Juhlat

Juhlakattaus kuntoon! 3 suosittua bloggaajaa paljastavat vinkkinsä

Juhlakattaus voi lähteä sävystä, materiaalista tai vaikkapa teemasta. Kysyimme kolmelta suositulta bloggaajalta niksit onnistuneen kattauksen tekoon. Kata kauniisti näillä vinkeillä!

Juhlakattaus vaatii onnistuakseen idean eikä se synny hetkessä. Mistä lähteä liikkeelle?

Vinkkinsä jakoivat Keltainen kahvipannu -blogia pitävä Pauliina Pitkänen, Musta ovi -blogia pitävä Marja Wickman ja Violaminerva -tiliä Instagramissa pitävä Viola Virtamo. Katso kuvat kauniista kattauksista ja lue, miten juhlakattaus luodaan!

Lue myös: Miten lautasliinat taitellaan? Katso videolta 2 helppoa ja näyttävää tapaa

Pauliina Pitkäsen juhlakattaus inspiroituu eriparisuudesta

Pauliina Pitkänen Kuva: Pauliina Pitkänen
Pauliina Pitkänen Kuva: Pauliina Pitkänen

Keltainen kahvipannu -blogin Pauliina Pitkänen panostaa kattaukseen viikonloppuisin ja kun tulee vieraita.

”Tykkään laittaa pöydän koreaksi. Minulla on paljon kauniita vanhoja astioita, niin olisi tylsää, jos niitä ei käyttäisi.”

1. Mikä nostaa kattauksen heti astetta juhlavammaksi?

”Se, että laittaa ruoat parempiin astioihin, eivätkä ne ole peruspaistinpannuissa ja -kattiloissa. Tähän aikaan vuodesta täytyy olla antiikkikynttilöitä ja tuoreita kukkia. Joulukattauksessa lempparini on amaryllis ja vähän havuja tai männyn oksia.”

Teen koekattauksia. Haluan kokeilla, mitkä sopivat keskenään ja miettiä värimaailmaa.

2. Kuinka paljon aikaa käytät kattausten suunnitteluun ja tekemiseen?

”Teen koekattauksia. Haluan kokeilla, mitkä sopivat keskenään ja miettiä värimaailmaa. Minulla ei tee yhtään tiukkaa sekoittaa eri astiasarjoja. Voi käyttää rohkeasti eri tyylejä sekaisin, vaikka ne olisivat eri aikakaudelta, jos ne omasta mielestä sopivat yhteen.”

Eripariset ja -korkuiset astiat ja maljakot tuovat mielenkiintoa ja runsauden tuntua kattaukseen.

3. Mikä inspiroi kattauksissa juuri nyt ?

”Tykkään rustiikkisesta, ei-liian-kiiltävästä tyylistä. On ihanaa, jos on paljon eri valonlähteitä, kattolamppu ei ole tähän paras vaihtoehto. Kynttilöiden lisäksi minulla on valosarjoja ja pöydän yläpuolellakin roikkuu valosarja. Kannattaa sisustaa kattoon asti, se luo tunnelmaa. Eripariset ja -korkuiset astiat ja maljakot tuovat mielenkiintoa ja runsauden tuntua kattaukseen.”

+ Yllättävä koristeluidea?

”Yhtenä vuotena laitoin pöydän keskelle vanhoja tyhjiä taulun kehyksiä ja kehyksien keskelle joulupalloja ja timantteja.”

Pauliina Pitkäsen juhlakattaus yhdistelee rennosti uutta ja vanhaa sekä erilaisia materiaaleja. Ilme on kauniin rustiikkinen.
Pauliina Pitkäsen juhlakattaus yhdistelee rennosti uutta ja vanhaa sekä erilaisia materiaaleja. Ilme on kauniin rustiikkinen. Kuva: Pauliina Pitkänen

Lue myös: Parhaat pikkujoulut – katso kattausvinkit ja helpot tarjottavat illanistujaisiin

Marja Wickmanin juhlakattaus tarvitsee aina kukkia

Marja Wickman Kuva: Marja Wickman
Marja Wickman Kuva: Marja Wickman

Musta ovi -blogin Marja Wickman panostaa pöydän kattaukseen viikoittain.

”Olemme ottaneet tavaksi kattaa viikonloppuisin vähän brunssimaisen aamiaisen. Juhlavammin laitettu pöytä katkaisee ihanasti arjen ja aloittaa viikonlopun.”

1. Mikä nostaa kattauksen heti astetta juhlavammaksi?

”Kukat, mitkä vain kukat ikivihreistä lähikaupasta ostettuun viikonloppukimppuun, jonka usein puran ja kokoan uudestaan. Myös kaikkea pihamaalta löytyvää kannattaa hyödyntää kesät talvet.

Myös pöytäliina tekee kattauksesta juhlavamman. Oma suosikkini on pellavaliina, joka voi olla vähän ryppyinenkin. Kattaus saa aina olla rento.”

Kaikkea pihamaalta löytyvää kannattaa hyödyntää kesät talvet.

2. Kuinka paljon aikaa käytät kattausten suunnitteluun ja tekemiseen?

”En käytä juuri ollenkaan aikaa, nostan vain astiat pöytään. Valitsen astiat ruokalajien mukaan ja  onko tarjolla aamiaista vai illallista vai illanistujaiset. Meillä on kattava valikoima erilaisia astioita. Yleensä tulee käytettyä samoja, kuten kokovalkoisia Iittalan Raami tai Teema -sarjan astioita. Erikseen meillä ei ole juhla-astioita, mutta Iittalan Ultima Thule tai Kastehelmi kuuluvat kattaukseen jouluna ja uutenavuotena.”

Jouluna kattauksen sekaan voi laittaa joulupalloja tai mitä tahansa joulukoristeita, niistä tulee hauska yksityiskohta.

3. Mikä inspiroi kattauksissa juuri nyt ?

”Voimakas viininpunainen, etenkin kukissa tai yksityiskohdissa, yhdistettynä vihreään. Jouluna kattauksen sekaan voi laittaa joulupalloja tai mitä tahansa joulukoristeita, niistä tulee hauska yksityiskohta.”

+ Yllättävä koristeluidea?

”Tein viime jouluna isoon, halkaisijaltaan noin 40 senttiseen laakeaan astiaan kukka-asetelman. Pohjalle laitoin kukkasienen, jonka vuorasin sammalella, ja päälle kokosin asetelman tulppaaneista, oksia ja kävyistä.”

Marja Wickmanin juhlakattaus saa keskipisteekseen useimmiten kukkia erilaisina kimppuina tai asetelmina.
Marja Wickmanin juhlakattaus saa keskipisteekseen useimmiten kukkia erilaisina kimppuina tai asetelmina. Kuva: Marja Wickman

Lue myös: Itsenäisyyspäivän menu – kokosimme ihanimmat herkut Suomen synttäreille

Viola Virtamon juhlakattaus sisältää paljon kynttilöitä

Viola Virtamo Kuva: Viola Virtamo
Viola Virtamo Kuva: Viola Virtamo

Violaminerva-tiliä Instagramissa pitävä Viola Virtamo panostaa pöydän kattaukseen aina, kun ihmisiä tulee kylään.

”Katson, että astiat sopivat yhteen ja laitan kynttilät palamaan. Juhliin, kuten jouluun ja juhannukseen, teen isomman kattauksen.”

Kynttilöitä voi laittaa pöydän keskelle peräkkäin tai ripotella pitkin pöytää.

1. Mikä nostaa kattauksen heti astetta juhlavammaksi?

”Vaikka olisi kuinka arkiset astiat, mutta jos pöydässä palaa paljon kynttilöitä, tulee heti juhlava fiilis. Käytän yksittäisiä vanhoja, matalia ja korkeita kynttilänjalkoja. Kynttilöitä voi laittaa pöydän keskelle peräkkäin tai ripotella pitkin pöytää.”

2. Kuinka paljon aikaa käytät kattausten suunnitteluun ja tekemiseen?

”Kun tiedän, mitä haluan ja kerään materiaalit, kattaus tulee nopeasti. Enemmän menee aikaa fiilistelyyn ja sen miettimiseen, mitä astioita itseltä löytyy ja mitä kasveja ja koristuksia haluaa hankkia. En ota paineita tai stressiä tarkasta toteutuksesta, muokkaan ideaa fiilispohjalta sen mukaan, mitä materiaaleja löytyy.”

Helppo tapa luoda juhlavuutta ja mietitty vaikutelma on käyttää lähes kaikessa kattauksessa samaa sävymaailmaa.

3. Mikä inspiroi juuri nyt kattauksissa?

”Olen aina tykännyt luonnonläheisistä sävyistä, etenkin eri vihreän sävyistä. Helppo tapa luoda juhlavuutta ja mietitty vaikutelma on käyttää lähes kaikessa kattauksessa samaa sävymaailmaa. Varsinkin talvella tumman vihreästä tai sinisestä koottu kattaus on inspiroiva ja kynttilöiden kanssa tunnelmallinen.

Tykkään käyttää sekaisin erilaisia pintoja ja eri-ikäisiä astioita, vanhaa posliinia kauniilla kuvioilla ja uudempaa keramiikkaa, ne antavat toisilleen kontrastia. Rouheus ja erilaisten tekstuurien hyödyntäminen luo kattauksesta kiinnostavan. Ei tarvitse olla silotellun täydellistä.”

+ Yllättävä koristeluidea?

”Käytän paljon kasveja suoraan pöydälle aseteltuina. Talvella havut ja kesäisin muu vihreät muodostavat aaltomaisen kuvion pitkin pöytää. Pöydän pinnalla olevat kasvit eivät peitä pöydässä istujien näkyvyyttä.”

Viola Virtamon juhlakattaus toistaa taitavasti vihreää niin astioissa, tekstiileissä kuin ikivihreissä koristeissa.
Viola Virtamon juhlakattaus toistaa taitavasti vihreää niin astioissa, tekstiileissä kuin ikivihreissä koristeissa. Kuva: Viola Virtamo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhlakattaus kuntoon! 3 suosittua bloggaajaa paljastavat vinkkinsä

Maila

Mihin ne ruuat mahtuu pöydässä, kun on niin paljon kattauskoristeita ? Vai hyöriikö teillä tarjoilija jakamassa ruokaa pöydän ympärillä ?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.