Juhlat

Joulukuusi - aito vai muovinen?

joulukuusi

Joulukuusi on mielestäni yksi tärkeimmistä joulutunnelman tuojista.

Täällä Yhdysvalloissa aitojen kuusien ohella myös muoviset joulukuuset ovat suuressa suosiossa, ja myönnettäköön, että meidänkin kodistamme löytyy tänä vuonna muhkea, mutta muovinen joulukuusi.

Oli kuusi sitten aito tai muovinen, se joka tapauksessa kruunaa jouluisen kodin tunnelman, enkä osaisi itse edes ajatella omaa kotiamme ilman joulukuusta.

Täällä joulukuuset ilmestyvät koteihin jo Kiitospäivä-viikolla (Thanksgiving) marraskuun lopulla. Näin tapahtuu myös meidän perheessämme, sillä haluamme nauttia kuusen tuomasta valosta ja tunnelmasta mahdollisimman pitkään.

Ne kaikki kuusenkoristeet

joulukuusi

Täkäläiset sisustusliikkeet ja tavatalot ovat marraskuussa pullollaan toinen toistaan kauniimpia kuusenkoristeita, ja huomaan usein itsekin pysähtyväni niitä ihailemaan. Omia silmiäni hivelevät mm. Pottery Barnin ja Crate and Barrelin valikoimista löytyvät koristeet.

Vaikka kaupoista löytyykin lukematon määrä erilaisia kuusenkoristeita, on niitä kiva tehdä myös itse.

joulukuusi

Tänä vuonna askartelimme Nea-tyttäreni kanssa mm. isoja käpykoristeita, joissa käytimme materiaalina teiden varsilta yhdessä keräämiämme, suurikokoisia käpyjä. Niiden pintaan liimasimme valkoista hilettä ja kävyn kantoihin kauniit satiininauhat.

Lisäksi askartelin hentoja sydänkoristeita, joissa käytin materiaalina valkoisia sulkia, rautalankaa, pellavalankaa ja kuumaliimaa. Sydänkoristeiden tekeminen sujuu parhaiten aikuiselta tai isommilta lapsilta, sillä kuumaliiman kanssa on syytä olla varovainen.

5-vuotias Nea on myös varsin innokas kuusen koristelija. Hän mallailee koristeita paikoilleen kieli keskellä suuta, antaen mielellään ohjeita myös kuusen yläoksia koristelevalle äidille. Joulukuusi tuo siis kotiimme valoa ja joulutunnelmaa aina marraskuun lopulta loppiaiseen saakka.

Entä miten on sinun kohdallasi? Koska joulukuusi ilmestyy kotiisi? Entä koristuuko kuusesi itse tehdyin, kaupasta ostetuin tai ehkä lahjaksi saaduin koristein?

joulukuusi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulukuusi - aito vai muovinen?

kerkai

Valkoiset höyhensydämet ja käpykoristeet ovat kauniita.
Joskus jäi kuusi ulos,kun en kestänyt sen tuoksua, mutta luonnon kuusi on ainoa oikea joulukuusi.

Hildegard

Jouluun kuuluu aito joulukuusi, joka tuo joulun tuoksun.

Nina (hahtuvasta)

Meillä kuusi tuodaan kaksi päivää ennen jouluaattoa eli jo aatonaattona sen on oltava tuvassa.
Meillä se on ollut tähän asti oikea luonnonkuusi.

Ihania koristeita olet tehnyt tyttäresi kanssa.

enny

Ehdottomasti aito kuusi! Jouluntuoksu tulee aidosta kuusesta. Iskä hakee kuusen 21.12 tai 22.12, että sitä kerkeää ihastella, kun joulua lähdetään jo aatonaattona viettämään perhetuttujen luo 🙂 Koristeet ovat punaisia ja kultaisia (nauhoja, punaisia ja kultaisia kimallepalloja ja Aarikan punaisia pieniä tonttuja). Oi, olis jo joulu!

Hienoja koristeita olette tehneet 🙂

Suklaamarenki

Hei, kuusi koristellaan ilta ennen jouluaattoa lasten ja paikalla olevien satunaisten vierailijoiden kera. Ennen olin kovinkin tarkka kuusen värityksestä, mutta lasten kanssa se on muodostunut erittäin värikkääksi ellei suorastaa bollywood- henkiseksi. Ja koristeita on paljon 🙂 Viime vuosina olen myös lämmennyt muovikuuselle ja viime vuonna olikin ihan hilkulla, ettei meille muuttanut iso valkoinen muovikuusi 🙂
Ihanan suloisia nuo teidän askartelemat koristeet!

Sooloilija

Hei, aika paljon eroaa juuri tuossa kuusiasiassa suomalainen joulu amerikkalaisesta. Täällä kun se kuusi laitetaan vasta pikkuisen ennen aattoa. Meillä tähän asti 2-3 päivää ennen aattoa.
Erään tuttavani luona aito kuusi tuodaan sisään vasta jouluaattoaamuna ja koristellaan silloin. Se tuntuu minusta myöhäiseltä. Minusta on kiva herätä aattona niin, että kuusi on on jo valmiina.. Ollut jo pari päivää. Mutta jokainen tavallaan.

Jostain syystä kyllästyn kuuseen aika pian joulun jälkeen, joten meillä kuusi on joskus laitettu pois (siis tekokuusi) jo ennen vuoden vaihtumista. Joskus sen on annettu olla 1.1. asti. Minulle joulu loppuu viimeistään juuri silloin eli 1.1.

Koululaiset menevät kouluun vasta loppiaisen eli 6.1. jälkeen.. Sitä ennen vanhemmat ovat ehkä jo olleet yli viikon töissä ja miettineet päänsä puhki kouluikäisten lasten hoitojuttuja.. kaikilla kun mummolat eivät ole lähellä.

Olenkin sitä mieltä, että Loppiainen on aikansa elänyt, vanhanaikainen tapa ja ihan turha pyhä. Joulu saisi minun puolestani loppua siihen Uuteen vuoteen..

Tämä ’purnaus’ eksyi vähän aiheesta, mutta liittyi kuitenkin jouluun.

Sooloilija

Lisäisin, että Oho, tänne ei mahdukaan kovin pitkät kommentit. Jäi tuo yllä oleva kesken..

Mari Floridasta

Eiköhän meilläkin se kuusi (muovi sellainen) etitä kunhan päästään tästä Thanksgiving-päivästä ja tietysti Black Fridaysta…
Koristeet punaista ja kultaa ja loppiaiseen asti saa olla paikallaan.

Sari Rantanen

Hei Kerkai ja kiitos kommentistasi. Kuusihan voi olla kaunis myös ulkona, itse taas huomaan aidosta kuusesta kaipaavani juuri tuota tuoksua.

Hei Hildegard. Juuri tuota aidon kuusen tuoksua huomaan kaipaavani.

Hei Nina. Suomessa asuessa kuusi hankittiin meillekin juuri ennen aattoa, mutta täällä olen huomannut alkavani koristaa kotia amerikkalaiseen tyyliin, eli hyvin varhain. Kyllähän se aito kuusi on aina aito, vaikka muovikuusessakin on ne hyvät puolensa. Se ei mm. karista neulasia.

Sari Rantanen

Hei Enny. Selvästi on aito kuusi suosiossa siellä Suomessa, enkä yhtään ihmettele, sillä onhan se tuoksu aivan ihana. Kauniisti koristuu myös sinun kuusesi, nuo Aarikan tontut kuulostavat lystikkäiltä!

Hei Suklaamarenki. Olisipa hauska nähdä tuo Bollywood-tyylinen kuusenne, kuulostaa varsin värikkäältä! Minä ajattelin tänä vuonna hiukan karsia koristuksista ja kuusemme on nyt enempi vaaleasävyinen. Vaan eihän sitä tiedä, miten nuo koristeet vielä lisivät joulua kohden mentäessä.

Sari Rantanen

Hei Sooloilija. Niin se näyttää olevan, että maassa maan tavalla. Suomessa asuessamme tein ihan samoin kuin moni täällä kommentoineista, eli kuusi haettiin kotiimme vasta muutamaa päivää ennen aattoa ja kuusenhakumatkakin oli oma traditionsa, sillä kuusi valittiin isovanhempieni metsästä ja muistan kuinka ”sitä oikeaa” saatettiin etsiä tuntitolkulla.

Yhdysvalloissa kuusi tuodaan koteihin jo hyvin varhain, mutta toisaalta paikalliset myös vievät kuusen pois heti joulupäivän jälkeen, meillä kuusi saa koristaa kotia aina loppiaiseen saakka.

Kommentit katkeavat joskus itsellänikin täällä poikki, joku merkkirajoitus tässä kuulema on. Siksi minäkin kommentoin useassa osassa.

Sari Rantanen

Hei Mari Floridasta. Siis muovikuusen olet sinäkin hankkimassa. Ja huomaan, että suht samoissa aikatauluissa olet kuusen oston suhteen siellä Floridassa kuin me täällä Teksasissa. Kauniisti koristuu kuusesi perinteisellä punaisella ja juhlavalla kullalla. Kuulostaa hyvältä!

Black Fridayta odotan tässä itsekin jännittyneenä, sieltähän ne joululahjatkin tulee usein hankittua. Saa nähdä, mitä löytöjä tulee tänä vuonna tehtyä. Hyvää kiitospäivää sinne Floridaan!

Kiki

Minulle itselleni mieluisin joulupuu on kataja. Pelkistetysti koristetut katajanoksat riittävät tuomaan joulun.

Perhe haluaa kuitenkin aidon kuusen joka joulu, joten kuusipuu koristaa olohuonetta aattoaamusta alkaen loppiaiseen, ja välillä ihan Nuutinpäivään asti. (Tekokuusta ei perheessämme kukaan ole koskaan edes harkinnut.)

Helenaäiti

Me asumme ahtaassa kerrostaloasunnossa, johon oikean kuusen tuominen olisi liian iso haaste 😀 Siksi meillä onkin aika pieni muovikuusi, joka tänävuonna koristellaan kultaisin nauhoin ja palloin. Oikea tuoksuva kuusi löytyy sitten mummolasta jossa vietetään jouluaattoa. Meillä ei ole aina ollut kuusta täällä kotona ollenkaan vaikka muuten onkin koristeltu paikkoja. Itse muistan edelleen hyvin selvästi lapsuuden kodin joulutuoksun, johon kuului puhdas siivottu koti ja kuusen tuoksu. 🙂

ps. teidän koristeenne ovat suloisia!

iitu-lintu

Olen aina liputtanut aidon kuusen puolesta, mutta tänä vuonna on ostettu kuusen sijaisuutta hoitamaan metallikehikko, jonka sisällä joulupallot ja jouluvalot toimivat koristeina aidon kuusen sijasta. Tarpeeksi isolle pöydälle kun sen nostamme, niin sopivat muutamat lahjammekin sen alle saajiaan odottamaan…

iloine

Olin itsekin ennen aidonkuusen kannalla, mutta joka jouluiset flunssat sekoitti elämän täysin. Tulihan syy selväksi kuusiallergia.En ollut uskoa, mutta tosi se on. Jälkeenpäin olen tavannut useita kohtalotovereita. Kyllä muovikuusen saa kauniiksi ja kuten iitu-lintu kirjoitti mielikuvitusta kehiin.

Sari Rantanen

Hei Kiki. Voi että, katajan olin jo miltei unohtanut. Miten ihana vaihtoehto se olisikaan jouluiseen kotiin tunnelmaa luomaan! Mutta ymmärrän kyllä hyvin, että perhe kaipaa kotiin myös sitä oikeaa joulukuusta.

Hei Helenaäiti. Muistan, että meille hankittiin kerrostaloasunnossa asuessamme jouluksi ihan pieni kuusi tai sitten laitoin ison vaasin täyteen kuusen oksia, ja sekin toimi ison kuusen sijasta. Mutta muovikuusi on mielestäni ihan hyvä vaihtoehto.

Sari Rantanen

Hei Iitu-lintu. Metallikehikosta rakennettu kuusesi kuulostaa tosi erikoiselta ja persoonalliselta. Voin kuvitella, että se on kaikkine koristeineen myös hyvin kaunis.

Hei Iloine. Onpa kyllä harmillinen tuo kuusiallergia, etenkin, kun olet ollut aina aidon kuusen ystävä. Mutta hyvä, että syy jouluflunssille selvisi ja osaat nauttia myös muovikuusen tuomasta tunnelmasta. Meillä on kodissa ollut sekä aitoja että muovisia kuusia ja molemmissa on omat hyvät puolensa. Aidosta kuusesta kaipaan kyllä eniten sitä raikasta metsän tuoksua, muovisessa taas arvostan kestävyyttä ja helppohoitoisuutta, muovikuusi ei ainakaan liiemmälti karista neulasia 😉

TexR

Pieni muovikuusi on koristanut meidän jouluamme yli kymmenen vuotta eikä ole yhtään joulutunnelmaa latistanut. Koristeet ja valot ovat vaihdelleet jonkin verran vuosien kuluessa, tulevan joulun koristelut ovat vielä harkinnassa. Aitoa kuusta en edes harkitse tuovani asuintiloihin, ne ovat kauniita ulkona lumen (tai valojen) kimallellessa timantteina sen oksilla.

Sari Rantanen

Hei TexR. Minäkin muistan teidän muovikuusenne ja minustakin se on tosi kaunis. Täällä Teksasissa ei voi tosiaan kuin unelmoida pihamaalla olevista ja lumen peittämistä joulukuusista, joten täällä on koetettava luoda tunnelmaa sisätiloihin, muovisen tai aidon kuusen avuin.

Tänä vuonna kodissamme on siis muovikuusi, saas nähdä, mihin vaihtoehtoon päädymme ensi vuonna. Joko muuten olet laittanut kuusen esille, vai odotatko joulukuuhun?

Gretel

Ulkosuomalaisena olen alkanut vuosi vuodelta pitämään kiinni suomalaisista perinteistä. Poikaystäväni muovikuusi, jota hän piti olohuoneessa ympäri vuoden, joutui kellariin. Tänä vuonna kotiin tulee oikea joulukuusi johon laitetaan metrikaupalla jouluvaloja.
Joulukuusi herättää minussa aina hilpeitä muistoja..kerran se syttyi palamaan! Joulukuusta on viritelty ämpäriin, ripustettu kattoon ja koristeltu tekolumisprayllä niin, että seuraavana jouluna jouduimme raapimaan tekolunta pois koristesita:)

reettaisabella

Aito kuusi on paras! Jos aitoa ei olisi, jäisi ilman kuusen miellyttävää tuoksua. Eikä minua haittaa edes neulasten tippuminen.

PaulaK

Meillä on päädytty kompromissiin: joulua innokkaasti odottavat lapset saavat oman muovikuusensa yläkertaan jo 1. adventtina, ja he saavat koristella sen itse oman makunsa mukaan. Niinpä kuusi on niin täynnä itsetehtyjä koristeita, palloja, lippunauhaa ja sähkökynttilöitä, ettei kuusta juuri seasta pilkahda. Oikea kuusi tuodaan sitten aattona alakertaan, ja se koristellaan joulun viettoon tulleen mummon johdolla aattoaamuna. Oikea kuusi viedään uuden vuoden maissa pois, ja nuuttipukit ”ryöstävät” yläkerran kuusen odottamaan seuraavaa joulua.

Sari Rantanen

Hei Gretel. Ulkosuomalaisena joulun merkitys vielä korostuu. Sinulla on monenlaisia muistoja joulukuuseen liittyen. Huih, joulukuusen syttyminen tuleen kuulostaa jo miltei pelottavalta.

Reettaisabella. Aidon kuusen tuoksusta olen kanssasi täysin samaa mieltä. Ja jos totta puhutaan, niin huomasin eilen, että kyllä muovikuusikin tiputtaa neulasia, niin uskomattomalta kuin se ehkä kuulostaakin.

PaulaK. Muovikuusi lapsille on mainio idea ja voin kuvitella, miten värikkäästi ja runsaasti se koristuu! Tunsin pienen piston rinnassa, kun kerroit, kuinka aito kuusi koristuu aattona mummon avustuksella. Ulkosuomalaisen perheen joulusta puuttuvat isovanhemmat ja se on joskus aika kova pala.

papa

kyllä minusta aito kuusi tekee joulun ja sen voi jälkeenpäin polttaa

Pötyäläinen

Meillä on aito kuusi, se tuodaan aatonaatto iltana sisään ja viedään pois Nuuttina eli 13.1. Kun lapset oli pieniä, he saivat koristella puun mielensä mukaan ja olipa puu täynnä kaikenlaista… Siinä meni aattoaamupäivä huomaamatta kuusta tuunatessa. Nykyään annan kuusenkoristeiden olla sivussa ja siihen laitetaan vain tähti ja sähkökynttilät. Taidan jakaa kuusenkoristeet tasan lasten kesken niin saavat sitten laittaa omiin joulupuihinsa niin kuin lystäävät.

heidi89

meidän perheellä on tekokuusi mutta miss mä asun luulen että meillä on oikee kuusi ja oikee on parempi kuin tekokuusi

Sari Rantanen

Hei papa. Siis aidon kuusen ystävä olet sinäkin. Ja jos kuusi menee vielä joulun jälkeen hyötykäyttöön, niin sehän on hyvä asia.

Hei Pötyäläinen. Aito kuusi on kyllä kaunis ilman sen kummempia koristeitakaan, vaikka on varmasti ollut iloisen näköinen kaikessa koristuksessaankin lastesi sitä aikoinaan koristellessa. Ja luulen, että lapsesi osaisivat arvostaa vanhoja koristeita, jos päätät ne heidän keskensä jakaa.

Hei Heidi89. Molemmissa kuusissa on hyvät puolensa. Toisaalta olen nyt itse alkanut pitämään muovikuusemme tuuheasta olomuodosta enemmän ja enemmän. Toki itsekin myönnän, että aito kuusi tuoksuu joululle!

Sekasorron Mari

Meillä on aito kuusi, tänä jouluna taidamme hakea sen omasta metsästä ja kuusi tulee sisään pari päivää ennen aattoa. Viime vuonna tein itse koristeet, taidamme mennä niillä tämänkin vuoden 🙂

Sari Rantanen

Moi Sekasorron. Voi voi, teilläpä onkin ihana joulu, kun voitte hakea kuusenkin omasta metsästä. Toivottavasti näen askartelemiasi kuusenkoristeita blogissasi, kunhan pääsemme lähemmäksi jouluaattoa. Mukavaa joulun odotusta sinulle! Uskomatonta ajatella, että pian ollaan jo joulukuussa!

Hanna/My Living

Aito joulukuusi, ehdottomasti 🙂 Sen tuoksu on ihana. Kuusi tuodaan meillä yleensä noin viikko ennen aattoa tai reilu viikko koska sitten se siirretään yleensä pihalle heti tapaninpäivän jälkeen jolloin melkein kaikki joulukoristeetkin saavat lähteä.
Ihanan muhkea tuo teidän kuusi:)

Ihanaa joulun odotusta!

Sari Rantanen

Hei Hanna. Niinpä, kyllä se aidon kuusen tuoksu on ihana ja sitä kyllä kieltämättä kaipaan! Kiva juttu, että teillä kuusi ilmestyy kotiin jo noin varhain. Kun viette kuusen ulos heti tapaninpäivän jälkeen, niin jätättekö kuitenkin valot kuuseen ja annatte sen koristaa vielä pihamaalla?

Oikein mukavaa joulun odotusta myös sinulle!

Makuasia

Minusta kyllä aito kuusi luo tunnelmaa.- Toisin kuin muovinen. Joulukuuseen on myös todella kivaa laittaa jouluvaloja ja muita joulukoristeita. Suosittelen teitä käyttämään sinisiä led lamppuja, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja vievät myös paljon vähemmän sähköä. Onko joku jo teistä kokeillut minun lisäkseni? -Ympäristön puolesta!- Terkuin: Rousku<3

Sari Rantanen

Hei Makuasia ja kiitos kommentistasi. Onhan se kyllä niin ja niinkuin jo tuossa itsekin aiemmin mainitsin, aidosta kuusesta kaipaan erityisesti ihanan raikasta kuusen tuoksua. Mutta en ehkä kuitenkaan niin hirveästi niitä neulasia, joita joulun jälkeen on sitten lattiat täynnä.

Kuusen koristelu on mukavaa puuhaa, johon voi koko perhe osallistua. Ja meillä kuusi koristuu koko ajan, sillä tyttären käsissä on syntynyt jo paljon uusiakin koristeita ja koko ajan tulee lisää 😉

Kiitos myös ympäristöystävällisestä vinkistä! Pitääpä tutkia, onko tuollaisia täällä saatavilla.

Mukavaa joulun odotusta sinulle!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.