Juhlat

Juhlat kotona? Älä siivoa uuvuksiin, vaan raivaa ja lainaa tavaroita – näillä vinkeillä vältät juhlastressin

Lainaa astioita, pyydä tuttuja nuoria tarjoiluavuksi ja estä tiskivyöry kekseliään pesupisteen avulla. Näin järjestät onnistuneet juhlat kotona vaihe vaiheelta!

Juhlat, jopa isot, voi järjestää kotona, myös kerrostalokodissa, kun näkee hieman vaivaa. Se tarkoittaa tilojen raivaamista ja usein myös naapurien vaivaamista.

Jos kutsuu sadan ­neliön asuntoon 50 henkeä esimerkiksi ylioppilasjuhliin, voi harkita vieraille porrastettua aikataulua ja suunnitella cocktail-tyyppiset juhlat.

”Me Martat aina toitotamme, ­että suunnittelu on aloitettava ajoissa, vaikka varsinaiset käytännön järjestelyt tehdäänkin suurimmalta osalta vasta viimeisinä viikkoina ennen juhlia”, Marttaliiton koordinaattori ja kotitalousopettaja Katariina Silanen sanoo.

Listasimme onnistuneiden kotijuhlien järjestemisen vaihe vaiheelta.

Lue myös: Mitä tarjolle yo-juhliin? Katso parhaat reseptit ja ideat!

Vaihe 1: Laita ylimääräiset tavarat piiloon

Jotta vieraat mahtuvat istumaan, syömään ja seurustelemaan, kotia pitää usein tyhjentää ja raivata tavarasta. Isompia esineitä, jopa huonekaluja, voi viedä vintille, kellariin tai vaikka naapuriin.

”Tavarat kodin pinnoilta kannattaa laittaa piiloon kaappeihin. Silloin vieraat voivat laskea lasin tai lautasen senkin kulmalle.”

Myös keittiön työtasot on syytä tyhjentää leivänpaahtimista ja muista kodinkoneista, koska keittiössä tarvitaan paljon laskutilaa.

Kerää oman perheen vaatteet pois eteisen naulakosta ja tuo lisää henkareita tarjolle. Jos on tarve lisänaulakoille, niitä voi tiedustella naapureilta.

Kysy tuttaviltasi taitettavia pöytiä ja tuoleja lainaksi. Ainakin vanhemman väen on syytä päästä istumaan. Lainaa lisää maljakoita, koska ainakin ylioppilas- ja rippijuhliin tuodaan ruusuja.

Vaihe 2: Vuokraa ja lainaa astioita

Harvalla on kaapeissaan 50 hengen astiastoa. Moni taho onneksi vuokraa ja lainaa astioita juhliin. Astioita voi kysellä marttayhdistyksiltä, seurakunnalta, maa- ja kotitalousnaisilta ja juhlapalveluyrityksiltä.

”Jo lainaa astioilta tuttaviltaan, ei haittaa, jos astiat ovat eri sarjaa. Tällä hetkellä on vain trendikästä, jos vaikka kahvikupit ovat eriparia.”

Entä kertakäyttöastiat?

”Ne eivät ole juhlallisin vaihtoehto. Joidenkin ruokien syömiseen ne ovat myös epäkäytännölliset. Mutta jos kodissa ei ole astianpesukonetta, niitä voi harkita, sillä juhlat kannattaa joka tapauksessa pitää.”

Lue myös: Miten rippijuhlat järjestetään? Tapakouluttaja neuvoo oikeaoppisen kutsun, ohjelman, tarjoilut ja pukeutumisen

Vaihe 3: Pidä ruokien kylmäketju kunnossa

Käy läpi jääkaappi. Tyhjennä pois kaikki turha, jotta kylmään mahtuu paljon juhlaruokia ja -juomia.

”Naapureilta voi kysyä, voisiko heidän jääkaappeihinsa tuoda tavaraa. Myös ylimääräinen jääkaappi on hyvä juhliin, jos sellainen kotiin mahtuu.”

Litran mehutölkeissä jäädytetystä vedestä saa suuria jääpaloja. Kun niitä laittaa muoviammeeseen tai saaveihin, saa viilennettyä suuria määriä juomaa.

”Kannattaa miettiä jo juhlamenua suunnitellessa, kuinka paljon on katkeamatonta kylmäketjua tarvitsevaa tavaraa ja kuinka paljon lämpimässä säilyvää”, Silanen sanoo.

Juhlien järjestäminen
Isotkin juhlat onnistuvat kotona, kun ne suunnittelee huolella.

Vaihe 4: Palkkaa apulaisia

On hyvä palkata apulaisia, jotka availevat kukkapaketteja, täyttävät noutopöytää, keittävät kahvia ja huolehtivat tiskeistä. Apuun voi pyytää vaikka tuttavapiirin nuoria. Muuten isännät eivät itse pääse seurustelemaan ja nauttimaan juhlapäivästä.

”Tiskiä kertyy juhlissa usein vauhdilla. Itse olen ratkaissut ongelman niin, ­että olemme rakentaneet suihkutiloihin astianpalautuspisteen. Keittiörumbaa pyörittävät kokoavat ­astiat sinne odottamaan tiskiin pääsyä”, Silanen sanoo.

Vaihe 5: Siivoa maltilla

Älä siivoa itseäsi uuvuksiin tai ryhdy remontoimaan juuri juhlien alla.

”Mutta jos mielessäsi on pitkään ollut tehosteseinän maalaaminen, niin antaa mennä vaan. Turhia paineita ei kuitenkaan kannata luoda. Vieraat näkevät kodin yleisilmeen. Eivät he tule tutkimaan, ovatko lattialistojen päälliset pyyhitty.”

Perusimurointi riittää. Vessat kannattaa siivota ja käydä juhlien aikana vaihtamassa käsipyyhkeet, jotta ne ­eivät ole litimärät.

Suursiivouksen sijaan kannattaa satsata noutopöydän ruokiin, kattauk­seen ja kukkiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhlat kotona? Älä siivoa uuvuksiin, vaan raivaa ja lainaa tavaroita – näillä vinkeillä vältät juhlastressin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.