Kello viiden tee -kutsut

Kello viiden tee brunssin sijaan – katso herkulliset ohjeet

Kello viiden tee on mainio tapa kutsua ystävät ja läheiset saman pöydän ääreen herkuttelemaan vaikka arki-iltana töiden jälkeen. Kata tuolloin pöytään teekupit ja -pannu sekä toinen toistaan herkullisempia pikkusyötäviä. On peribrittiläisen iltapäiväteen, afternoon tean, aika.

Toisin kuin usein luullaan, britit eivät nauti iltapäiväteetään tasan kello viisi. Termi ”kello viiden tee” on siis jossain määrin harhaanjohtava. Teehetki ajoittuu Briteissä iltapäivään kolmen ja seitsemän välille ja saattaa toisinaan kestää useamman tunnin ajan.

Lue lisää: Afternoon Tea – teehetki englantilaiseen tapaan

iltapäivätee

Herttuatar ja hänen kurniva vatsansa

Iltapäiväteen nauttimiseen liittyy yläluokkainen leima. Onhan tapa peräisinkin Ison-Britannian hovista, viktoriaaniselta ajalta 1840-luvun alusta. Tuolloin Bedfordin herttuatar Anna tilasi huoneeseensa pannullisen teetä ja kevyttä syötävää tuntiessaan itsensä nälkäiseksi aamupalan ja perinteisesti vasta myöhään illalla tarjottavan päivällisen välissä. Pikkuhiljaa herttuatar Annan seuraan teehetkeä viettämään liittyi myös joukko ystäviä ja tapa levisi nopeasti brittiläisen yläluokan keskuudessa.

Työväen luokan parissa kehittyi afternoon teasta oma versio, high tea, joka nautittiin yleensä työpäivän jälkeen noin kello kuusi. Pikkusyötävien sijaan se sisälsi usein tuhdin ja täyttävän aterian.

Mitä tarjolle iltapäiväteelle?

Herttuattaren iltapäiväteellä tarjoiltiin kurkku- ja kerrosvoileipiä, makeisia, erilaisia leivoksia, kakkuja ja pikkuleipiä sekä tietysti teetä. Iltapäiväteen ei tarvitse olla mitään tiettyä teelaatua, vaan sen voi valita makunsa mukaan.

Samat herkut toimiva iltapäiväteellä yhä tänäkin päivänä. Kun tarjottavat ovat tarpeeksi pieniä, voi nautiskelija ottaa surutta joka sorttia.

Lue lisää: Kakku ja leivokset kruunaavat kahvipöydän

Kurkkuleivät – klassikko

Kurkkuleivät ovat iltapäiväteen kera nautittava klassikko. Levitä paahtoleipäviipaleelle tuorejuustoa, lisää täytteeksi ohuita kurkkuviipaleita sekä tuoretta minttua ja paina toinen leipä päälle. Leikkaa reunat pois ja muotoile leivät vielä kolmioiksi. Viimeistelty vaikutelma syntyy, kun sipaiset leipien yhteen reunaan tuorejuustoa ja kastat pinnat ruohosipulisilpussa.

kurkkusandwichit

Ohje: Klassiset kurkkuleivät

Vuohenjuustolla ja hillolla täytetyt keksit

Suolaiset, vehnä- ja ruisjauhoista tehtävät keksit saavat makunsa rosmariinista ja mehevyytensä parmesaanijuustosta. Suolaiset vuohenjuustokeksit voi leipoa valmiiksi hyvissä ajoin ennen h-hetkeä, kunhan säilytät ne ilmatiiviissä rasiassa. Täytä keksit ennen tarjoilua pehmeällä vuohenjuustolla sekä paholaisen hillolla tai muulla mieleiselläsi hillolla.

suolaiset vuohenjuustokeksit

Ohje: Suolaiset vuohenjuustokeksit

Masariinit

Vaikka masariinit ovatkin alun perin ranskalaisia klassikkoleivoksia, sopivat ne myös brittiläiselle iltapäiväteelle. Leivonnaiset säilyttävät suosionsa ikäpolvesta toiseen. Eikä ihme, karvasmanteli ja kirsikka antavat masariineille herkullisen, hienostuneen maun.

masariinit

Ohje: Masariinit

Madeleinet

Madeleinet ovat nekin alkujaan ranskalaisia, simpukan muotoisia leivonnaisia, jotka tarjotaan klassisesti teen kanssa. Madeleinetaikinan voi maustaa eri tavoin: appelsiininkukkavedellä, lempiliköörillä tai vaikka lakritsijauheella. Tässä ohjeessa madeleinet saavat kirpakkaa makua taikinaan lisättävistä punaherukoista ja leivokset viimeistelevästä limetti-sokerikuorrutteesta.

punaherukkamasariini

Ohje: Punaherukka-limettimadeleinet

Skonssit ja puolukkacurd

Myös vastapaistetut skonssit ovat iltapäiväteen olennainen osa, mutta tiesitkö,että klassinen iltapäiväteen menu ei alun perin sisältänyt skonsseja, vaan ne ovat vasta 1900-luvun keksintö. Iltapäiväteelle ne sopivat kuitenkin kuin nakutettu.

Kokeile skonsseja puolukkacurdin kera. Jauhoista, voista, piimästä ja kananmunasta valmistettava taikina syntyy sekoittamalla ainekset yhteen. Tarjoile skonssit puolukkacurdin ja kermavaahdon kanssa. Myös hieman hapan smetana toimii loistavasti lisukkeena. Pirteän pinkki puolukkacurd kannattaa tehdä valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii jähmettyä viileässä.

skonssit ja puolukkacurd

Ohje: Skonssit ja puolukkacurd

Teetä väkevämpää

Iltapäiväteen kanssa ei ole perinteisesti nautittu teetä väkevämpää. Nykyään kuitenkin teen seurana voidaan nauttia vaikkapa klassikkococktail. Tyypillinen cocktail on iltapäivään sopiva kevyt, kuohuviinipohjainen juoma, kuten mimosa tai proseccosta ja persikasta sekoitettava bellini. Lasi samppanjaa toimii tietysti aina ja alkoholiton mocktail, kuten kevyesti kupliva matchapore on trenditietoisen nautiskelijan valinta.

mimosa

Ohjeet: 

Mimosa

Matchapore

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kello viiden tee brunssin sijaan – katso herkulliset ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X