joulupukki lahjojen jaossa

Unohtumattomat joululaulut elokuvissa

Suomalaisissa elokuvissa ei joululla ja joululauluilla mässäillä ruotsalaisen Fannyn ja Alexanderin tapaan. Lue ja kuuntele Kotilieden toimituksen jouluelokuvien biisiehdotukset!

Ruotsalaisessa Fannyssä ja Alexanderissa Ekdahlin veljekset juopottelevat, rähisevät vaimoilleen ja ovat uskottomia, mutta teatterisuvussa osataan silti viettää ihanaa perhejoulua.

Elokuvassa vietetään joulua suvun matriarkan Helena Ekdahlin luona ja tanssitaan yhdessä letkassa paraatihuoneiston salista toiseen. Ingmar Bergmanin Oscar-palkitussa suurtyössä lauletaan iloisia lauluja: saksalaista O Tannenbaum eli Oi kuusipuu – laulua, Hei tonttu-ukot hyppikää -viisua ja tanskalais-ruotsalaista Joulu on taas -laulua (Nu är det jul igen).

Meillä Suomessa ei edes filmata jouluelokuvia, jos sellaisena ei pidetä Rare exports -kauhufilmiä, jossa alaston joulupukki puree, kylän lapset siepataan ja lopulta paha pukki räjäytetään taivaan tuuliin.

No, Juha Wuolijoen ohjaamassa Joulutarinassa vuodelta 2007 kerrottiin kyllä miten joulupukista tuli joulupukki, pääosassaan uskottava Hannu-Pekka Björkman. Elokuvasta tuli menestys ja se myytiin 120 maahaan, mutta Leri Leskisen unenomainen instrumentaalimusiikki loi tunnelmaa, ei lauluja. Lopun ainoasta laulusta, Antti Tuiskun esittämästä biisistä, ei valitettavasti tullut hittiä.

pelastusarmeijan orkesteri

Jos joulua käsitellään suomalaisessa elokuvassa, joulukohtaus tapahtuu vanhainkodissa tai sairaalassa ja alleviivaa henkilöiden kurjuutta entisestään. Kuten sodan jälkeen tehdyssä Synnin jäljet -elokuvassa sairaanhoitajaopiskelija (Eeva-Kaarina Volanen) valvoo kuolettavasti sairaan lapsen vuoteen äärellä ja laittaa jouluaattona radion päälle.

Radiossa soi sairaanhoitajattaren miesystävän, säveltäjän (Tapio Rautavaara) Joululaulu pikku Tuulalle. Laulu herkistää hoitajan ja tyttöparan, jonka holtittomat vanhemmat ovat sairastuttaneet kuppaan. Tyttö kuolee. Sitten kuolee säveltäjäkin – kuppaan hänkin.

Hauskaa joulua! -kehoitus saakin Suomessa erityisen painokkaan sisällön tällaista taustaa vasten. Ihan kuin toivottaisimme: ”Viettäkää ei-masentavaa joulua ja älköön sukupuolitauti iskekö perheeseenne. Ainakaan tänä jouluna!”

Joululaulun pikku Tuulalle ovat esittäneet ainakin Eero Väre ja Metro-tytöt, Katri Helena ja Raita Karpo. Eturivi on siis ollut liikkeellä.

Näillä elokuvilla joulutunnelmaan

Oikean joulutunnelmaan pääsemiseksi pitääkin katsoa ulkomaisia elokuvia. Bridget Jones, Yksin kotona, Muppettien joulu ja Saiturin joulu ovat oikeita jouluelokuvia.

Myös perusbrittiläisessä Poika-elokuvassa on kyse joulusta, koska tyhjäntoimittaja päähenkilö Will Freeman (Hugh Grant) elää leveästi isänsä tekemän jouluhitin Santa’s Super Sled tekijänoikeustuloilla.

Piirretty elokuva Lumiukko tulee joka joulu televisiosta. Myös suomalainen heviyhtye Nightwish on tehnyt Lumiukon Walking in the air -tunnusbiisin. Tarja Turusen laulama hitti on saanut Youtubessa jo 2,8 miljoonaa kuulijaa, mutta kyllä Samuli Edelmanninkin suomenkielisessä Avaruus-esityksessä on taikaa.

Jos pidät klassisesta musiikista ja Bachin Jouluoratoriosta, saatat pitää myös Vince Guaraldin Tenavat-sarjakuvan television joulushow’ta varten säveltämästä laulusta Christmas Time Is Here. Lukuisat laulajat ovat esittäneet tämän vuonna 1965 sävelletyn haikean, vähän erilaisen joulujazzklassikon. Kannattaa katsoa, onko joku lempilaulajistasi tehnyt version!

Hauskin ja romanttisin joulukomedia on mielestäni englantilainen Rakkautta vain -elokuva, jonka musiikillinen huipentuma on elähtäneen rokkarin (huikea Bill Nighy) esittämä jouluhitti Love is all around. Myös elokuvassa Olivia Olsonin esittämä All I want for Christmas is You väräyttää.

Elokuvassa näyttelevät kaikki brittitähdet Emma Thompsonista Keira Knightlyyn ja Alan Rickmanista Colin Firthiin ja Liam Neesoniin. Vahva suositukseni siis myös tästä syystä Rakkautta vain –leffalle – katson sen itse joka joulu.

Kaikkien aikojen joululaulu tehtiin kuitenkin elokuvaan Holiday Inn (suom. Ravintola Vapaa-aika) vuonna 1942 keskellä toista maailmansotaa. Joululaulajien pomojen pomo Bing Crosby lauloi elokuvassa yhdessä Marjorie Reynoldsin kanssa White Christmasin eli Valkean joulun. Laulun sävelsi juutalainen Irvin Berlin, joka oli tottunut viettämään joulua katolilaisen vaimonsa ansiosta.

Koti-ikävää poteneet amerikkalaiset sotilaat halusivat jatkuvasti kuulla Valkeaa joulua ja niin siitä tuli hitti, Oscar-voittaja ja kaikkein eniten levytetty joululaulu. Metro-tytöt ja Henry Theel tarttuivat ensimmäisinä lauluun meillä Suomessa.

Mikä on sinun suosikkisi jouluelokuvista? Kirjoita suosikkisi nimi kommenttikenttään vinkiksi muille Kotilieden lukijoille.

Lue lisää suosituimpien joululaulujemme taustoista uuden Kotilieden joulunumeron jutusta ”Musiikki luo joulun tunnun” (23/2016)!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Unohtumattomat joululaulut elokuvissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X