestyksessä kokoat ja kiinnität osat. Kasta esimerkiksi rakennuksen päädyn reuna kuumaan sokeriin ja kiinnitä se nopeasti viereiseen seinään. Jäähtyessään sokeri kovenee nopeasti.

Kiinnitä pystyssä pidettävien piparien kuten ihmisten ja eläinten taakse kolmiomainen pipari kuumalla, sulalla sokerilla. Pienet osat voit kiinnittää myös tomusokerikuorrutuksella.

Karamelliväri:

Jauhemaiset karamellivärit ovat hyvin voimakkaita, joten annostele värijauhetta vain muutamia hiukkasia pieneen lasiin ja lisää nesteeksi muutama tippa vettä. Lisää väri-aineliuosta pisara kerrallaan valkuaiskuorrutukseen, kunnes saat toivotun värin. Lisää tarvittaessa tomusokeria. Pehmeämpiä värisävyjä saat, kun sekoitat värejä keskenään, lisää esimerkiksi keltaiseen kuorrutukseen hiukan punaista, niin sävystä tulee pehmeän kullankeltainen. Sininen syventää vihreää väriä. Tee pursotettavia värisekoituksia vain pieniä määriä.

Luonnonväri:

Mustikasta saat siniharmaan värin, karpalosta punertavan, kaakaojauheesta ruskean eri sävyjä ja kurkumasta okrankeltaisen. Puuterimaisen hienosta japanilaisesta vihreästä teejauheesta saat vihertävän luonnonvärin.

Valkuais-tomusokeri-kuorrutus:

Sekoita yhteen valkuaiseen 3 dl (180–200 g) tomusokeria. Lisää tomusokeria, kunnes seos on sopivan kiinteää pursotettavaksi. Mitä ohuemman viivan haluat, sitä paksumpaa seoksen tulee olla. Jos peität piparin kuorrutuksella, tee kuorrutuksesta löysempää tai lisää siihen tilkka vettä.

Kuorrutuksen voi valmistaa myös sekoittamalla vain vettä ja tomusokeria keskenään.

Suklaakuorrutus

Paloittele vaaleaa tai tummaa suklaata astiaan, jonka voit kuumentaa vesikattilan päällä. Sekoita suklaata sen sulaessa ja valuta sulanut suklaa tötteröön. Leikkaa tötterön kärjestä pieni pala pois ja pursota pehmeästä suklaasta kuvioita.

Katso myös muita piparkakkutalojen ohjeita: Bengtskärin majakka, Piparkakkukaupunki, Mummolan piparkakkutalo ja Kiekun ja Kaikun piparkakkutalo.

Teksti: Inga Aaltonen
Kuvat Norman Ojanen
Kotiliesi 22/2006

Keskustelu

Perhe ihastui ideaan oitis, mutta mistä saisi aasin, lampaiden ja tietäjien muotit?

Todella makee idis! Paljon ihkumpikin kuin joku tavis piparkakku talo! Terkuin. Rousku<3

Viime jouluksi jo otin ohjeen. Tänä jouluna toteutan tyttärentyttäreni kanssa.

Kommentoi juttua: Piparkakkutalon ohje: Seimiasetelma

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X