joulu yksin, yksin vietetty joulu, ihana joulu yksin

Yksin vietetty joulu voi olla elämäsi paras joulu – 3 vinkkiä, miten nautit joulusta yksin

Voisiko yksin vietetty joulu olla elämäsi paras? Kyllä voi! Listasimme vinkit, miten teet yksinäisestä joulusta ikimuistoisen, hyvällä tavalla.

Monelle yksinäiselle joulu on painajaismainen juhla, koska yksin jääminen korostuu. Yksin vietetty joulu voi kuitenkin olla myös toivottu vaihtoehto. Listasimme kolme syytä, miksi yksinäinen joulu on ihana asia.

Jos et kuitenkaan halua viettää joulua yksin, voit lukea Kotilieden aiemmasta jutusta, mistä jouluna löytää seuraa ja miten yksinäisyyden tunnetta voi helpottaa.

Joulusi ei epäonnistu seuralaisten takia

Sukulais- ja perhesuhteisiin voi liittyä monenlaista kismaa ja jännitettä. Jonkun perheessä alkoholi irrottaa kielenkannat, toisen joulupöydässä sukulaisen myrkyllinen mieli saa toisetkin pahalle tuulelle ja kolmannessa kodissa lapset huutavat täyttä kurkkua koko illan – vuorotellen riemusta ja väsymyksestä. Jännitteiden, hälyn ja metelin keskellä joulun rauhaa voi olla vaikea tavoittaa.

Kun joulua viettää yksin, perheenjäsenten väliset jännitteet eivät kuitenkaan pääse pilaamaan joulunviettoa.

Lue myös: Joulupukki ei tullutkaan, äiti haukkui lahjat – näin monella tavalla joulu voi mennä pieleen

 

joulu yksin, yksin vietetty joulu, ihana joulu yksin

Ei tarvitse vastata kenenkään odotuksiin

Joulu on monen palasen yhteensovittelemista. Nuoret perheet ja pariskunnat suhaavat ympäri sukulaisperheitä ja ahdistuvat monesta paikasta, jossa pitäisi käydä vierailulla. Vanhempi ikäpolvi puolestaan harmittelee, kun nuoria pitää passata kaikki joulunpyhät. Yksin joulua viettävä ei joudu miettimään, miten tasapainotella toisten odotusten välillä.

Ristiriitoja tosin saattaa syntyä, mikäli yksinäisestä joulusta haaveileva haluttaisiin viettämään joulua muun perheen kanssa. Kotilieden haastattelema pari- ja perheterapeutti Elli Raipela kuitenkin uskoo, että omista tarpeistaan ja haaveistaan kannattaa viestiä avoimesti.

”Ei kannata sanoa sukulaiselle, että en halua tulla viettämään joulua kanssasi, kun olet tuollainen. Sen sijaan voi sanoa, että haluaisin kokea erilaisen joulun tai että vuosi on ollut niin raskas, että tänä vuonna ajattelin tehdä eri tavoin”, Raipela sanoo.

Lue myös: Aineeton joululahja x 10: Mitä antaa joululahjaksi aikuiselle, joka ei halua lisää tavaraa?

Yksin vietetty joulu voi olla elämäsi paras

Ei kompromisseja, ei turhia jouluperinteitä, ei kaupallista hössötystä eikä kiireentuntua! Yksin joulua viettävä saa koostaa joulunsa juuri niistä elementeistä, joista nauttii.

Lähtisitkö jouluksi matkalle? Vai laittaisitko kotisi jouluisen kauniiksi ja käpertyisit peiton alle lukemaan hyvää kirjaa tai katsomaan elokuvia koko jouluyöksi? Yksin joulua viettävä voi tehdä joulun vain itselleen ja nauttia rauhallisesta tunnelmasta hyggeilyn merkeissä.

Yksinäinen joulu kannattaakin käyttää itsensä hemmottelemiseen, omasta seurastaan nauttimiseen ja perinpohjaiseen rentoutumiseen. Ihana joulu syntyy, kun jouluna ei tarvitse ottaa huomioon toisten aikatauluja, vaan voi vaihtaa vapaalle nauttimaan juuri niistä asioista, joihin haluaakin käyttää aikaan.

Yksin vietetty joulu voikin olla paras joulu ikinä.

Oletko viettänyt ihanan joulun yksin? Mitä teit? Kerro kommenteissa!

Avainsanat

Keskustelu

Enpä ole aikoihin viettänyt joulua yksin, viimeksi silloin, kun asuin omillani ja yksin, seuraavana vuonna tutustuin mieheeni ja sitten saimme ihanan tyttären, joka on asunut nyt yksin jo muutaman vuoden. Oma joulumme on aina ollut vapaahenkinen, vailla ns. perinteitä, eli ei haudoilla käymisiä, eikä tiettyjä asioita tai samoja ruokia joulusta toiseen. Ainut asia oli, jota toistettiin ennen joulua tai jouluna tai sitten joulun jälkeen, säästä riippuen: kävimme viettämässä metsän joulua. Pieni nuotio metsään, siinä istuttiin nuotion ääressä, rauhoituttiin ja juotiin mehuglögiä ja syötiin pipareita, ehkä paistettiin makkaratkin. Nämä asioita, joita ajattelin tyttärenkin miettivän. Ja kun hän muutti omilleen asumaan, hän ei kokenut yksin vietettyä joulua ahdistavana, kuten olin ajatellutkin. Omassa lapsuuskodissa esim. aatto tuntui olevan minuuttiaikatalutettu, ja se loi paineita ja ikävän tunteen. Sellaista en halunnut meille luoda. Joulua viettäköön jokainen, miten parhaimmin kokee. Rauhoittumista ja rentoa oleilua, on minun vinkkini.

Hei, parasta aikaa vietän Joulua taas yksin. Olen Lapissa sesonkitöissä ja vain Jouluaatto vapaa. Lähden kohta lenkille. Täällä on paljon lunta ja pakkasta. Lenkin jälkeen käyn saunassa. Illan katson Internetin kautta ohjelmia. Sitten nukkumaan ja Joulupäivän aamuna aikaisin herätys ja töihin. Yksinäistä on, mutta keväällä palaan Etelään 💒 💞 💒 Hyvää Joulua! 🎅

Seesteinen rauha ja Frank Sinatran Christmas songs, putipuhtaaksi siivottu, hyvältä tuoksuva koti, kauniisti koristeltu kuusi ja lempeä tunnelmavalaistus talossa, jossa tänä vuonna viettää joulua vain minä. Eikä ahdista yhtään! Ensimmäinen yksinäinen joulu eron jälkeen oli vuoroviikkoperheelliselle lähes pelkkää itkua, mutta nykyään, vuosien jälkeen, viihdyn mainiosti myös itsekseni. Syön mieliruokiani, kuuntelen juuri sitä joulumusiikkia, jota parhaiten siedän ja istun flanellipyjama päällä lukemassa kirjaa, höyryävä glögilasi ja juustotarjotin vieressäni. Ai että. Ensi vuonna olkoon taas melua ja vilinää, tänä jouluna osaan jo olla yksinäänkin onnellinen.

Kommentoi juttua: Yksin vietetty joulu voi olla elämäsi paras joulu – 3 vinkkiä, miten nautit joulusta yksin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X