Juhlat

Pidä hyvä puhe juhlissa: 10 vinkkiä, miten juhlapuhe ja puheen pitäminen onnistuvat jokaiselta

Pieni jännitys kuuluu asiaan, kun kyseessä on juhlapuhe. Puheen pitäminen menee hyvin, kun harjoittelet, olet oma itsesi ja puhut suoraan sydämestäsi. Lue loput vinkit, miten pidät puheen juhlissa!

Puhe sopii kaikkiin perhejuhliin. Juhlapuhe on totuttu kuulemaan ainakin hääjuhlissa, kun taas muistotilaisuudessa on tapana muistella vainajaa. Ristiäisissä pienokaiselle voivat puhua papin ohella esimerkiksi vanhemmat, isovanhemmat tai kummit. Samoin rippijuhlassa tai valmistujaisissa onnittelupuhe on tärkeä muisto.

Lue myös: Kodin siivoaminen juhlia varten – katso 7 vinkkiä, jotka helpottavat urakkaasi

Juhlapuhe jää mieleen

Lämpimät ja henkilökohtaiset puheet ovat perhejuhlien kohokohtia. Yleensä perhejuhlat alkavat jo isännän pitämällä lyhyellä tervetulopuheella. Tervetulotoivotusten yhteydessä voidaan nostaa myös tervetulomalja.

Hääjuhlan ensimmäisen puheen pitää yleensä morsiamen isä. Yhtä hyvin onnittelupuheen voi kuitenkin pitää myös morsiamen äiti, isovanhempi tai vaikkapa eno.

Muistotilaisuudessa ensimmäisen puheen pitää lähisukulainen tai ystävä. Jos juhlissa on paikalla perhepappi, myös häntä voi pyytää puhumaan.

Tarkkoja sääntöjä ei ole siitä, kenelle perhejuhlissa puhuminen kuuluu. Joskus ujous tai puhevika saattavat olla lähimmälle perheenjäsenelle hyvinkin kiusallisia ja silloin voi hyvin pyytää luontevampaa puhujaa lähipiiristä.

Tervetulo- ja onnittelupuheen lisäksi kuka tahansa vieraista voi pitää perhejuhlissa oman puheen, kunhan muistaa neuvotella sen ajankohdasta isäntäväen kanssa.

Hyvä puhe voi olla hauska

  1. Älä tee perhejuhlien puheesta liian korkealentoista tai jäykkää. Ole oma itsesi ja puhu sydämestäsi.
  2. Käytä lyhyitä lauseita ja puhu seurustelutyyliin.
  3. Älä puhu liian pitkään, viisi minuuttia riittää.

Puheen pitäminen vaatii suunnittelua ja harjoittelua

Hyvin suunniteltu ja harjoiteltu puhe antaa varmuutta tottumallekin esiintyjälle. Suunnittele ensin juhlapuheen rakenne, eli asiat, jotka haluat mainita puheessa. Mieti aiheita puheeseen syntymäpäiväsankarin, kihlaparin tai valmistuneen elämästä.

Valmis puhe kruunataan kilistyksillä.

Mieti puheeseen sekä mieleenpainuva aloitus että lopetus. Osoita puhe selkeästi hänelle, tai heille, joille puhe on kohdistettu. Perhejuhlien puheissa voi hyvin käyttää myös hellittelynimiä.

Puhetta elävöittävät henkilökohtaiset muistot ja kaunis kieli, kuten värikkäät adjektiivit. Lempeä huumorikin sopii perhejuhlien puheisiin.

Voit myös liittää puheeseen halutessasi teemaan sopivia ajatelmia tai runon. Viittaa puheessa myös tulevaisuuteen ja liitä siihen onnentoivotus.

Lue myös: Etsitkö gluteenittomia tarjottavia noutopöytään? Tässä 8 parasta!

Muistopuhe on sitä lämpimämpi, mitä enemmän siinä muistellaan yhdessä elettyä elämää ja iloitaan niistä vuosista, joita on saatu jakaa. Ota puheessa esille myös asioita, jotka olivat lähellä vainajan sydäntä.

Lue myös: Nopea ja edullinen juhlien noutopöytä – nappaa 9 ideaa!

Harjoittele valmis puhe etukäteen

Asiantuntijana tapakouluttaja Kaarina Suonperä Tapaseurasta.

Lue myös Anna.fi:stä: Juhlaetiketti isäntäväelle ja vieraille – lue tapakouluttajan ohjeet!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pidä hyvä puhe juhlissa: 10 vinkkiä, miten juhlapuhe ja puheen pitäminen onnistuvat jokaiselta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.