Suolaiset piirakat ja pasteijat maistuvat glögijuhlissa

Glögin kanssa maistuvat myös suolapalat. Älä ota tarjoiluista stressiä. Piiraat ja pasteijat yllättävät helppoudellaan.

Joulun makeiden herkkuövereiden keskellä pieni, tai vähän suurempikin, pala suolaista piirakkaa, pasteijaa tai muffinia tekee terää. Tuhdit juustot, suolainen savuporo, makeaksi paahtunut kurpitsa sekä raikkaan pirteä puolukka tuovat suolaisiin leivonnaisiin joulun maun.

Lue myös: Leivo pientä suolaista myyjäisiin!

Juustopiirakka ilman pohjaa

Juustopiirakka ilman pohjaa ei jätä juuston ystävää kylmäksi. Raejuustoa, cheddaria, emmentalia ja sinihomejuustoa sisältävä täyteläinen juustopiirakka kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, jotta maut ennättävät tasaantua ja tekeytyä. Korvaamalla jauhot mantelijauhoilla saat gluteenittoman piirakan, joka sopii kaikille vieraille.

juustopiirakka ilman pohjaa

Pinnalle koottava vihreä salaatti viikunoilla raikastaa tuhdin juustopiirakan. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Juustopiirakka ilman pohjaa

Ranskalainen äyriäispiiras – peltigalette äyriäisillä

Ranskalainen avopiirakka eli galette taipuu myös suomalaisiin pikkujouluihin peltipiirakan tapaan tehtynä. Suolainen piirakka on rennon rustiikkinen paitsi ulkonäöltään, myös valmistustavaltaan. Taikina valmistuu simppelisti sekoittamalla ainekset yhteen ja reunat voi taitella huolettomasti täytteen päälle. 

Pikkujoulukauteen tai vaikkapa uuden vuoden juhliin suloisesti sointuva ranskalainen äyriäispiirakka kätkee sisäänsä sitruunalla raikastettua ranskakermaa, lohta sekä katkarapuja. Viime silaus syntyy tuoreesta tillistä sekä rouhaisusta roseepippuria.

ranskalainen äyriäispiiras - peltigalette äyriäisillä

Voilà! Ranskalainen klassikkopiiras galette taipuu suomalaisiin pikkujouluihin peltipiiraan tapaan. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Ranskalainen äyriäispiiras – peltigalette äyriäisillä

Poro-puolukkamuffinit

Suolainen savupororouhe ja kirpeä puolukka maistuvat rosmariinin maustamissa ja juuston mehevöittämissä muffinissa ihanan metsäiseltä. Poro-puolukkamuffinien leipominen onnistuu takuulla tumpelommaltakin leipurilta. Tärkeää on sekoittaa ainekset huolellisesti, mutta välttää vaivaamista, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Jaa taikina voideltuun muffini­vuokaan, paista vartin verran ja tarjoa jäähtyneenä.

poro-puolukkamuffinit

Poro-puolukkamuffinit maistuvat mainioilta jäähtyneinä. Kätevä kokki leipoo ne valmiiksi hyvissä ajoin, pakastaa ja nostaa tarjolle tarpeen mukaan. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Poro-puolukkamuffinit

Filonyytit

Joulun ihanimmat nyytit ovat tässä. Somat filonyytit tehdään valmistaikinasta näppärästi muffinivuoassa. Rapean filotaikinan sisään kätkeytyy aromikasta fetajuustoa sekä paahdettua kurpitsaa, joka sopii loistavasti leivontaan makunsa ja rakenteensa takia. Makean ja suolaisen suloinen liitto viimeistellään pinjansiemenillä, joihin uunin lämpö tuo herkullista paahteisuutta.

filonyytit

Filotaikinasta valmistuvat talven helpoimmat suolapalat kurpitsa-fetajuustotäytteellä. Kuva: Pekka Holmsröm

Ohje: Filonyytit

Kurpitsa-saksanpähkinä-homejuustopasteijat

Näiden veikeiden pikkupasteijoiden salaisuus piilee itse tehdyssä rahka-voitaikinassa. Vaikka kaupan valmistaikina houkeuttelisi, tässä tapauksessa pieni vaivannäkö palkitsee suussa sulavalla maullaan. 

Herkullisten vegepasteijoiden sisään kätkeytyy makeaksi paahtunutta kurpitsaa, rapeana rouskuvia saksanpähkinöitä sekä sinihomejuustoa. 

kurpitsa-saksanpähkinä-homejuustopasteijat

Herkullisten vegepasteijoiden salaisuus piilee itse tehdyssä rahka- voitaikinassa. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Kurpitsa-saksanpähkinä-homejuustopasteijat 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suolaiset piirakat ja pasteijat maistuvat glögijuhlissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X