Joulu

Sammal-asetelmat kuuluvat jouluun – katso 6 ihanan kaunista ideaa ja tee oma asetelma sammalesta!

Sammal on ihana materiaali, joka taipuu moneen. Sammal-asetelmat voi koota niin palloksi, piparkakkumuottiin kuin kranssiinkin. Katso ideat!

Ennen kuin otat sammal-asetelmat työn alle, muistathan, että sammalta voi kerätä vain maanomistajan luvalla tai ostaa kukkakaupasta.

Kerää sammal hyvissä ajoin ennen asetelman tekoa ja säilytä se viileässä ja kuivassa paikassa.

Lue myös: Joulukukkien hoito: Katso vinkit ja nauti joulukukista pitkään!

1. Tee helpot sammal-asetelmat pöydälle piparkakkumuottien avulla

sammal-asetelmat pöydälle

Juhlapöytää koristamaan sopivat sammaleella koristellut pikkuvuoat. Käytä muotteina vaikka piparkakkumuotteja!

Lue  myös: Näin teet sammaleesta joulutähtipallon – katso kuvat

2. Sammal-asetelmassa loistavat kynttilät ja hyasintti tuoksuu

Tee itse jouluasetelma hyasinteista

Hyasintin tuoksu on monille rakas jo lapsuudesta. Sammalasetelmassa pienet kynttilänjalat ja hyasinttien sipulit jäävät piiloon. Pidä sammal kosteana ja polta kynttilöitä vain silloin, kun voit valvoa niiden palamista.

Lue myös: Vahattu hyasintti ihastuttaa kauneudellaan – tee itse soma joulukukka

3. Askartele herkkä sammalkranssi liekosammalesta

Sammalkranssi

Kangasmetsissä ja lehdoissa kasvava liekosammal on pystykasvuinen ja haaroittuva sammal, joka sopii herkkiin kransseihin.

Ohuen rautalankakehikon ympärille kiedotun liekosammalkranssin voi koristaa punaisilla ja valkoisilla nauhoilla ja ripustaa esimerkiksi ikkunan eteen.

4. Sammal-asetelmat voivat olla myös pallon muodossa

Sammalpallot

Vanha pallomainen maljakko ja itse tehdyt sammalpallot varioivat oksaan ripustettujen joulupallojen teemaa. Sammalpalloissa on sisällä askartelukaupan paperipallot ja sammal on kiinnitetty kieputtamalla ympäri kukkakaupan koristeellista metallilankaa.

Kuivassa sisäilmassa palloja pitää suihkutella usein, parvekkeella ja ulkona harvemmin.

Lue myös: Näin teet sammaleesta joulutähtipallon – katso kuvat

Sammal pitää jouluruusun mullan pidempään kosteana. Sammalkokedama on helppo tehdä itse.
Sammal pitää jouluruusun mullan pidempään kosteana. Sammalkokedama on helppo tehdä itse. Kuva: Annabelle Antas

Sammalpalloon sopii hyvin myös jouluruusu. Kiedo taimen multapaakku ohueen sammalkerrokseen ja kietaise paakun ympärille kukkasidonnassa käytettyä spiraalilankaa. Sammal imee hyvin nestettä, joten pallossa kasvavan jouluruusun voi kastella aluslautaselle, josta kosteus imeytyy multaan ja sammaleeseen.

Jouluruusu on herkkä joulun kaunistus. Kukkaa kasvatetaan meillä myös perennana, joten jouluruusun voi siirtää monivuotiseksi iloksi puutarhaan. Leutona talvena jouluruusu kukkii joulun aikoihin tai varhain keväällä lumien sulettua. Mikäli joulun pyhien jälkeen maa on sulana, voi istutuksen tehdä joulun aikaan. Sisätiloissa jouluruusu pitää tasaisesta kosteudesta. Liika märkyys voi mädättää juuria ja varsia.

Lue myös: Jouluruusu on joulun klassikkokukka – näin hoidat herkkää kaunokaista oikein

5. Kiedo asetelma sammalen avulla kokonaisuudeksi

sammal-asetelma

Tulppaanien varret on leikattu lyhyiksi ja kukat on painettu vieri viereen kukkasieneen. Lasimaljan reuna on koristeltu ensin eukalyptuksen lehdillä. Kuumaliimalla kiinnitetyt lehdet saa irti maljasta helposti. Lopuksi purkin ympärille on aseteltu sammalta, joka pysyy ryhdissä kietomalla sen päälle ohutta metallilankaa. Asetelma on viimeistelty tähtianiksin, pähkinöin ja muutamin kukkasin.

6. Tee asetelma sammalen avulla lasimaljakkoon

Lasimaljakot sopivat mainiosti kukka-asetelmiin. Mullan ja juuret saa piiloon sammalen sisään.
Ritarinakukka, pari kuivaa oksaa ja sammalta lasimaljakossa. Asetelma näyttää kiinnostavalta, kun sen rakenne näkyy lasin läpi. Kuva: Annabelle Antas

Lasimaljakot ajavat tarvittaessa ruukun aseman. Sujauta lasimaljakkoon sammalta ja istuta ritarinkukan sipuli sammalen sisään. Sammal pitää kukka-asetelman pidempään kosteana. Koristeeksi sopivat myös ruskettuneet sananjalan lehdet ja muutama kaunis oksa.

Ritarinkukka on uusin tulokas joulukukkien joukossa. Se on yleistynyt joulukukkana vasta 1980-luvulta. Näyttävä kukinta ja helppohoitoisuus kuvaavat ritarinkukkaa. Aluksi ritarinkukkaa on käytetty lähinnä sipulin kera ruukkukasvina, mutta sittemmin komea kukka on löytänyt paikkansa myös leikkokukkana.

Ritarinkukan kukkien aukeaminen kestää, joten kasvista saa leikkokukkanakin pitkäkestoisen ilon. Kookas kukka pärjää hyvin ilman vettä, joten se on oivallinen valinta myös juhlahetkien kukka-asetelmiin ja installaatioihin. Ruukkukasvina kasvavaa ritarinkukkaa kannattaa nupun ilmestymisen jälkeen kastella maltilla. Mullan tulee kuivahtaa kasteluiden välissä. Liiallinen kastelu venyttää ritarinkukan kukkavartta.

Lue myös: Tunnetko joulukukat? Katso 8 ihanaa silmäniloa – mikä on sinun suosikkisi?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sammal-asetelmat kuuluvat jouluun – katso 6 ihanan kaunista ideaa ja tee oma asetelma sammalesta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.