Tattaripiparit, joululeipä, suklaakakku ja muut gluteenittomat jouluherkut

Gluteenittomat joululeivonnaiset yllättävät mehevyydellään ja hurmaavat maukkaudellaan! Gluteenittomat joulutortut ja piparit, mehevät maustekakut sekä näyttävät leivokset ja pikkumakeat sopivat omaan herkutteluun tai joulun ajan ruokalahjaksi.

Gluteenittomat joululeivonnaiset onnistuvat siinä missä perinteisetkin. Ja mikä parasta, nämä herkut maistuvat kaikille!

Lue lisää: Gluteenittomat herkulliset leivonnaiset x 8: poimi parhaat reseptit ja vinkit

Gluteeniton ruokavalio ei tarkoita, että jouluherkuista tarvitsisi jäädä paitsi. Monet herkulliset leivonnaiset piparkakuista jouluhalkoon syntyvät ilman gluteenia. 

Kaupan jauhohylly pullistelee nykyisin erilaisia erikoisjauhoja. Luontaisesti gluteenittomista jauhoista on iso ilo keliaakikkojen lisäksi myös muille innokkaille leipureille, sillä niillä saa leivonnaisiin monenlaista makua ja luonnetta. Poimi jouluiset reseptit talteen!

Gluteenittomat kakut ihastuttavat joulun kahvipöydässä

Gluteeniton kakku on kahvipöydän keskipiste ja jouluaterian näyttävä päätös. 

Gluteeniton suklaakakku on mehevä, maukas ja upeasti kohoava herkku, jonka lyhyen ainesluettelon yllättäjä on kikherne. Ranskalaisessa suklaakakussa puolestaan ihastuttaa kastanja.

Näyttävä palsternakkakakku on saanut innoituksensa klassisesta porkkanakakusta. Ripaus kanelia ja inkivääriä korostavat palsternakan hentoja aromeja. Kahvipöydän keskipiste kuorrutetaan appelsiinilla maustetulla tuorejuustolla ennen tarjoilua. 

Erilaiset kahvikakut kuuluvat joulun kahvipöytään. Gluteenittomissa maustekakuissa maistuvat joulun lämpimät mausteet sekä appelsiini ja ruusuvesi. 

Jouluisen mausteinen vaihtoehto kahvipöytään on jauhoton pähkinäkakku, jossa maistuu kaneli. Kakun päällä rouskuu toscamainen pähkinäkuorrute, joka terästetään ripauksella inkiväärillä.

Gluteenittomat pullat, tortut ja piirakat maistuvat kahvin kanssa

Joulutortut ovat joulun ajan klassikko, eikä gluteenitonta ruokavaliota noudattavankaan tarvitse onneksi jäädä nuolemaan näppejään. Gluteeniton torttutaikina syntyy helposti gluteenittomasta jauhoseoksesta. Siitä valmistuvat niin tähtitortut, perinteiset joulutortut kuin somen villinneet lumihiutaletortutkin.

Hedelmäisten herkkujen ystävä voi tehdä kahvipöytään hedelmäpiiraita, jotka täytetään kuivatuilla aprikooseilla, viikunoilla ja rusinoilla. Lisää jouluista makua piiraat saavat piparkakkumausteesta.

Gluteeniton luumupiirakka täytetään joulutortuista tutulla luumumarmeladilla. Helppo leivonnainen tehdään valmiista piirakkataikinasta.

Mustikkapiirakkasesonki laajenee kesästä jouluun, kun mukaan sujauttaa kanelia ja kookosta. Tuoreiden mustikoiden sijaan kookos-mustikkapiirakka täytetään mustikkahillolla.

Kääretorttu on helppo tehdä gluteenittomana, kun leivontaan käyttää vehnäjauhojen sijaan perunajauhoja. Kääretortun tapaan valmistettava Jouluhalko on Ranskasta peräisin oleva klassikkoleivonnainen. Suklaan ja luumun liitto tekee jouluhalosta vastustamattoman herkun.

Kääretortun tapaan rullalle käärittävä pähkinäinen marenkitorttu puolestaan täytetään kuivatuilla viikunoilla, mascarponella sekä pähkinöillä.

Hiivataikinoiden tekeminen on haastavaa gluteenittomilla tuotteilla, mutta gluteenittoman kardemummapullan ohjeella syntyy herkullista, kotipullan makuista vehnästä. Se kannattaa tarjota uunilämpimänä, jolloin se maistuu parhaimmalta.

Gluteenittomat keksit ja piparit katoavat hetkessä

Piparit kuuluvat jouluun aivan kuten punainen nuttu joulupukille. Gluteenittomat piparkakut leivotaan tattarijauhoista, mutta myös pipareiden suklainen versio ihastuttaa. 

Pipareiden lisäksi voi popsia gluteenittomia mausteisia keksejä, kaura-hedelmäkeksejä sekä Amerikan malliin leivottuja suklaa-rusinacookieita. 

Jouluiset manteli-aprikoosikeksit ovat kauniita kahvipöydän tarjottavia. Sokerissa pyöritellyt keksit ovat myös mainio ruokalahja joulun aikaan.

Gluteenittomat leivokset ja pikkumakeat täydentävät kahvipöydän

Vatsat ovat jouluna pullollaan makeita ja suolaisia herkkuja, mutta jotain pientä hyvää tekisi silti mieli.

Nutellalla täytetyt hasselpähkinäkeksit käyvät pieninä leivoksina kahvipöydässä.  Kookosfanin kannattaa kokeilla makeantahmeita marengin tapaan valmistettavia kookoskuusia.

Ranskalaiset macaronit vaativat valmistajaltaan tarkkuutta ja taitoa, mutta lopputulos palkitsee. Täytteeksi sopii makean suolainen kinuski tai piparkakun makuinen valkosuklaatahna. 

Manteliturrón on perinteinen espanjalainen jouluherkku jo tuhansien vuosien takaa. Tarvitset vain kolme ainetta tämän viettelevän herkun valmistamiseen.

Suolaisen ja makean yhdistelmä toimii aina – siitä mainiona esimerkkinä toimii suolakinuski pavlova ja hedelmät. Marengin joukkoon tehdään sormisuolalla höystettyjä kinuskiraitoja, jolloin pavlovan maku nousee aivan uudelle tasolle. Uunin lämmössä kuivuneet marengit tarjoillaan mascarponejuuston ja eksoottisten hedelmien kera. 

Leivät, sämpylät ja limput sopivat jouluaterialle ja maistuvat juustojen kera

Monille erilaiset limput ja joululeivät ovat oleellinen osa joulun ruokatarjontaa. Onneksi niistäkin voi nauttia ilman gluteenia.

Gluteeniton saaristolaisleipä on paitsi gluteeniton myös kananmunaton. Leipä säilyy useita päiviä mehevän kosteana.

Gluteeniton joululeipä on herkullisen rouheinen ja maukas. Leipä saa makua paahdetuista manteleista, erilaisista siemenistä ja rusinoista.

Gluteenittomat saksanpähkinä-aprikoosisämpylät ovat ihanan mausteisia ja meheviä lämpimäisiä, joita saksanpähkinät ja kuivahedelmät piristävät. 

Katso myös Anna.fi/ruoka: Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tattaripiparit, joululeipä, suklaakakku ja muut gluteenittomat jouluherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X