Bostonkakku on muhkea klassikko – leivo mehevä pulla uusilla mauilla

Näyttävä bostonkakku hurmaa kahvipöydässä ja maistuu jokaisena vuodenaikana. Kesään sopii mustikkainen ja jouluun luumuinen täyte. Testaa muhkeaan klassikkopullaan myös espresso-, dallas- ja aprikoositäytteitä.

Bostonkakku on maukas, mehevä ja ihanan muhkea. Pehmoisan pullan sisään voi kätkeä omia suosikkimakuja ja pinnan koristaa juhlavaksi. Bostonkakku on herkku, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan.

Lue myös: Miten letitetään pullapitko neljällä? Naurettavan helppo tapa: siirrä vain yhtä lettiä

Perinteinen bostonkakku valmistuu pullataikinasta, joka kaulitaan levyksi. Päälle lisätään täyte, joka voi olla esimerkiksi voita, kardemummaa, sokeria ja mantelimassaa. 

Levy rullataan tiiviiksi kääröksi, leikataan paloiksi ja asetellaan uunivuokaan leikkuupinta ylöspäin. Pullanpalat on tärkeää asetella riittävän lähekkäin, jotta ne tarttuvat paiston aikana kiinni toisiinsa. Liian tiiviisti asetellut pullat eivät kuitenkaan kohoa riittävästi, joten on syytä noudattaa resepteissä annettuja ohjeita uunivuoan kokoa valitessa.

Boston saattaa herkästi jäädä keskeltä raa’aksi, joten paiston kanssa kannattaa olla tarkkana. Voit peittää kakun pinnan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, jos pinta näyttää saavan liikaa väriä. 

Bostonpulla on näyttävä sellaisenaankin, mutta pinnan voi halutessaan koristaa komeaksi vaikkapa tomusokerikuorrutteella tai suklaasulalla sekä karkkirakeilla, nonparelleilla tai simppelisti raesokerilla.

Bostonkakku saa rousketta pähkinöistä ja manteleista

Tämä maukas boston kätkee sisäänsä runsaasti mantelimassaa, joka tekee pullasta ihanan maukkaan ja mehevän. Sen sijaan manteli-bostonkakun reseptissä mantelitäyte tehdään itse jauhetusta mantelista, sokerista ja kermasta. Valitsitpa kumman vain mantelisen herkun, pehmeä lopputulos on taattu. Pinnan voi koristella asiaankuuluvasti mantelirouheella tai sen tilalla voi käyttää raesokeria.

Kuivatut karpalot, rusinat ja rouhitut saksanpähkinät sekä reilu ripaus kanelia loihtivat bostonkakusta huikean herkun joulunajan kahvipöytään. 

Bostonkakku makeutuu hedelmillä tai marjoilla

Kuivatut hedelmät ja tuoreet marjat tuovat luontaista makeutta pullan täytteeseen. Rusinainen boston sulkee sisäänsä voita, sokeria, kanelia ja rusinoita. Mantelilastut, rusinat ja raesokeri kruunaavat makuelämyksen.

Mehevässä luumubostonissa hedelmät ovat hillon muodossa, jolloin täyte on taatusti sopivan kostea. Viimeistele bostonkakku kauniiksi sokerivesikuorrutteella. 

Vanilja-luumboston maistuu ihanasti joululle. Pullataikinan väliin pyöräytetään maitorahkan pyöristämää luumumarmeladia.

Aurinkoinen aprikoosi-boston saa mehevyyttä aprikoosimarmeladista. Muistathan varmistaa, että marmeladi on paistonkestävää, sillä muuten se ei pysy pullan sisällä paiston aikana. Pullan makua täydentävät hienonnetut aprikoosit, joiden luontaisen hento aromi pääsee oikeuksiinsa paiston aikana. 

Raikkaan mustikkabostonin sisälle leivotaan vaniljanmakuista tuorejuustoa ja mustikoita. Halutessaan osan mustikoista voi korvata vadelmilla, jolloin lopputuloksena on mainio kuningatartäyte. Valmiista bostonkakusta leikataan paloja täytekakun tyyliin, jolloin kauniit mustikkaraidat pääsevät edukseen. 

Mustikkainen boston tuo myös kesäisen tunnelman kahvipöytään. Kokonaisten marjojen sijaan bostonkakku kätkee sisäänsä makeaa mustikkahilloa. Ripaus perunajauhoa hillon seassa takaa, että hillo pysyy kauniisti kakun sisällä.

Marjabostonin juju on pullan pinnalle levitettävä murukerros, joka tuo pehmoisan pullan rakenteeseen mukavaa rouheutta. Marjat voit valita maun, mieliteon tai sesongin mukaan. Sujauta täytteeseen vadelmia, mustikoita, mansikoita, herukoita tai yhdistele rohkeasti useampaa eri marjaa.

Lue myös Anna.fi: Täydellinen pullataikina vaatii kolme vaihetta – parhaat vinkit pullataikinan tekoon

Bostonpulla voi maistua myös vaniljalta, kahvilta tai suklaalta

Dallaspulla on kaikille tuttu, mutta tällä kertaa herkku leivotaan vuoassa dallasbostonin muotoon. Maustamaton tuorejuusto yhdistetään kananmunan ja sokerin kanssa, jolloin saadaan mehevä täyte pullalle. Bostonkakku saa viime silauksen rapeasta raesokerista.

Espressobostonissa on aimo annos kahvin makua, sillä sitä löytyy niin pullan sisältä kuin päältäkin. Bostonin sisälle levitetään pikakahvijauheesta, voista ja tomusokerista valmistettu espressokreemi. Kahvinystävän unelma viimeistellään maukkaalla espresso-kinuskikastikkeella. Kinuskikastikkeen valmistaminen kotona on mitä helpointa, sillä siihen tarvitaan vain kuohukermaa, fariinisokeria ja pikakahvijauhetta. Kinuskia keitellään miedolla lämmöllä, kunnes se sakenee. 

Nutella eli valmis pähkinä-suklaalevite on trenditietoisen leipojan valinta. Nutella-banaanibostoniin levitetään suklaaherkun lisäksi ohuita banaaniviipaleita. Mitä kypsempi banaani, sen makeampi ja maukkaampi lopputulos.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Bostonkakku on muhkea klassikko – leivo mehevä pulla uusilla mauilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X