Ruoka

Pyhäinpäivän ruoka – kokosimme ihanimmat keitot, pääruoat ja jälkkärit juhla-aterialle

Pyhäinpäivänä kokoonnutaan pöydän äären hyvän ruoan ympärille. Kurpitsaiset ja omenaiset herkut kunnioittavat syksyn satoa, mutta mukaan mahtuu myös muita makuja.

Pyhäinpäivän ruoka on juhlavaa, kun koko perhe ja jopa suku kokoontuu yhteen. Kurpitsa kuuluu pyhäinpäivän perinteisiin raaka-aineisiin ja tällä kertaa herkku muuntuu paahdetuksi kurpitsasalaatiksi. Punasipulit ja kurpitsat paahdetaan uunin lämmössä kypsiksi ja mukavan makeiksi. Lämmin salaatti kruunataan raikkaalla appelsiini-tahinikastikkeella ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä. Kevyt alkuruoka saa seurakseen hapatetusta ruistaikinasta valmistettua puolukkapatonkia, jonka pirteä olemus sopii mainiosti salaatin viehkeiden syysmakujen rinnalle.

Pyhäinpäivän ruoka: alkuun lämmittävä keitto

Maa-artisokkakeitto

Lämmis sosekeitto on aina varma valinta alkuruoaksi. Lumoavassa maa-artisokkakeitossa maistuvat maa-artisokat, Rosamunda-perunat ja porkkanat, jotka keitetään kasvisliemessä ja soseutetaan samettiseksi kokonaisuudeksi. Alkuruosta saadaan erityisen juhlava, kun joukkoon sekoitetaan kevyesti vaahdotettua kermaa ja alkoholitonta kuusenkerkkäjuomaa.

Pääruoaksi lihaa tai kalaa oman maun mukaan

Sataypossurulla

Mehevä possurulla omena-sataytäytteellä hyödyntää syksyn omenasatoa mielenkiintoisella tavalla. Korianterin- ja kuminansiemenillä maustettu porsaankylki sulkee sisäänsä herkullisen täytteen, jossa yhdistyvät kotimaiset omenat, maapähkinävoi ja muscovadosokeri. Liha sidotaan tiiviille rullalle ja paistetaan uunin lämmössä kypsäksi. Possun seurana nautitaan paistoliemestä valmistettua kastiketta ja helppoja uunijuureksia.

siika

Kalaruokien ystävän pääruokavalinta on uunissa paahdettu rosmariinisiika. Siika täytetään sitruunaviipaleilla ja rosmariininoksilla, jolloin kala imee itseensä raikkaita makuja kypsennyksen aikana. Koko ateria valmistuu kerralla uunissa, kun uunipellille siian viereen nostetaan maustettuja perunalohkoja. Valmis ruoka tuo keittiöön hurmaavat rosmariinin aromit ja saa taatusti veden herahtamaan kielelle.

Lue myös Anna.fi: Sadonkorjuujuhlan menu

Pyhäinpäivän ruoka: Jälkkäriksi meheviä omenoita

Kinuskiomenat

Näyttävät kinuskiomenat päättävät juhla-aterian. Happamat omenat täytetään fariinisokeri-voiseoksella ja kypsennetään uunissa mukavan pehmeiksi. Suussa sulavat hedelmät hunnutetaan makealla paahtokinuskilla ja tarjoillaan vaniljajäätelön kera.

Kurpitsakakku

Mikäli kaipaat kahvia ja leivonnaisia aterian päätteeksi, on mehevän kostea kurpitsakakku täydellinen valinta. Kurpitsasoseesta, valkosuklaasta ja mantelirouheesta makua saava kakku on syytä valmistaa paria päivää etukäteen, jotta hurmaavat aromit pääsevät täyteen kukoistukseensa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyhäinpäivän ruoka – kokosimme ihanimmat keitot, pääruoat ja jälkkärit juhla-aterialle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.