
Kuinka paljon ruokaa juhliin? Näin varmistat, ettei ruoka lopu kesken juhlissa
Monet juhlat muotoutuvat hyvä ruoan ympärille, mutta kuinka paljon tarjoittavaa pitäisi hankkia? Kotiliesi kokosi oppaan, jonka avulla voit varmistaa juhlien jäävän vieraille mieleen jostakin muusta syystä kuin siitä, että ruoka ja juoma loppuivat kesken.
Moni juhlien järjestäjä raapii päätään miettiessään, kuinka paljon ruokaa juhliin tulisi varata. Kotilieden ohjeilla vältät ruoan loppumisen kesken juhlien ja saat noutopöydän ruoan riittämään pirskeiden viimeisiinkin hetkiin asti!
Lue myös: 8 vinkkiä noutopöytään – noudata näitä ohjeita, niin onnistut
Kuinka paljon ruokaa juhliin?
Noutopöytään tai buffetpöytään varataan ruokaa yhteensä 300–400 g/vieras. On kuitenkin hyvä muistaa, että mikäli tarjottavaa on paljon, kaikki vieraat eivät välttämättä ota kaikkia tarjolla olevia ruokalajeja.
Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että monesti nuoret syövät tarjottavia enemmän kuin vanhat, aikuiset enemmän kuin lapset ja miehet enemmän kuin naiset.
Varaa ruokaa seuraavien sääntöjen mukaan:
- Suolakalaa 50 g
- Silliä ja silakkaa 30 g
- Kylmiä lihaleikkeleitä 50 g
- Alkuruokasalaattia 100 g
- Pääruokasalaattia 200 g
- Perunoita 2 kpl
- Laatikkoruokia 1 dl
- Alkuruokakeittoa 1,5 dl
- Pääruokakeittoa 4 dl
- Luutonta lihaa tai kalaa 100 g
- Lihakastiketta 200 g
- Lisäkekastiketta 0,5 dl
- Voileipiä ainoana ruokana 3 kpl
Lue myös: Juhlat tulossa? Näin valmistat edulliset tarjottavat noutopöytään
Paljonko vieraille pitää varata tarjottavaa kahvipöytään?
Kahvipöydän tarjottavien määrää voi arvioida seuraavien sääntöjen mukaan:
- Rengasvuokaan tehdystä kahvikakusta tulee 30 viipaletta.
- 5 dl:n pullataikinasta tulee 2–3 pullapitkoa tai reilun kokoinen kranssi, 50 pullaviipaletta tai pikkupullaa.
- Neljän munan täytekakusta riittää reilusti kymmenelle, kuuden munan kakku riittää 20 vieraalle.
- Pellillisestä saa 30–50 piirakka tai leivospalaa palojen koosta riippuen.
- Varaa pikkuleipiä yksi kappale kutakin lajia vierasta kohden.
- Voileipäkakkua tulee varata noin sentin pala vierasta kohden.
Lue myös: 6 gluteenitonta kakkua kevään juhliin
Paljonko vieraille pitää varata juomia?
Kahvi
Muista, että…
- kilosta kahvia riittää juomaa 50 vieraalle.
- kilosta palasokeria ja litrasta kahvimaitoa tai -kermaa riittää 50 hengelle.
Varaa kahvia aina kaksi kupillista vierasta kohden eli
- 10 vieraalle 20 kupillista: 3,5 litraa vettä & 5,5 desilitraa kahvia (250 g)
- 50 vieraalle 100 kupillista: 15 litraa vettä & 22 desilitraa kahvia (1 kg)
- 100 vieraalle 200 kupillista: 30 litraa vettä & 44 desilitraa kahvijauhetta (2 kg)
Varaa aina kahvin lisäksi teetä. Teetä tulisi myös varata kaksi kupillista juojaa kohden.
Varmista, että tarjolla on kylmiäkin virvokkeita, myös sokerittomia.
Lue myös: 6 vinkkiä parempaan kahviin – suodatinpussijippo avuksi: ”Vaikuttaa merkittävästi makuun!”
Alkoholi
- Tervehdysmaljaksi noin 1 dl kuohuviiniä tai samppanjaa vierasta kohti.
- Varaa 10 vieraalle 1 litraa, 50 vieraalle 5 litraa ja 100 vieraalle 10 litraa kuohuvaa.
- Muista varata aina myös alkoholiton vaihtoehto.
- Aterialle varataan 2 lasillista viiniä vierasta kohti. Varaa siis 10 vieraalle 3 litraa eli 4 pulloa kutakin viiniä.
Lue myös: Suuren kuohuviinitestin yllättäjä: ”Kuin olisi marjatorttu valahtanut suuhun!”
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kuinka paljon ruokaa juhliin? Näin varmistat, ettei ruoka lopu kesken juhlissa