Juhlat

Joulupukin tilaaminen onnistuu ensikertalaiseltakin – näin vierailu sujuu mallikkaasti

Joulupukki tuo iloa niin lapsille kuin aikuisillekin. Pukin tilauksen kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana. Näillä vinkeillä onnistut!

Uskoitpa Korvatunturilla asustelevan valkoparran olemassaoloon tai et, joulupukki on erottamaton osa perinteistä suomalaista joulua. Mikä siis olisikaan sen parempi tapa juhlistaa vuoden tunnelmallisinta juhlaa kuin tilata joulupukki jouluksi suoraan kotiovelle!

Lue lisää: Wanhan Markin kiireetön joulutunnelma – näin eläinten vanhainkodissa vietetään joulua

Tilauspukin kanssa asioiminen on kuitenkin taidetta. Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla joulupukin tilaaminen onnistuu varmasti ensikertalaiseltakin.

Joulupukki jouluksi: Mistä lähteä liikkeelle?

Vierailevan pukin voi löytää niin naapurista, tutun kautta kuin netistäkin. Verkossa suosittuja pukinvälityssivustoja ovat muun muassa joulupukkipalvelu.fi, joulupukkikotiin.fi ja pukkijouluksi.fi. Joulupukkien tarjonnan määrä voi kuitenkin yllättää. Miten löytää juuri teidän aattoonne sopiva pukki?

1. Ole hyvissä ajoin liikenteessä

Hinnat nousevat ja saatavuus laskee mitä lähemmäksi aattoa mennään. Joulupukin tilaamisessa aikainen lintu madon nappaa.

Jos kuitenkin havahdut joulupukin tilaamiseen liian myöhään eikä pukkia tunnu löytyvän, joihinkin välityssivuistoihin pystyy jättämään halutaan tilata -ilmoituksen.

2. Kiinnitä huomiota siihen, millainen ilmoitus pukilla on

Kuinka paljon vaivaa ilmoituksen eteen on nähty? Jos joulupukilta toivotaan erityistaitoja tai erityisempiä ohjelmanumeroita, tässä kohtaa on hyvä päättää myös ne. Nykyään oletuksena on, että pukki on raitis, joten sitä ei välttämättä tarvitse erikseen etsiä ilmoituksesta.

3. Päätä aikataulusta

Kiireisin pukki saattaa kiertää yhden aattoillan aikana jopa parikymmentä kotia. Tilaamalla pukin jo alkuillasta, väsymys ei yllätä ja aikataulut pitävät todennäköisemmin paikkansa.

Keskimäärin vierailu kestää noin 15 minuuttia. Alle 5 minuutin aikaa ei välttämättä kannata ottaa, sillä aikataulu tuskin pitää paikkaansa. Halvimmalla pukin saat iltapäivällä. Kiireisin aika on puolestaan klo 18–19. Varaudu kuitenkin siihen, että aikataulu voi heittää puolella tunnilla.

4. Laadi budjetti

Pukista saattaa joutua pulittamaan pahimmillaan jopa yli 200 euroa. Keskimääräinen hinta pääkaupunkiseudulla pyörii kuitenkin 70 eurossa. Maksu voi tapahtua välityssivuston kautta, mutta sopivasta maksutavasta voi myös sopia pukin kanssa.

Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat kovemmat kuin muualla Suomessa, mutta myös laskettelukeskuksissa pukista voi joutua pulittamaan pitkän pennin. Pukin hintaan vaikuttaa monesti paitsi kokemus, myös asun laadukkuus ja ajan pituus. Kalleimman pukin mukana saattaa saapua myös muori ja tonttu.

Joulupukki jouluksi

Joulupukki jouluksi kotiin – näillä ohjeilla pukin vierailu sujuu sutjakkaasti

Sisääntulo. Joulupukki koputtaa oveen. Yleensä pukki ei tule asuntoon sisälle itsenäisesti, vaan odottaa, että ovi tullaan avaamaan ja pukki saatetaan peremmälle. Pukki tervehtii lapsia yleensä mieluiten kättelemällä.

Lahjat. Lahjasäkki voi odottaa pukkia vaikka ulkona oven takana, jotta pukki saa sen heti ensimmäisenä käteensä. Lahjasäkistä on hyvä löytyä pieni lahja jokaiselle vieraalle.

Istumapaikka. Pukille osoitettu istumapaikka kannattaa sijoittaa paikalle, jossa on riittävästi tilaa ja hyvä valaistus. Pukkia saa valokuvata ja videoida rajoituksetta.

Keskustelu. Illan hauskimmat hetket tulevat useimmiten lasten ja joulupukin keskustelusta. Lapset voivat halutessaan istua pukin syliin, jos rohkeus riittää. Pakottaa ei kuitenkaan saa.

Laulaminen. Yhteislaulut ovat hauskaa illanvietettä pukin kanssa. Jokainen pukki ei kuitenkaan välttämättä ole erityisen laulutaitoinen, ja tämä kannattaa huomioida jo tilausvaiheessa. Muitakin ohjelmanumeroita voi sopia pukin kanssa etukäteen.

Lähtö. Monesti joululahjojen jakaminen on viimeinen ohjelmanumero, jonka jälkeen pukki livahtaa tyylikkäästi kohti seuraavaa kohdetta. Joulupukille jouluaatto on kiireistä aikaa, joten anna pukin lähteä ajoissa. Näettehän kuitenkin taas ensi vuonna.

Millaisia kokemuksia sinulla on kotiin tilatusta joulupukista? Kerro kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulupukin tilaaminen onnistuu ensikertalaiseltakin – näin vierailu sujuu mallikkaasti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.