Juhlapuhe on perhejuhlien kohokohta

Pieni jännitys kuuluu asiaan, kun pidät juhlapuhetta. Harjoittele, ole oma itsesi ja puhu suoraan sydämestäsi, niin hyvin se menee.

Lämpimät ja henkilökohtaiset puheet ovat perhejuhlien kohokohtia. Yleensä perhejuhlat alkavat jo isännän pitämällä lyhyellä tervetulopuheella. Tervetulotoivotusten yhteydessä voidaan nostaa myös tervetulomalja.

Puhe sopii kaikkiin perhejuhliin. Onnittelupuhe on totuttu kuulemaan ainakin hääjuhlissa, kun taas muistotilaisuudessa on tapana muistella vainajaa. Ristiäisissä pienokaiselle voivat puhua papin ohella esimerkiksi vanhemmat, isovanhemmat tai kummit. Samoin rippijuhlassa tai valmistujaisissa puheet ovat tärkeitä muistoja.

Hääjuhlan ensimmäisen puheen pitää yleensä morsiamen isä. Yhtä hyvin onnittelupuheen voi kuitenkin pitää myös morsiamen äiti, isovanhempi tai vaikkapa eno. Muistotilaisuudessa ensimmäisen puheen pitää lähisukulainen tai ystävä. Jos juhlissa on paikalla perhepappi, myös häntä voi pyytää puhumaan.

Tarkkoja sääntöjä ei ole siitä, kenelle perhejuhlissa puhuminen kuuluu. Joskus ujous tai puhevika saattavat olla lähimmälle perheenjäsenelle hyvinkin kiusallisia ja silloin voi hyvin pyytää luontevampaa puhujaa lähipiiristä.

Tervetulo- ja onnittelupuheen lisäksi kuka tahansa vieraista voi pitää perhejuhlissa oman puheen, kunhan muistaa neuvotella sen ajankohdasta isäntäväen kanssa.

Puheen suunnittelu

Hyvin suunniteltu ja harjoiteltu puhe antaa varmuutta tottumallekin esiintyjälle. Suunnittele ensin puheen runko, eli asiat, jotka haluat mainita puheessa.

Mieti puheeseen sekä mieleenpainuva aloitus että lopetus. Osoita puhe selkeästi hänelle, tai heille, joille puhe on kohdistettu. Perhejuhlien puheissa voi hyvin käyttää myös hellittelynimiä.

Puhetta elävöittävät henkilökohtaiset muistot ja kaunis kieli, kuten värikkäät adjektiivit. Lempeä huumorikin sopii perhejuhlien puheisiin. Voit myös liittää puheeseen halutessasi teemaan sopivia ajatelmia tai runon. Viittaa puheessa myös tulevaisuuteen ja liitä siihen onnentoivotus.

Muistopuhe on sitä lämpimämpi, mitä enemmän siinä muistellaan yhdessä elettyä elämää ja iloitaan niistä vuosista, joita on saatu jakaa. Ota puheessa esille myös asioita, jotka olivat lähellä vainajan sydäntä.

Älä tee perhejuhlien puheesta liian korkealentoista tai jäykkää. Ole oma itsesi ja puhu sydämestäsi. Käytä lyhyitä lauseita ja puhu seurustelutyyliin. Älä puhu liian pitkään, viisi minuuttia riittää.

Kirjoita tukisanalista postikortin kokoisille tai pienemmille muistilapuille. Kirjoita koko puhe selkeästi ja isolla tekstillä, josta saat helposti selvää. Voit myös antaa sen muistoksi juhlasankarille.

Harjoittele valmista puhetta kotona. Muista, että kuuntelemisen lisäksi kuulijoille jää mieleen myös puhujan ulkoinen olemus, eleet ja ilmeet.

Asiantuntijana tapakouluttaja Kaarina Suonperä Tapaseurasta.

Lue myös:
Puheenpitäjän muistilista
Kiitospuhe, kiitoskortti ja kiittäminen
Pöydän kattaminen ja pöytätavat
Juhlien järjestäjän muistilista
Ruoka.fi: Juhlapöydän kattaus

Kuvat: Pekka Holmström ja Kristiina Kurronen

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Ulla Rantakari

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti