Juhlat

Lapset mukaan aikuisten juhliin – vai ei sittenkään? Ota nämä asiat huomioon, kun kutsut lapsia mukaan juhliin

Lasten kutsuminen juhliin jakaa usein mielipiteitä. Yksi ei jaksa kuunnella lasten mekastusta, toinen taas loukkaantuu, jos lapset eivät ole tervetulleita. Mikä siis neuvoksi?

Lapset ovat tervetulleita mukaan juhlimaan kanssamme vai nämä juhlat on tarkoitettu vain aikuisille? Tätä asiaa pähkäilee moni juhlien järjestäjä.

Osan vanhemmista saa vihastutettua ilmoittamalla kutsussa, että juhlat on tarkoitettu vain aikuisille. Asiasta käydään kiihtynyttä keskustelua myös netin keskustelupalstoilla.

Monissa muissa maissa ajatus siitä, että koko perhettä ei kutsuttaisi esimerkiksi häihin on absurdi. Silti jokainen saa itse päättää kutsuttavansa.

Lue myös: Juhlat uusperheessä? Salla ja Mikko kertovat, miten he luovat perhejuhliinsa hyvän tunnelman ja välttävät riidat: ”Tunteita ei pidä ottaa mukaan järjestelyihin”

Kokosimme muutamia vinkkejä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee juhlien järjestämistä ja miettii, kutsuuko juhliin myös lapset mukaan.

1. Mieti, sopivatko juhlat lapsille

Elegantteja iltapukuhäitä samppanjan ja kynttiläillallisen kera ei ole välttämättä suunnattu lapsille. Railakkaat rapujuhlat juomalauluineen voivat tuntua lapsista pikemminkin ahdistavilta kuin hauskoilta. Ne eivät myöskään välitä parasta mahdollista kuvaa juhlimiskulttuurista teineille.

Kutsuja laatiessa kannattaa siis miettiä, viihtyisivätkö lapset juhlissa. Jäisikö heille sieltä mukavia – vai kenties ahdistavia – muistoja?

Muista myös, että fiksut vanhemmat osaavat itse arvioida, haluavatko ottaa lapsensa mukaan juhliin. Pienten lasten vanhemmat osaavat järjestää aikataulunsa siten, että ovat esimerkiksi häissä läsnä iltapäivästä ja lähettävät lapsen illalla ajoissa nukkumaan.

Lue myös: Muistilista juhliin: varmista sujuvat juhlavalmistelut ja katso, mitä juhlien järjestäjän tulee tehdä missäkin vaiheessa

2. Valitse juhlatilaksi lapsiystävällinen paikka

Sopiiko juhlatilasi kaikenlaisille vieraille? Keskellä vehreää puistoa oleva juhlatila tarjoaa esimerkiksi paremmin liikkumismahdollisuuksia kuin asfalttiviidakko, jossa juniorit eivät saa lähteä omille teilleen.

Kun lapset pääsevät välillä liikkumaan vapaasti ja mekastamaan ainakin hetkeksi, he jaksavat myös käyttäytyä paremmin.

3. Varaa lapsille oma tila ja keksi heille tekemistä juhliin

Jos tilat antavat myöten, varaa yksi juhlatilan huoneista leikkimiseen. Hanki tilaan esimerkiksi leluja ja piirustustarvikkeita.

Muista valita sellaisia tuotteita, joilla lapset eivät turmele juhlavaatteitaan. Puukynät ovat tusseja tai maaleja turvallisempia ja siistimpiä käyttää. Älä edes näe unta sormiväreistä!

4. Anna lapsille omia tehtäviä juhliin

Lapset viihtyvät juhlissa paremmin, jos annat heille pieniä, heistä tärkeiltä tuntuvia tehtäviä. Mieti siis, missä asioissa lapset voisivat olla avuksi ja mitkä tehtävät tuntuisivat heistä mukavilta.

Häissä klassinen tehtävä lapsivieraille on tietenkin morsiustyttöinä ja -poikina toimiminen. Tämä tehtävä jää varmasti lasten mieliin ihanana muistona! Pienemmille vieraille sopiva tehtävä häissä voi olla myös esimerkiksi hääkarkkien jakaminen.

Isommat lapset voi valjastaa vaikka ottamaan juhlista valokuvia tai opastamaan vieraat oikeille paikoille.

5. Asenne ratkaisee

Lapsista lähtee aina ääntä ja joskus he aiheuttavat muutenkin hässäkkää. Se on normaalia, muista se, kun kutsut lapsivieraita juhliisi. Joviaali asenne ja huumori auttavat pitämään kaikkien, niin isäntäväen kuin vieraidenkin, mielialan lasten suhteen korkealla juhlissa.

Kun lapset pääsevät mukaan juhliin, he saavat samalla arvokasta oppia juhlaperinteistä, sosiaalisista tilanteista ja etiketistä. Eihän kukaan voi osata käyttäytyä juhlissa aikuisenakaan, jos ei ole päässyt harjoittelemaan näitä tilanteita nuorena.

Muista siis, että kutsumalla lapset mukaan juhliisi, tarjoat heille tärkeitä kokemuksia ja muistoja!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lapset mukaan aikuisten juhliin – vai ei sittenkään? Ota nämä asiat huomioon, kun kutsut lapsia mukaan juhliin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.