Juhlat

Joulurunot ja -värssyt viimeistelevät joulukortin – kokosimme Kotilieden lukijoiden lempirunot

Kokosimme yhteen Kotilieden lukijoiden rakkaimmat joulurunot ja -värssyt. Viimeistele joulutervehdyksesi näillä teksteillä!

Ihana, hauska tai koskettava jouluvärssy kruunaa joulutervehdyksen. Kokosimme yhteen kauneimmat joulurunot. Minkä niistä sinä kirjoitat korttiin tänä vuonna? Valitse ihanin jouluruno yli 50 vaihtoehdosta!

Lue myös: Joulukortti-idea: Askartele vanhanajan tunnelmaa huokuvat joulukortit!

Kaunis jouluruno koskettaa kortissa

Joulu kuulostaa kulkuselta. Joulu tuntuu pumpulilta. Joulu maistuu piparilta tai namuselta tai mantelilta. Joulu näyttää tähtöseltä. Joulu näyttää kynttilältä. Joulu tuoksuu vihreältä tai punaiselta tai ruskealta. Sillä joulukuusi on vihreä ja kuusen oksan kätkössä on piparipossun seurana kirkkaanpunainen omena. – Kaarina Helakisa –

*

Arkihuolesi kaikki heitä, jouluglögit vahvat keitä. Mantelit ja rusinat sill´ peitä, juoman juotuas näät enkeleitä!

*

Joulu on juhla, muistojen rakkaiden, lapsen herkän mielen, kauralyhteen Joulu tuo perheet yhteen.

*

Joulu on kuusenneulasten ja sammuvien kynttilöiden tuoksua, ja hiljaista, onnellisen sykähdyttävää rakkautta, ja lahjoja, ja unta, jossa kasvoja hipovat enkelin siivet. Me katselemme valaistuja ikkunoita ja laskemme kynttilöiden liekkejä ja avaamme hitaasti kirjoja, jotka joskus luetaan ja unohdetaan. Ja jossain ajatusten keskellä nukkuu lapsi, joka kantaa kaikkien unelmien kohtaloa pienissä käsissään ja lempeitten juhtien huuruinen hengitys lämmittää häntä pimeässä.

– Mika Waltari –

*

Avaatko ovesi joulun tulla? Joulu on jo täällä! Vai pidätkö visusti ovesi kiinni, salvat oven päällä? Sadun huoneessa salaisessa saat lahjaksi ruusut ja tähdet. Ota ne reppuun evääksi, kun matkoillesi lähdet.

– Hannele Huovi –

*

Tähdet pienet tuikahtaa, meiltä huolet poistaa. Revontulet hulmuaa, valo meille loistaa. Tähdet maata katselee, loimu yötä valaisee, meille uuden riemun suo, joulun ihmisille tuo.

– Z.Topelius –

*

Punatulkku laudalla, oravanjäljet hangella, tähtikimara taivaalla, Joulu on jo ovella.

*

Joulu tulla jollottaa joulupuuron porinassa, hyvän mielen hyrinässä, piparkakku kainalossa, kahvipannu kantapäässä, valonliekki pimeässä, joulumieli kynttilässä, papereiden kahinassa, enkelsiiven havinassa, jouluoljet himmelissä, ajatukset ystävissä.

Valitse jouluruno joulukorttiisi.

Ihanat joulurunot

Joulukuu on täynnä kiirettä ja juoksua, paperin rapinaa, piparin tuoksua.

*

Tulit jo meidän luoksemme, tulitpa joulu kulta! Saimme kuusen ja kynttilät tuomisiksi sulta! Koti on valmis ja herttainen, juhla mielessä kaikkien, silmät loistaa pienoisten, niin kuin joulun tähdet. Tulitpa meille kirkasna, kiitos, joulu kulta! Sytytä myöskin sydämiin taivaan tähtien tulta! Jeesus taivaan rintahan tuo, kotiin riemun kirkkahan suo. Saavu nyt, Jeesus, meidän luo, silloin on oikea joulu.

– Hilja Haahti –

*

Ilmassa leijuu juhlava aika. Nurkissa raikaa laulujen taika. Pöydät täytetään maittavin herkuin, kaikkia muistetaan jouluisin terkuin. Iloa, lämpöä, tuikkujen tunnelmaa, tätä kaikkea joulu aikaan saa.

*

Jouluilta hämärtyy, tuuli pois jo etääntyy. Joka kuusen latvahan, tarttuu tähti taivahan. Hiljaisina seisoo maat. Metsän vakaat asukkaat, saapuu illan juhlihin, yksin, kaksin, kolmisin. Laulun tahtiin joka puu, sinne tänne kallistuu. Kettujenkin leikki on jouluyönä viaton.

– Oiva Paloheimo –

*

Joulu saapuu kellojansa kilistellen, tonttuinensa vilistellen, iloisesti rallatellen, jouluiloa toivotellen!

Rakenna joulukorteista joulupuu.

Joulurunot viimeistelevät joulukortin

Valkeana kimmeltää jo maa, Pukki rekeään valjastaa saa, Kuusipuu komeana loistaa, Murheet joulu kaikkien kasvoilta poistaa, Lapset hymyilee jo innoin, Nautitaan joulusta täysin rinnoin.

*

Joulutähti Itämaan, kohta syttyy loistamaan, tietäjät se johdattaa joulun lasta katsomaan.

*

Mökit nukkuu lumiset, nukkuu hankitanteret, tuikkii taivaan tähtivyö – pyhä nyt on jouluyö…

*

Lunta putoo lunta putoo, pilvet lumisukkaa kutoo. Maa on puhtaan valkoinen, joulun tulla rauhaisen.

*

Joulupukin suuret saappaat jalkaani jos saisin koko maailman tietystikin heti parantaisin. Ruokaa, rahaa, terveyttä niille minä soisin, joille täällä tänään onkin käynyt vähän toisin. Sulle lahjan antaisin mä erityisen hyvän.

*

Peikkoäiti pehmoinen joulupuuron keitti. Aattoaamu suloinen lunta maahan heitti.

Pitkä päivä – peikot huokaa kunnes ilta sarastaa, suklaaherkut pöytään tuokaa massut täyteen niillä saa.

Aattoillan odotuksen lahjakääröt palkitsee, tonttu kuullut on toivomuksen pikkupeikot iloitsee.

*

Voi ystävä kaksijalkainen, jättäisit touhun kiireisen ja kanssani kerällä loikoillen, odottaisit joulua kehräten.

Piparikortti on yksinkertaisen kaunis.

Se, joka tähtiä katselee, sitä enkeli suojelee. Joka taivaita tähyää, sitä enkeli ymmärtää. Joka tuulelta kyselee, sille enkeli hymyilee.

*

Joulu, joulu suloinen, joulu aina uusi! Tummat oksat säteillen seisoo joulukuusi. Äiti joulupuuroaan keittää verratonta. Kohta, kohta avataan salaisuutta monta. Pikku tonttu tipsuttaa tupsulakki päässä. Kuka tulee porstuaan, pitkä parta jäässä? Juhlamieltä täynnä on koko pieni talo.

*

Mökit nukkuu lumiset, nukkuu hankitantereet, tuikkii taivaan tähtivyö – pyhä nyt on jouluyö.

*

Joulupukin suuret saappaat jalkaani jos saisin koko maailman tietystikin heti parantaisin Ruokaa, rahaa, terveyttä niille minä soisin, joille täällä tänään onkin käynyt vähän toisin. Sulle lahjan antaisin mä erityisen hyvän: joulumielen iloisen ja rakkauden syvän.

*

Venytä, venytä, jousta, jousta. Kyykkyyn mene ja yritä nousta. Heiluta peppua, nosta jalkaa, siitä se hyvä joulu alkaa!

*

Ihan pieni enkeli Kynnykselle istahti Siivet selkäänsä hän laittoi Sädekehän päälleen taittoi Sinua hän suojelee joulumieltä jakelee.

*

Ilmassa on jouluntaikaa, Joulu on kulta-aikaa. Joulupöydässä tavataan vanhat ja tutut, vaihdetaan toistemme jutut. Jouluna kauneinta on lapsenriemu. Sydämmiimme kultaamme joulunmuistot. Lapsille kivointa on mäessä luistot.

*

Joulu on punainen kuin omppu punaposkinen. Joulu on vihreä kuin kuusenoksa metsässä. Joulu on sininen kuin iltataivas uninen. Joulu on valkoinen kuin vanupallo pehmoinen. Joulu on kirjava ja täynnä iloa. Joulu on ihanuutta tuhat kiloa.

*

Joulu on aikaa iloista, ei silloin tehdä työtä. Ei piitata me kiloista, vaan syödään pitkin yötä.

Joulu on aikaa iloista, Ei silloin tehdä työtä. Ei piitata me kiloista, Vaan syödään pitkin yötä.

*

Joulu tuo tullessaan ison ilon, ja ehkäpä myös muutaman lisäkilon. Mutta ei huolta nyt asiasta tästä, vaan nautitaan elämästä!

*

Huurteinen metsä ja luminen maa. Otsaasi enkeli koskettaa. Lävitse roudan ja paksun jään taivas tuo lämpöään. Ohi on kiireisen kaupungin hälinä ja työ. Tässä on nyt rauha ja jouluyö.

Vanhan ajan joulukortti

Kuuluisien suomalaisten kirjailijoiden ja runoilijoiden joulurunot

JOULUPATJA eli ohje kummottos viätetä hiano joulu

1. Raahata parisänkyn patja huusholli suurimma huane lattial.

2. Kasata patjan pääl paketei, tyynyi, kirjoi, kaukosäätimi ja hyvä ruakka.

3. Laiteta ovi hualellisest lukku ja puhelimet piironki alalaatikko.

4. Ruveta lojuma patjal lempi-ihmiste ja -eläinten kans.

5. Maata, syärä ja hihitetä 3-7 vuarokaut. Nousemine ja murhettumine on kiället.

6. Nousta virkusenas ylös kohre uut vuat.

– Heli Laaksonen –

*

Talvella murheita muisteta ei, talvella paljon on lunta, muistoja kauniita katsellaan, riemuja vanhoja riemuitaan, nähdähän kesästä unta.

– Eino Leino –

*

On se Sinullekin annettu tehtävä jouluna ja joulun jälkeen: iloksi Sinutkin on tarkoitettu iloa viemään, valoa pimeään hymyä, hyvää sanaa. Kukaan ei niin köyhä ettei jaettavaksi ystävällisyyden lahjaa kukaan ei niin rikas ettei sitä tarvitsisi. Ilo annettu jaettavaksi valo vietäväksi eteenpäin.

Hyvää Joulua ihmiset – Iloa, Valoa, Rauhaa.

– Maaria Leinonen –

*

Mitä on nää tuoksut mun ympärilläin? Mitä on tämä hiljaisuus? Mitä tietävi rauha mun sydämessäin, tää suuri ja outo ja uus?

Minä kuulen, kuink’ kukkaset kasvavat ja metsässä puhuvat puut. Minä luulen, nyt kypsyvät unelmat ja toivot ja tou’ot muut.

Kaikk’ on niin hiljaa mun ympärilläin, kaikk’ on niin hellää ja hyvää. Kukat suuret mun aukeevat sydämessäin ja tuoksuvat rauhaa syvää.

– Eino Leino –

*

Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinäkö joulu on?
Kiirettä, huisketta, salaisuuskuisketta, siinäkö joulu on?

Joulu saapuu jokaiselle, lapselle ja aikuiselle.
Sydämiimme joulun lahja, seimen luona annetaan.

Tähti ja kuusi, lyhtykin uusi, siinäkö joulu on?
Lapsenko juhlaa, paljon kun tuhlaa, siinäkö joulu on?

Joulu saapuu jokaiselle, lapselle ja aikuiselle.
Sydämiimme joulun lahja, seimen luona annetaan.

– Jukka Salminen –

*

Hiljaa illan hämärässä joulu-ukko kulkee. Pimenevi metsän rinne yöhön seudun sulkee.

– A. Nissinen –

*

Talvella murheita muisteta ei, talvella paljon on lunta, muistoja kauniita katsellaan, riemuja vanhoja riemuitaan, nähdähän kesästä unta.

– Eino Leino –

*

Pieni liekki tänään syttyy talven synkkään pimeyteen.
Pieni liekki valon antaa, toivon tuikkeen sydämeen.

Pieni liekki pimeydessä nyt voi olla jokainen,
pieni liekki, joka kantaa valon luokse kaikkien.

– Anna-Mari Kaskinen –

*

Kuta pienempi itse on, sitä isompi joulu tulee.

– Tove Jansson –

*

Joulu on kuusenneulasten ja sammuvien kynttilöiden tuoksua, ja hiljaista, onnellisen sykähdyttävää rakkautta, ja lahjoja, ja unta, jossa kasvoja hipovat enkelin siivet.

Me katselemme valaistuja ikkunoita ja laskemme kynttilöiden liekkejä ja avaamme hitaasti kirjoja, jotka joskus luetaan ja unohdetaan.

Ja jossain ajatusten keskellä nukkuu lapsi, joka kantaa kaikkien unelmien kohtaloa pienissä käsissään, ja lempeitten juhtien huurunen hengitys lämmittää häntä pimeässä.

– Mika Waltari –

Joulurunot: Joulukortti runon kera lämmittää mielen.

Kuusen alla on kummaa puhinaa, karvaisen kuonon jouluista tuhinaa, heilahtaa kuusen katveessa tassu, kurahtaa vihreän varjossa massu, joulukarhu on asialla, oksien peitossa kuusen alla.

Karhulla mielessään jouluiset ilot, purkki ja lahjat ja omenakilot. Siksipä heilahtaa karvainen tassu, siksipä kurisee massu, että on tarpeen hetkinen vartoa, odottaa, paastota, punoa vartoa.

Jälkeen koulun on odotus joulun, kaikkein kauneinta maailmassa.

Karhun mielessä joulu väikkyy, kynttilän valo silmissä läikkyy. Mieli on auvoinen, mieli on avoin, viettääkseen joulua jouluisin tavoin.

– Elina Karjalainen  –

*

On kohta jouluaatto ja juhla juhlien. Tuo kuusen sisään taatto ja koristamme sen. Nyt latvassa on tähti, tuo tähti Itämaan. Sen mukaan kerran lähti, nuo viisaat matkaamaan.

– Elsa Kojo –

*

Minä leivoin taikinan, siitä paisui pulla. Voisinpa yhtä pyöreäksi ja tuoksuvaksi tulla. Neilikka, kaneli ilmassa leijaa, tuoksujen jouluinen taika. Nallen nenää kutkuttaa tämä onnellinen aika.

– Hannele Huovi –

Lue myös Kaksplus.fi: Joulurunoja lapsille – Hauskimmat ja suloisimmat lasten joulurunot

Suloiset joulurunot ja  jouluvärssyt tontuista

Iloisesti, iloisesti alkaa tontun joulupesti. Kantapäissä siivet kilkkaa, nyt me juostaan kiirenvilkkaa. Tontuntöitä joulun alla: toiveita on tulvimalla, lumipilveen hukkuu katu, jolu tulee niin kuin satu.

– Tittamari Marttinen –

*

Kun on taivas tähtikirkkain, syttyy jouluvalot. Löytää tonttu piippalakki kaikki tuvat, talot.

*

Loistaa kuu ja illan tähti, tontut ne hämyssä liikkeelle lähti. Minne vain kulkee tonttujen retki, siellä on ilon ja riemun hetki. Pikkuinen tonttu hyppeli näin, jalassa tossut väärinpäin. Pikkuinen tonttu huuteli: Tästä se joulu alkaa ! Tip tap, huuteli näin: Tästä se joulu alkaa!

*

Pikkuinen tonttu hyppeli näin, jalassa tossut väärinpäin. Pikkuinen tonttu huuteli: Tästä se joulu alkaa ! Tip tap, huuteli näin: Tästä se joulu alkaa!

*

Älä sulje oveasi joulutontulta! Tontulla on tuomisina paljon iloa.

Anna tontun sytyttää se pieni kynttilä! Silloin siitä joka soppeen hehkuu lämpöä.

Kuuntele, kun joulutonttu korvaan kuiskuttaa! Sitä pientä salaisuutta kertoa ei saa.

*

Kaunis on aamu valkoinen keskellä luonnon hiljaisen. Tonttu hiihtelee ihaillen loistoa helmihankien.

*

Olen tonttu tarkkasilmä, osaan monta seikkaa. Näin mä jousta sipsutan ja heitän kuperkeikkaa. Tikapuita kiipeän ja ikkunasta kurkkaan, näen näillä silmilläni ihan joka nurkkaan.

*

Jos iltaisin kuulet ikkunan takaa kilinää, tai sänkysi alta mörinää, älä pelästy. Se on vain minun lähettämäni pieni tonttu, joka salaa katsoo, että sinulla on kaikki hyvin! Ja jos näet ikkunastasi loistavan kirkkaan tähden, se on sen taskulamppu, jonka se kiireissään hukkas.

*

Joulu, joulu suloinen, joulu aina uusi! Tummat oksat säteillen seisoo joulukuusi. Äiti joulupuuroaan keittää verratonta. Kohta, kohta avataan salaisuutta monta. Pikku tonttu tipsuttaa tupsulakki päässä. Kuka tulee porstuaan, pitkä parta jäässä? Juhlamieltä täynnä on koko pieni talo. Paista aina sydämeen, kodin jouluvalo!

– Martti Haavio –

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulurunot ja -värssyt viimeistelevät joulukortin – kokosimme Kotilieden lukijoiden lempirunot

Aino

Joulu nyt on päällä ja kohta se lähtee menemään hyvää joulua!

Parempia vois olla

Aika höpsöjä joulurunoja.

henna

löysin kaksi ihanaa runoa! Joulupukin suuret saappaat ja venytä, venytä,jousta, jousta. Kiitos niistä!

Tuulikki

Löysin hienot runot, Oiva Paloheimon ja Mika Valtarin, ja Tove Janssonin ajatuksen. Kiitos!

En sano

Punatulkku laudalla, oravan jäljet hangella. Tähtikimara taivalla, joulu on jo ovella

En sano

Oli tosi kivoja runoja oorn pari joulu korttiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.