Juhlat

Laske rimaa ja suunnittele – näin vältät joulustressin ja nautit joulusta

Joulustressi johtuu usein liian suurista, mutta epäselvistä odotuksista ja kiireestä. Vältät stressin ja riidat, kun aikataulutat joulupuuhat ja selvität itsellesi, millaisen juhlan haluat.

Joulu tulla jolkottaa, mutta lahjat ovat hankkimatta ja koti mullin mallin. Perunalaatikko ei imelly ja pyhät kuluvat sukulaiselta toisen luo juostessa. Uuvuttavan tuttua?

Listasimme vinkit rentoon ja sujuvaan jouluun. Tarvitset vain kynän, paperia, kupposen glögiä ja hyvän asennon:

1. Mieti, mihin haluat satsata

Perusteellinen joulusiivous, itse askarrellut koristeet, valtava kasa persoonallisia lahjoja ja taiteellinen piparkakkutalo… Jos haluat tehdä kaiken täydellisesti, edessä on valtava urakka.

Stressi vähentyy, kun mietit ennen joulua, mikä on sinulle tärkeää. Rentoudutko puhtaassa kodissa, nautitko ruoista vai haluatko loihtia kodista joulumaan? Ovatko lahjat sinulle hauskoja yllätyksiä vai pakollinen rahareikä?

Listaa tärkeysjärjestyksessä asiat, joista joulusi koostuu. Mieti, mikä on tärkein toiveesi ja mistä voit joustaa. Epämääräinen tyytymättömyydentunne ei kalva, kun tiedät, millaisen juhlan haluat. Puhukaa toiveistanne läheisten kanssa ja miettikää, missä asioissa voitte tehdä kompromisseja.

Lapset ihastelevat kaupan jouluikkunaa

2. Listaa ja aikatauluta työt

Kun olet päättänyt, mitä haluat joulultasi, tee toimintasuunnitelma. Se voi olla lukujärjestys tai ranskalaisista viivoista koostuva lista. Paloittele valmistelut osiin, äläkä yritä tehdä samana päivänä useita asioita.

Lahjat kannattaa ostaa hyvissä ajoin, ja kaupoissa kannattaa käydä rauhalliseen aamu- tai myöhäisilta-aikaan. Säilykkeet, juustot, juomat ja juurekset voi ostaa pari viikkoa etukäteen. Tee suurin siivous joulua edeltävällä viikolla, jolloin pikaimurointi ennen aattoa riittää.

3. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse

Sopikaa tehtävien jaosta perheen kesken. Voit ulkoistaa ärsyttävät työt, jos siivous päättyy riitaan tai laatikot kärähtävät. Palkkaa siivoja tai työllistä naapurin teinit lattianpesutalkoisiin. Kaupan laatikot ovat yhtä maukkaita kuin itse tehdyt, kun höystät ne voilla.

Stressaavimmat työt voi myös jättää tekemättä. Mieti, onko joulun onnistuminen kiinni parista villakoirasta sohvan alla? Nautitko joulusta vai suoritatko sitä?

Yhdessäolo kuuluu jouluun

4. Vietä joulu omilla ehdoillasi

Sukujen erilaiset tavat ja kyläilyrumba voivat kiristää tunnelmaa. Vaikka perinteet olisivat tärkeitä, niiden tulisi luoda hyvää oloa, ei riitoja.

Vältätte jännitteet ja väärinkäsitykset, kun suunnittelette perheen kesken, millainen teidän joulunne on. Voitte ottaa siihen jotakin molempien sukutraditioista, mutta luokaa myös omia tapoja.

Sopikaa, kenen luona vierailette ja missä vietätte joulun. Ilmaiskaa sukulaisille kauniisti, mutta napakasti, että oma perheenne on ykkönen.

5. Älä odota, että joulu korjaa välit

Joulusta puhutaan rakkaudentäyteisenä perhejuhlana. Kemiat eivät kuitenkaan toimi kaikissa suvuissa. Tunnelma voi latistua, jos odotat joululta liikaa, mutta kitkat nousevat pintaan.

Älä lietso riitoja, mutta älä oleta, että ne korjaantuisivat itsekseen jouluna. Hankalat sukulaiset on helpompi kohdata, kun käyttäydyt asiallisesti, mutta et odota liikaa.

Mikään ei estä nauttimasta jouluherkkuja jo nyt.

6. Asennoidu positiivisesti

Jos ajattelet, että joulu on stressaavaa aikaa, se tuntuu työläältä. Tee joulupuuhia nautiskellen, sillä ne ovat mukavaa aivolepoa.

Laita taustalle siivousmusiikkia ja pidä välillä glögitauko. Varaa ostosreissulle aikaa ja yhdistä siihen pientä hemmottelua, kuten kahvilakäynti.

Jos kuvat upeasta perhejoulusta ahdistavat, jätä lehdet ostamatta ja sulje Facebook. Muista, että jouluun liittyvät odotukset ja stressi ovat usein omassa mielessämme. Täydellinen joulu voi olla millainen tahansa, se on kiinni itsestäsi.

hyasintit hopeavadilla

Vinkkejä rentoon jouluun:

Lisää jouluaiheista luettavaa ja ideoita löydät Kotiliesi.fi:n jouluosiosta.

Lähteet: Martat, Woman´s Day

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laske rimaa ja suunnittele – näin vältät joulustressin ja nautit joulusta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.