Kurpitsalyhdyt ovat esillä, kun on halloween.
Juhlat

Milloin on halloween? Oikea juhlapäivä vuonna 2022, 2023 ja 2024

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut halloween-juhla saa yhä vankemman jalansijan suomalaisten juhlien joukossa. Siitä seuraakin hyvä kysymys: Milloin on halloween?

Yhdysvalloissa halloweenia juhlitaan lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10. Vuonna 2022 lokakuun viimeinen päivä on maanantai. Halloween osuu siis arkipäivälle.

Halloween on saanut alkunsa kelttien viettämästä samhain-juhlasta. Samhainta juhlittiin nykyisen kalenterin mukaan ensimmäinen marraskuuta. Päivä merkitsi talvikauden alkua. Keltit uskoivat, että samhain aikana kuolleiden sielut palasivat vierailemaan kotonaan ja vuoden aikana kuolleiden sielut jatkoivat matkaansa.

Halloween on lyhenne sanoista All Hallow’s Eve. Sanakolmikko suomentuu kaikkien pyhien aatoksi.

Lue myös: Nyt juhlitaan kekriä! Sadonkorjuujuhlan keskiössä ovat hyvä ruoka, mystiikka, yhteisöllisyys ja yhteys luontoon

Halloween ei ole suomalaisessa almanakassa, mutta sitä voi juhlia monena ajankohtana

Halloweenia ei ole suomalaisessa almanakassa. Se ei kuitenkaan estä juhlimasta halloweenia. Suomessa halloweenia voi juhlia useampana ajankohtana joko amerikkalaiseen tapaan lokakuun viimeisenä päivänä tai sitten esimerkiksi pyhäinpäivän aattona.

Suomessa pyhäinpäivän ajankohta muuttuu vuosittain. Sitä vietetään 31.10. ja 6.11. välisenä lauantaina. Vuonna 2022 pyhäinpäivää vietetään lauantaina 5. marraskuuta.

Pyhäinpäivä tunnettiin aiemmin myös pyhäinmiestenpäivän nimellä. Kyseessä on kristillinen juhlapyhä, jolloin tapa on ollut viedä kynttilöitä edesmenneiden läheisten haudoille.

Vastauksen milloin on halloween -kysymykseen voi saada, kun katsoo ulos. Kaiverretut kurpitsalyhdyt on nostettu ulos.
Milloin on halloween on oikeutettu kysymys, koska halloween on rantautunut Suomeen Yhdysvalloista eikä sitä ole suomalaisessa almanakassa.

Lue myös: Ota kantaa: Sopiiko halloweenin karkki vai kepponen -kierros Suomeen?

Milloin on halloween vuonna 2022, 2023 ja 2024?

Vuonna 2022 halloween ja lokakuun viimeinen päivä osuvat maanantaille. Yksi hyvä ajankohta halloween-juhlille – jos sellaisia haluaa viettää – on siis lokakuun viimeinen viikonloppu. Pyhäinpäivä on lauantai 5.11.2022.

Vuonna 2023 lokakuun viimeinen päivä 31.10 osuu tiistaille. Pyhäinpäivä on lauantai 4.11.2023.

Vuonna 2024 lokakuun viimeinen päivä 31.10. on torstai. Pyhäinpäivä on lauantaina 2.11.2024.

Lähteet: Encyclopaedia Britannica

Juttua muokattu 8.9.2022: Halloweenin päivämäärät päivitetty vuodelle 2022, 2023 ja 2024.

Juhlitko sinä halloweenia ja miten? Kerro kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin on halloween? Oikea juhlapäivä vuonna 2022, 2023 ja 2024

Aina suomalainen

Miksi kaikki amerikkalainen hössötys pitää tuoda Suomeen? Suomessa juhlitaan kekriä tähän aikaan, joten Halloween-nimen voisi unohtaa. Suomessa suomeksi, kiitos! 🙂

FloridaFinn

Halloween on aina 31.10. Joka vuosi.

Petteri

mikä xxtun juhlapäivä tämä on.
palmusunnuntai riittää ihmisten kotirauhan rikkomiseen!

JL

Halloween ei liity mitenkään kotirauhan rikkomiseen, jos käy vaan ovelta ovelle kysymässä karkkia. Kepposten tekijät ovat sitten taas aivan toinen juttu.

mitä väliä

Ne juhlii jotka juhlii toiset ei.

???

Voiko mennä hakemaan karkkia lauantaina

Random 12v

Itse mietin samaa, ja että onko kukaan siihen sitten varautunut.. Olen ystävieni kanssa kyllä sopinut että menemme, niin pakko sitä on lähteä kaupunkia kiertämään 🙂

S

Halloween on 31.10. Lasten Suomessa omaksuma tapa käydä vieraiden ovien takana läpi viikon ja pyhäinpäivän viikonlopun ei ole minkään perinteen mukaista.

Pyhäinpäiväfani

Sivulla todetaan oikein, että halloween on väännös All hallows’ evestä, joka on All hallows’ dayn aatto. All hallows’ dayta vastaa suomalaisessa kalenterissa pyhäinpäivä, vaikka Amerikassa sitä juhlitaankin roomalais-katolisen kirkon kalenterin mukaan aina 1.11. Halloween on siis pyhäinpäivän aatto, eli Suomessa sitä on johdonmukaisinta viettää pyhäinpäivälauantaita edeltävänä perjantaina, ts. pyhäinpäivän aattona. Lokakuun viimeinen päivä on täysin mielivaltainen valinta halloweenin ajankohdaksi Suomen kontekstissa.

Huom! Amerikassakaan halloweenia ei missään tapauksessa vietetä pyhäinpäivänä, koska se olisi täysin sopimatonta. Siksi hämmästelenkin, miksi sivullanne tarjoatte pyhäinpäivää yhdeksi mahdolliseksi halloweenin ajankohdaksi. Tälle ei ole edes sitä ohutta perustetta, mikä tuolle lokakuun viimeiselle päivälle on – ja sitä paitsi pyhäinpäivä on poisnukkuneiden rakkaiden ja läheisten muistelemisen päivä, eikä sen rauhaa sovi rikkoa soittelemalla ihmisten ovikelloja haamupuvuissa.

On ylipäänsä harmillista, että amerikkalainen halloween on rantautunut Suomeen, mutta se on suorastaan häpeällistä, jos sitä aletaan viettää pyhäinpäivänä, jolloin olisi tarkoitus sytyttää kynttilä läheisen haudalle ja hiljentyä muistelemaan ja toivomaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.